Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: 3 obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    podalem pierwszy lepszy przyklad w ktorym L-ki nie podskocza jakoscia odwzorowania. Takich przykladow jest wiecej.
    .
    A ja podałem przykład który akurat Twój przykład wciąga nosem, tylko raczyłeś go pominąć milczeniem w swoich rozważaniach... Generalnie nie widzę ani u T ani u S obiektywu który byłby bez patrzenia na cenę lepszy od konkurencji u C - pod wieloma względami - kolorów również (już kiedyś pisałem ostrość nie jest najważniejsza).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

A ja podałem przykład który akurat Twój przykład wciąga nosem, tylko raczyłeś go pominąć milczeniem w swoich rozważaniach... Generalnie nie widzę ani u T ani u S obiektywu który byłby bez patrzenia na cenę lepszy od konkurencji u C - pod wieloma względami - kolorów również (już kiedyś pisałem ostrość nie jest najważniejsza).
    moze skonkretyzujemy.
    akurat mam pod reka wyniki pomiarow optycznych wyminionych obiektywow robione przez niezalezne laboratorium w D. Sa do znalezienia w sieci ale akurat mam na wydruku wiec zacytuje.
    Obiektyw optycznie idealny osiagnalby 100%

pomierzone z C5d mk2 - rowniez dla c1ds - tendencyjnie dla c1d mkII , mkIII

c 70-200/2,8 L Is 66%
    T 70-200/2.8 87%

najwyzszy jaki pomierzono to 88,5% dla sigmy 105 macro

pomierzone z c450d/50d - czyli aps-c

c 70-200/4,0 L IS 80,5%
    c 70-200/2,8 L Is 81%
    T 70-200/2,8 88%
    S 70-200/2,8 82,5%

wiem, zawsze mozna watpic w metode pomiarowa.
    Ja nieraz przegladam wyniki tego laboratorium i od lat dobrze pokrywaja sie z moimi obserwacjami.
    Zobacz na optycznych - dawno nie zagladalem , ale chyba ten T 70-200 tez zostal wysmienicie oceniony.

w klasie apc-c najwyzej pomierzono c 200/2,8 L II -91,5%
    S 105 dg macro pomierzono 90,5% - a wiec o przepasci jakosciowej nie moze byc mowy - przeciwnie , przy przepascie cenowej - wiem to nie te same ogniskowe.
    Zmierzam ku temu ze zarowno T jak I S maja w programie wysmienite optycznie obiektywy.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nie mam porównania na FF, ale na 40D używam w robocie zarówno Sigma 150-500 mm f/5-6.3 DG OS HSM, jak i Sigma 50-500 mm f/4-6.3 APO EX DG oraz ostatnio wypożyczony z roboty do domu Canon EF 100-400 f/4.5-6.5L IS USM.

Porównując te trzy modele pod względem wykonania, gabarytów i jakości sprzętu, to wygrywa C 100-400. Stosuję to głównie w foto przyrodniczej. Odzwierciedlenie szczegółów, szybkość i precyzja AF w przypadku Canona przeważa. Moim zdaniem, jeśli wchodzi w grę cena ok 5k PLN, to nawet się nie ma co zastanawiać. Zwłaszcza, że piszesz o foto ptaków i samolotów, a te nie zawsze łapiesz na ziemi, przeważnie w locie, a tu dobra stabilizacja przy np. panningu jest istotna. link do testu C 100-400 masz TU
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam.
    Przerywając rozważania na temat jakości obrazu, ostrości i wyników testów C i S oraz T - to według mnie przy wspomnianym zastosowaniu (fotografia ptaków, samoloty) pancerna obudowa "L"-ki jak najbardziej się przydaje - i to według mnie jest bardzo ważny argument przy zakupu obiektywu.
    Pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Witam.
    Przerywając rozważania na temat jakości obrazu, ostrości i wyników testów C i S oraz T - to według mnie przy wspomnianym zastosowaniu (fotografia ptaków, samoloty) pancerna obudowa "L"-ki jak najbardziej się przydaje - i to według mnie jest bardzo ważny argument przy zakupu obiektywu.
    Pozdrawia
    mozesz wyjasnic dlaczego przy fotografowaniu samolotow pancerna obudowa sie przydaje ?.

Zreszta S tez ma w programie obiektywy o "pancernej" obudowie.

Jasne im szeczlniejsza i solidniejsa obudowa tym lepiej - to jest niezaprzeczalna zaleta ( ale nie zawsze ) L-ek. natomiast z jakoscia optyczna nie koniecznie L jest synonimem najlepszych wlasnosci optycznych.

Zgoda - na b dlugich stalkach tak.

Istnieje L-ka chyba 28-300 .
    Obiektyw o najslabszych wlasnosciach optycznych wogole jakie kiedykolwiek pomierzono. Obudowa tez pancerna.

ja tam wole ostre zdjecie z lekkiego obiektywu niz mydlo z pancernej obudowy a i wypadniecie dysku mniej prawdopodobne :-D:-D:-D

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

co do "pancerności" jednych czy drugich, ma to znaczenie, bo:

1. osobiście w robocie czy w wyprawach prywatnych zdarza mi się wydobywać sprzęt w różnych okolicznościach, czasem gdzieś z torby, która w czasie jazdy utknęła między siedzeniami,
    2. czasem mam dosłownie chwilę na wydobycie i zrobienie zdjęcia, albo muszę zamienić sprawnie słoiki i nie mam czasu na obchodzenie się z nimi jak z wydmuszkami i wtedy mogę zaufać konstrukcji i materiałowi, bez obawy, że usłyszę trzask pękającego szkła,
    3. zdarza się że mam na sobie dwie puszki z różnymi szkłami i bez obaw przedzieram się przez zarośla, że po powrocie do domu będę oddawał słoik do lakierowania

tak na serio...

jakość wykonania S i C nie pozostawia wiele do życzenia, więc ta kwestia ma moim zdaniem najmniejsze znaczenie, bo oboma pracuje w różnych warunkach. Jak wspomniałem wcześniej, moim zdaniem, ważniejsze będzie to co chcesz uzyskać a nie to czy obiektyw waży mnie czy więcej o 60g i czy ma 22 czy 25cm.

Nie preferuje S ani C, używam obu i oba mnie zadowalają, przynajmniej zawodowo. Prywatnie wykonywałem zdjęcia na motocrossie kitowym 55-250 z IS (zdjęcia) podpiętym do 40-ki. Przy tego typu imprezach wykonanie obiektywu ma znaczenie, a poczciwy kit mimo wszystko nadal działa wyśmienicie. Więc myślę, że kwesta wykonania C czy S jest trzeci, jak nie czwartorzędna..
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[Quote].......Istnieje L-ka chyba 28-300 .
    Obiektyw o najslabszych wlasnosciach optycznych wogole jakie kiedykolwiek pomierzono. Obudowa tez pancerna. [Quote]
    To szkło ma inne zalety :smile:.Przy swoich parametrach [krotność ogniskowej ]jest b.dobrym szkłem a nie słabym.Porównywac mozna ze sobą szkła o porównywalnych cechach.

Zablokowany

Domyślnie

To szkło ma inne zalety :smile:.Przy swoich parametrach [krotność ogniskowej ]jest b.dobrym szkłem a nie słabym.Porównywac mozna ze sobą szkła o porównywalnych cechach.
    czy jest szklem dobrym , czy zlym nie zamierzam rozstrzygac , gdyz to jest kategoria moralno - etyczna , a ta jest bardziej kwestia wychowania niz obiektywnych wlasnosci techniczno-konstrukcyjnych :-)

Przytoczylem ten obiektyw jako przyklad , iz L nie oznacza jakis wyjatkowych wlasciwosci optycznych ( te sie wyraza liczbami) .Optycznie jest dosc marny , nie chce mi sie sprawdzac , ale konia z rzedem ze T- specjalista w zakresie superzoomow ma optyke bardziej rozdzielcza.

Dla mnie i podejrzewam , ze dla wiekszosci obiektyw marnie skorygowany nie moze byc dobrym - tzn szerokosc zooma nie usprawiedliwia slabego rysunku - co najwyzej mozna przyjac jako powod do wiadomosci.

inaczej mowiac swiadomosc ze zdjecia jest robione superzoomem nie ulatwia percepcji rozmydlonego zdejcia z tegoz obiektywu.

osobiscie jesli juz mialbym szukac kompromisow jakosciowych to sa hybrydy , bedzie jakosciowo podobnie ale za to znacznie wygodniej.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    mozesz wyjasnic dlaczego przy fotografowaniu samolotow pancerna obudowa sie przydaje ?.
    To zależy ile musisz się czołgać żeby dostać się w pobliże lotniska z pewnością to nie jest studio.
    Nie mam tak dużego doświadczenia przy porównywaniu właściwości optycznych obiektywów, więc się nie wypowiadam na ten temat. Ale wracając do pytania Alcardo - moje opinia jest taka: w pewnych przypadkach lepiej nie mieć sprzętu niż mieć sprzęt, na którym nie można polegać - człowiek jest wtedy co najmniej spokojniejszy. I nie twierdzę że C się nie psuje, a S i T są do niczego.

Zablokowany

Domyślnie

To zależy ile musisz się czołgać żeby dostać się w pobliże lotniska
    przeciez latwiej i szybciej sie czolga z obiektywem lekkim i malym niz duzym i ciezkim :-D:-D:-D

z pewnością to nie jest studio.
    nie , dlatego maly ciezar nalezy postrzegac jako cos majacego znacznie

Ale wracając do pytania Alcardo - moje opinia jest taka: w pewnych przypadkach lepiej nie mieć sprzętu niż mieć sprzęt, na którym nie można polegać
    zgoda - to bardzo egzotyczny przyklad.

oczywiscie spedzajac np wieczor z dziewczyna i.t.d. wolalbym nie miec przy sobie sprzetu fotograficznego niz miec jakikolwiek , wszysto jedno czy taki na ktorym moge polegac czy nie.:-D :-D :-D

- człowiek jest wtedy co najmniej spokojniejszy. I nie twierdzę że C się nie psuje, a S i T są do niczego.
    mysle ze w przykladzie , ktory podalem wyzej dzialajacy sprzet fotograficzny w sytuacji te ta te nie ucznilby normalnego faceta duzo spokojnieszym .

tzn jako rownowartsciowy argumene mozna by napisac cos przeciwnego :

w pewnych przypadkach lepiej nie mieć sprzętu niż mieć sprzęt, na którym można polegać :-D:-D:-D

czyli

rownie dobrze moglbys napisac , ze sa sytuacje , w ktorych lepiej jest miec sprzet dzialajacy nawet niepewnie niz wogole go nie miec .
    albo ze lepiej jest miec sprzet dzialajacy zawsze pewnie niz niepewnie itd . itp.
    slowem nic rzeczowego nie wniosles swoja uwaga.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów