Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: CP-E4 i inne zewnętrzne zasilanie do 580ex II

Dopiero zaczyna Awatar fotomate
    Miasto
    Polska Północna

Domyślnie CP-E4 i inne zewnętrzne zasilanie do 580ex II

Witam!
    Jako, że nie znalazłem wypowiedzi na temat CP-E4 chciałbym się zapytać forumowiczów czy korzystają z CP-E4 ew. E3 wraz z 580ex II i jakie mają doświadczenia. Ostatnio zaczyna mi brakować czasu przy ładowaniu kondensatorów mojej 580 dlatego rozważam upgrade.
    Jeszcze bardziej interesuje mnie czy ktoś wykonał lub wie jak wykonać samodzielnie zasilanie zewnętrzne na bazie akumulatora zewnętrznego, jak to było podobnie rozważane do 5d mk II zamiast LP-E6 w innym temacie.
    Znam rozwiązania Quantum lub Black Boxa, jednak kilkaset dolarów to moim zdaniem stanowczo za dużo jak za akumulator od motoru i kawałek kabla w ładnym ubranku...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A wiec tak. Na eneloopach z 500-600+ zdjec sie zrobi - po oklo 300 zdjeciach (jak sie jedzie 1 za 2gim) juz daje sie wyczuwac "wolniejsze ladowanie"
    Po podlaczeniu CP-E4 nawet na Manualu i Full power mozna walic cala noc (czy w kosciele). Polecam.

Miasto
    Polska Północna

Domyślnie

a czy ktoś samodzielnie skonstruował zewnętrzne zasilanie do lampy 580ex ?? CP-E4 jest fajne, ale ma zasadniczą wadę jak dla mnie - 60 cm kabla, czyli tyle ile trzeba by podłączyć do mocowania 1/4" pod korpusem. Wolałbym raczej coś bardziej dyskretnego co mogę schować*i ma dłuższy kabel, taki akumulator zewnętrzny byłby w sam raz...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

kabel ma 60 cm pozwijany, po rozciagnieciu ma ponad 150cm, w komplecie masz pokrowiec do przypiecia do paska przy spodniach
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Polska Północna

Domyślnie

dzięki Sebcio, to mnie pocieszyłeś bo martwiła mnie trochę ta długość kabla, ale skoro sięga do pasa to powinno być wygodnie bo słyszałem, że zestaw przykręcony do korpusu może powodować dodatkowe szumy na matrycy. Czy duża różnica jest w zestawie 6-bateryjnym od 8-bateryjnego?

Miasto
    Łódź

Talking

"Jako, że nie znalazłem wypowiedzi na temat CP-E4 chciałbym się zapytać forumowiczów czy korzystają z CP-E4 ew. E3 wraz z 580ex II i jakie mają doświadczenia. Ostatnio zaczyna mi brakować czasu przy ładowaniu kondensatorów mojej 580 dlatego rozważam upgrade...."

Moje doświadczenia z...
    Zakupiłem powyższy z nastawieniem na zdecydowane przyspieszenie ładowania ("bolało" mnie to, że przy drugim zdjęciu w serii moja "580" na standartowym zasilaniu nie wyrabia). Niestety na prawie pełnej mocy błysku niewiele w kwestii szybkości się zmieniło (nie jest to kwestia akumulatorów -używam zamiennie aku Duracell, energizer i sanyo). Natomiast na plus co zauważono zdecydowanie wydłuża się możliwość błyskania. Pakuje naładowane aku do lampy i batterry packa i w zupełności na impreze weselną starcza (setki zdjęć) i nie odczuwa się spowolnienia ładowania.

Nie zauważyłem wpływu na jakość zdjęć faktu zamocowania baterry packa do aparatu (tak jest wygodniej - dla mnie). Oczywiście fajnie wygląda jak jest w etui na pasku przy spodniach, ale wtedy aparat jest "na uwięzi" - żeby go gdzieś na szybko odłożyć trzeba wyciągać wtyczkę.

Mimo mojej wcześniejszej uwagi-rozczarowania - to jestem bardzo zadowolony - nie zaskakuje mnie już (prawie) nagły brak zasilania. Moje zadowolenie jest tym większe, że kupiłem baterry packa w baardzo korzystnej cenie

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Też mam cp-e4 od 2 sezonów, i nie wyobrazam sobie pracy bez tej "dopałki", komfort "niemyślenia":-D o ewentualnym braku prądu w lampie jest naprawde wielki. Przykrecam do gripa, ale tu pojawia się jedyny minus tj. znaczne zwększenie wagi całego dzwiganego zestawu, ale ten minus ma też plus- nie wydaje kasy na siłownię...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Polska Północna

Domyślnie

a korzystacie koledzy z zestawów na 6 czy na 8 baterii?
    EOS 5D mark II | Eg-s | 24-70 2.8 L | 70-200 2.8 L IS | 580 ex II | Lumiquest ProMax | TC-80N3 | Manfrotto 190CXPRO3 460MG | http://fotomate.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomate Zobacz posta
    kolego ja posiadam na 8 szt. i jestem też maga zadowolony
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze bardziej interesuje mnie czy ktoś wykonał lub wie jak wykonać samodzielnie zasilanie zewnętrzne na bazie akumulatora zewnętrznego
    Nie kombinuj z żadnymi wynalazkami, bo kiedyś może stać się kuku dla lampy
    Ostatnio edytowane przez czerwiniak ; 25-03-2010 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Miasto
    Łódź

Domyślnie

moje "elektrownia" jest na 6 akku

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów