kit daje radę
Nie wiem skąd się wziął mi kiepskości kita, chyba został wykreowany przez sprzętowych onanistów na tym forum, którzy poza tablicami testowymi nic nie fotografują. Kilka lat temu też uległem temu mitowi i kupiłem samo body z 50/1.8 potem 17-85 IS ale to była marnota.
Kiedyś Janusz Body fajnie napisał o 17-40/4 L w porównaniu z osławionym kitem "troszkę lepszy od kita" i przyznaję, że miał rację.
Kit mnie przekonał dwa lata temu kiedy kupiłem bratu 400D z kitem i cyknąłem kilka fotek. Za te pieniądze to rewelacyjne szkło.
Nie marudźcie więc tylko róbcie fotki i to dużo.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
sadze , ze jest odwrotnie- rodzi sie mit doskonalosci tego obiektywu kitowego.Nie wiem skąd się wziął mi kiepskości kita, chyba został wykreowany przez sprzętowych onanistów na tym forum,
Dlaczego tak jest ?
Prawdopodobnie dlatego iz obiektyw ten jest jednak lepszy niz moznaby sie spodziewac na podstawie doswiadczen z jego poprzednikim.
Poprzedni byl marny . ten jest mniej marny.
17-85 byl zawsze obiektywem nieudanym .Kilka lat temu też uległem temu mitowi i kupiłem samo body z 50/1.8 potem 17-85 IS ale to była marnota.
Optycznie dosyc slabym - i to nie jest kwestia mitu , lecz obiektywnych wlasnosci technicznych.
Jesli nie siega sie do rzetelnych informacji , to wlasna niewiedze zwala sie na innych w tym przypadku rzekomy mit.
Kiedyś Janusz Body fajnie napisał o 17-40/4 L w porównaniu z osławionym kitem "troszkę lepszy od kita" i przyznaję, że miał rację.
17-40 L nie jest obiektywem produkowanym dla aps-c.
porownie obiektywow obliczanych dla aps-c z obiektywami dla FF to tak jakby porownywac szybkosc maksymalna samochodow osobowych i ciezarowych.
dla aps-c 17-40 L nie jest obiektywym wyjatkowym , wlasciwie istnieje caly szereg obiektywow tanszych i lepszych.
dla FF trudno o lepszy zamiennik dla 17-40L - i tam jest obiektywem b. dobrym
jesli ktos kupuje szerokokatny zoom przeznaczony dla FF dla swojego aps-c to niestety nie dokonuje z puntu widzenia wlasnosci optycznych , uzytkowych , cenowych wyboru dobrego. Nic dziwnego ze pozniej rodza sie wlasnie mity jakoby 18-55 L byl porownywalny z 17-40L-
Owszem w takich aparatach jak c400 d tak bedzie , gdyz obiektyw kitowy ( nie kit !!!! - sorry nikogo to nie denerwuje , ze kit to zestaw w tlumaczeniu na ja polski - mozna mowic kit jako obiektyw z korpusem ) jest przeznaczony dla aparatu tej klasy , a c17-40L nie.
Porownanie 17-40 L z 18-55 jest bez najmniejszego sensu , swiadczy o niezrozumieniu istoty zagadnienia.
rownie dobrze mozna bylo w przeszlosci porownywac np obiektywy z pentacona sixa podpiete do praktici - bo i takie rzeczy ludzie probowali .
I co - nie dorowynwaly w tym formacie prakticowskim . A nikt nie mial watpliwosci ze jakosc rysunku z 6*6 byla wyraznie lepsza od tej z formatu 24*36 mm.
Kit mnie przekonał dwa lata temu kiedy kupiłem bratu 400D z kitem i cyknąłem kilka fotek. Za te pieniądze to rewelacyjne szkło.
to szklo nigdy nie bedzie rewelacyjne . Jak mozna powiedziec o obiektywie o sile swiatla 5,6 dla 55 mm ze jest rewelacyjny ?
Faktem jest ze jakosc rysunku jest akceptowalna.
Na przyslonie 5,6 niemal kazdy " nie walniety " obiektyw daje b.dobra jakosc rysunku.
Co najwyzej mozna powiedziec ze to szklo jest rewelacynie tanie - co prawda do konca nie jest , rewelacyjnie tanie jest z drugiej reki , czesto nowe.
Wyspa Bahama