Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: podręcznik do PSa

Domyślnie

to zależy od metody pracy.. pewnie masz rację z tym, że w CS 2 są nowe funkcje, ale ja jestem zdania, że to, co możesz osiągnąć dzięki nowym funkcjom w CS 2 można zrobić w wersji 7.. Nie wierzę w rewolucyjność tych funki, ale fakt faktem, że one mogą ułatwić początkującym użytkownikom życie.. chociaż... powiem wam tak - w każdej nowej wersji PS dochodzą nowe funke, a weźmy na przykład takie coś jak Channel Mixer - tam właściwie możemy zrobić wszystko jeśli chodzi o kolorystykę zdjęcia.. czy takie Hue/Saturation - też świetne narzędzie - okienko. Natomiast w nowych wersjach PS jest dużo "nowych" funkcji, które tak naprawdę bazują na starych - jest więcej gotowych rzeczy - tak według mnie.. Dla kogoś kto zajmuje się fotografią wystarczające są podstawowe narzędzia.. Wątpię na przykłąd żeby Adobe wprowadziło coś nowego np. w stosunku do filtru Gaussian Blur.. powstają jakieś "inteligentne rozmycia" ale mnie to szczerze mówiąc nie wzrusza..
    Sprawdzałem w CS 2 funkcję ODSZUMIANIA ZDJĘĆ - według mnie to prawie nie działa, zresztą ciężko wyczarować coś z niczego.. Nie wiem co tam jeszcze jest nowego, nie pamiętam, ale podchodzę sceptycznie do tego wszystkiego.
    pozdr.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski
    pewnie masz rację z tym, że w CS 2 są nowe funkcje, ale ja jestem zdania, że to, co możesz osiągnąć dzięki nowym funkcjom w CS 2 można zrobić w wersji 7..
    Niektore mozna, innych nie.
    Np Adobe Bridge i najnowszego ACR nijak nie uzyskasz w PS 7 . Shadow/Highlight - dosc trudne i wymagajace nawet dla zdolnego grafika by analogiczny efekt w PS 7 uzyskac... i do tego mozliwe jest ryzyko braku powtarzalnosci wynikow, podczas gdy w CS2 to jest "just one click away" . Smart Sharpen - zupelnie nowy algorytm, raczej nie do odegrania w PS7.

Nie wierzę w rewolucyjność tych funki
    A jak dlugo uzywales PS CS2 i tych funkcji?

a weźmy na przykład takie coś jak Channel Mixer - tam właściwie możemy zrobić wszystko jeśli chodzi o kolorystykę zdjęcia
    Mozemy - stratnie (nawet w TIFF), przy konwersji ACR - dopasowujemy bezbolesnie i bezstratnie kolorystyke.

Sprawdzałem w CS 2 funkcję ODSZUMIANIA ZDJĘĆ - według mnie to prawie nie działa, zresztą ciężko wyczarować coś z niczego.
    Akurat cos z niczego we wzgledzie odszumiania da sie wyczarowac.
    Funkcja Reduce Noise (czy to w ACR czy w samym PS) - o kant d* mozna potluc. Reczne odszumianie sposobem Scotta kelbiego - tez do wyrzucenia. NeatImage uzyty z rozsadkiem - to jest to 8) .

Nie wiem co tam jeszcze jest nowego, nie pamiętam, ale podchodzę sceptycznie do tego wszystkiego.
    To wszystko tlumaczy 8) . Tez kiedys mamie mowilem "ni cholery nie bede jadl boczku!" poki nie sprobowalem i mi posmakowal .
    Naturalny choc nieuzasadniony strach i niechec przed tym co nowe - dopoki sie tego nie pozna.

Domyślnie

ok, przyznaję że jestem raczej tradycjonalistą w tym temacie :-)

pozdrawiam.

Domyślnie

ale z tym ACR to mnie zaskoczyłeś, rozwiniesz to ?

Domyślnie

hej, zaraz zaraz.... namieszałeś mi trochę.. co oznacza według Ciebie stratna zmiana kolorystyki w PS, np. okienkiem Hue/Saturnation?

bzyk
    Guest

Domyślnie

Jeżeli kogoś interesują fotorealistyczne efekty osiągane przez Berta Monroy to 17 wideo-lekcji jest dostępne tu.

Pliki do pobrania to archiwa rar mające wielkość ok. 30MB.

pzdr,
    bzyk

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

czy CS2 wyszedl w wersji PL? bo mule nie widzi

smedawa
    Guest

Domyślnie

Dziś na stronie wydawnictwa Hellion jest promocja Scotta Kelby
    http://www.frazpc.pl/ksiegarnia/OBRCY3