Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Matryca brudna czy uszkodzona.

adminkg
    Guest

Domyślnie

Dead pixel. To nie uszkodzenie - to przypadlosc albo zuzycie. Mozna go w serwisie zamapowac a sa i rozne programiki mapujace juz na zdjeciach wszelkie dead/hot piksele (np przy konwersji RAW->TIFF/JPG ).
    Tak na którymś CD za FVD jest taki nawet darmowy.

Najlepszym programem jest serwis na Zytniej ... zamapuja i problem z glowy.
    Zamapuja tzn. wyłączą? Z tego co piszecie problem może się powtarzać. Szkoda, że nie udostępniaja programu do zamapowania pikseli w aparacie. Sam bym spokojnie go wyłączył a tak 2 tygodnie nie wyjęte.
    Aparat jest na gwarancji może wymienią matrycę ?

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Zawsze się trochę człowiekowi w głowie rozjaśni .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adminkg
    Zamapuja tzn. wyłączą?
    Ustawia soft w aparacie by zamiast danych z tego piksela bral z pikselka tuz obok.

Z tego co piszecie problem może się powtarzać.
    Moze... ale to dosc rzadkie.

Szkoda, że nie udostępniaja programu do zamapowania pikseli w aparacie.
    Niektore aparaty to maja (chyba Olympusy). A probowales wpisac w google "mapowanie dead pixeli" albo cos takiego? Sa do tego darmowe programy.

Aparat jest na gwarancji może wymienią matrycę ?
    Nie... masz tych pikseli pare milionow. Kilka z nich "nieudanych" to norma producenta - gdzies powinno o tym byc w gwarancji czy instrukcji. Podobnie ma sie z ekranami laptopow - siostra ma 3 hotpiksele na ekranie ale nie skupione a norma dopuszcza 3 w skupieniu lub 5 luzem (czy jakos tak)... wiec niestety gwarancja nie obejmuje. Ale za to za darmo ci zamapuja jak masz gwarancje.

adminkg
    Guest

Domyślnie

Niektore aparaty to maja (chyba Olympusy). A probowales wpisac w google "mapowanie dead pixeli" albo cos takiego? Sa do tego darmowe programy.
    Tak słyszałem o tym. Poszukam ale chyba na angielsko języcznych stronach.
    Kilka z nich "nieudanych" to norma producenta
    Czytałem dokładnie instrukcję i gwarancję. Nie ma tam nic o tym. Nieudany a martwy to chyba różnica. Przynajmniej dla mnie. Czy dla serwisu też to się okaże. Aparat zrobił raptem 4 tys. zdjęc.

Znalazłem coś na temat. Jest tam dobry program do ananlizy matrycy pod względem dead/hot pixel http://www.fotohobby.net.pl/index.ph...ask=view&id=96

Pozdrawiam
    Krzysztof
    Ostatnio edytowane przez adminkg ; 18-10-2005 o 19:25

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To nie jest najlepsza metoda analizy... Przy odpowiednio dobranych parametrach mozna miec uszkodzone 3/4 matrycy
    ...

adminkg
    Guest

Domyślnie

Tak to prawda. Dlatego trzeba dobrze przecztać opis ze strony http://www.fotohobby.net.pl/index.ph...ask=view&id=96
    Mnie przy standardowych ustawieniach wyszło 5 hot pixels w tym jeden bardzo hot o lum. blisko 200. pozostałe 4 poniżej 70.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

ja miałem problem Hot Pixeli w Nikonie 5700. zrobiłem mappowanie matrycy od nowa i było po kłopocie w sumie. Zawsze na wysokich ISO coś tam wyskakiwało ale dało się przeżyć bez większych problemów.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Domyślnie

Zanim założysz jednak, że matryca jest uszkodzona (po Twoich zdjęciach ciężko stwierdzić co to jest) spróbuj wyczyścić matrycę spirytusem. Moczysz wacik, ale nie taki do uszu, ale sterylny i bezpyłowy (taki jak mają ginekolodzy) lub jeśli takiego nie dostaniesz to cuś innego sterylnego i bezpyłowego powinno być w aptece. Robisz zdjęcia i sprawdzasz czy widać czy nie. Zobacz na różnych wartościach przysłony, najlepiej na jednolitym obrazie np. niebo. Jeśli to brud to będzie najbardziej widoczny na maxymalnym otworze. Pozdrawiam.

adminkg
    Guest

Tak też założyłem. Body pojechało na Żytnią do Warszawy w zeszły czwartek. W końcu jest na gwarancji. Miało byc w środę i ni ma ...
    Co do czyszczenia matrycy to znalazłem gdzieś bardzo dobry opis łącznie z nazwami środka czyszczącego, specjanych husteczek i ... szpatułek, które trzeba uzyć do tego celu. Sorry ale nie pamiętam gdzie.
    Serwis z Żytniej podobno każdemu dSLR i tak czyści matrycę.
    Acha podobno nie czyści się matrycy, tylko płytkę filtra UV umieszczonego przed matrycą. W niektórych aparatach ponoć jest on zdejmowalny. W 300D nie.

Pozdrawiam
    adminkg

Poprawka.
    Dziś body do odebrania. Zobaczymy ...
    Ostatnio edytowane przez adminkg ; 28-10-2005 o 16:34

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,
    z takimi pikselami szlagniętymi miałam doczynienia w poprzednim aparacie (Olympus). Zaczęłam mocno szperać w internecie i doczytałam wtedy, że o ile "hot piksele" to nic strasznego to "dead piksele" mogą być podstawą do reklamacji sprzętu. Acha - w aparacie była funkcja Pixel mapping - ale niestety na moje "dead piksele" nie działała w ogóle Niestety na dużych odbitkach bywało to też widoczne - zwłaszcza jak taki piksel wypadł na jednolitym tle:-x
    A tu link do poczytania, jest tam równiez teścik jak posprawdzać te piksele.http://www.foto-net.pl/poradnik/poradnik64.html
    TOKIN(ka)

adminkg
    Guest

Domyślnie

Dzięki za link. Podobny jest tu http://www.fotohobby.net.pl/index.ph...ask=view&id=96
    Odebrałem aparat. W opisie napisali o zamapowaniu 1 (jeden)px, czyszczeniu matrycy i regulacji podświetlenia jednego punktu AF. Szkoda, że nie mozna sobie samemu zamapować takiego pixa. Po gwarancji będę musiał za to płacić i płakać.
    niestety na dużych odbitkach bywało to też widoczne
    - właśnie i ja lubie zrobić sobie trochę 20x30cm.
    Ostatnio edytowane przez adminkg ; 28-10-2005 o 18:12

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów