Z takim sprzetem taka fota ?Moze oddaj komus ta akredytacje i zacznij czytac jakies poradniki o podstawach fotografii
Bo z tego co czytam, to zdjecia z tego finalu nie bedziesz chcial pokazac nikomu...serio..
Z takim sprzetem taka fota ?Moze oddaj komus ta akredytacje i zacznij czytac jakies poradniki o podstawach fotografii
Bo z tego co czytam, to zdjecia z tego finalu nie bedziesz chcial pokazac nikomu...serio..
50D nazywasz super sprzętem? albo masz masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, albo jesteś po prostu złośliwy - osobiście podejrzewam to drugie. Rady typu "oddaj komuś akredytacje" zostaw dla siebie, ja takowych nie potrzebuje. I faktycznie, jeśli tak ma wyglądać współpraca na tym forum, to ja podziękuję.
C 5D mkII + C 24-70/2.8L + C 70-200/2.8L + C 580EXII
Nie dziekujtylko bierz sie za czytanie o podstawach focenia
Z mojej strony EOT![]()
Tak sobie poczytuje temacik, i dochodzę do wniosku, że znajomości i trochę kasy i jesteś Sport fotografer jak się patrzy.
1. 5D to jakoś słabo mi pasuje do sportu (wolny af i mała szybkość Kl/s)
2. Pytanie w jakim trybie włącza się AI Servo , ja proszę, jest od tego przycisk AF/DRIVE więc pozostaje lektura instrukcji.
3. Popieram przedmówców niestety ale zabieranie się za foto sportowe bez jakiegokolwiek przygotowania to jak porywanie się z motyką na księżyc. nie oszukujmy się ale poczytaj trochę o takiej dziedzinie fotografii jak foto sportowe i dojdziesz do wniosku, że:
1 Podstawa to znajomość aparatu na ślepo, nikt nie będzie czekał aż ustawisz aparat i będziesz gotowy zrobić foto.
2 Bez znajomości dyscypliny i charakterystyki efekty będziesz miał marne nawet z całą baterią sprzętu za tyś. złotych.
3. Mając zestaw 5D 70-200 2,8 po grzyb ci lampa która i tak na takiej hali gówno ci da, nie oszukujmy się, w końcu wkurzysz kogoś, przywali ci celowo piłką i na tym się skończy twoja przygoda.
Drażnią mnie tacy fotografowie z przypadku bo ludzie ze specjalizacją w tej dziedzinie nie maja przez to pracy.
Ale teraz dość Męczenia.
Kwestia jest otwarta nie ma idealnego trybu ja używam AV dziura zależy od światła iso to zależy 1600 lub 3200 zależnie od warunków.
Potem to już wolna amerykanka co chcesz mieć, czasem trzeba przewalić w górę o 2/3 działki żeby mieć rozjaśnione cienie itd.
Długo by gadać podstawa to wiedza i praktyka więc polecam dużo czytać i dużo strzelać
Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.
Ja wiem, pomogę. Jak patrzysz na górną powierzchnię aparatu to po lewej stronie jest takie kółeczko, którym można kręcić. Na tym kółeczku ustaw na taki zielony kwadracik i już niczym się nie przejmuj i nie interesuj po co na tym kółku są jeszcze inne symbole. One, te symbole, są dla szpanerów. Lampy to w ogóle nie ustawiaj, tylko wsuń w te sanki i włącz.
No przyznam, że nie mam mark2, ale spojrzałem na
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8294&p=2
a tam jak byk stoi zielony prostokącik na kółeczku.
A jeśli chodzi o szczere pytania to co prawda wiem, że kto pyta nie błądzi, ale jak ktoś posiada taki aparat i nie wie jak fotografować dynamiczne sytuacje to ja się gubię. U mnie na mecze siatkówki przychodzą kibice (bez akredytacji) cykają fotki małpkami i przynajmniej nie mają wielu dylematów i nie próbują się lansować za pomocą drogiego aparatu i akredytacji.
Przede wszystkim musisz zebrac doswiadczenie, a to sie nabiera wraz z ilościa zrobionych fotek na meczach. Ja do swoich pierwszych fotek nawet nie chce wracać, ale te, ktore obecnie robie, to juz nadają sie do pokazania.
To co powiedzieli przedmowcy, musisz poznac aparat jak własną kieszen, ustawienia oczywiscie pełny manual, ale musisz dobrac ustawienia ekspozycji, jednak aby zatrzymac ruch to czas naswietlania nie moze być dluzszy niz 1/640 s, przyslone tak by byla odpowiednia głębia ostrosci, a wtedy czulosc tak by fotka byla dobrze naswietlona, a dalej to juz z górki, trafić tak by piłka była w kadrze i byly uchwycone emocje...
http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II
Tak 50tka to wyższa półka i dobry aparacik do reporterki. Ja zaczynalem o soniaka i to jest dopiero shit, ale to szczegół. Pracowałem przez 3 okresy wakacyjne żeby senazbierac na 1dmkII i 70-200/2.8 i robie zdjecia sportowe, krece się, pstryklam, szkole... Dla nie których jestem jeszcze gnojkiem z aparacikeim który sobie pstryka. Chcesz robić sport? To wróć do 50tki i przeczytaj instrukcie, potem pstrykaj, ustawiaj baw sie a się nauczysz.
PS Na sali przysłona na 2.8, tryb Av najlepiej sie do tego nadaje, ja staram sie stanać wyżej (nad siatką) ale równie dobrze można przy stoliku sędziowskim kucnąć i robić ścinki lub za siatka i ataki ;d ale na 5d to bedziesz miał trochę kropowania ;] powodzenia życzę.