Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Zdjęcia sportowe - siatkówka

Dopiero zaczyna Awatar wodzu99
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pstrykijest Zobacz posta
    PS Na sali przysłona na 2.8, tryb Av najlepiej sie do tego nadaje, ja staram sie stanać wyżej (nad siatką) ale równie dobrze można przy stoliku sędziowskim kucnąć i robić ścinki lub za siatka i ataki ;d ale na 5d to bedziesz miał trochę kropowania ;] powodzenia życzę.
    Aby zamrozic ruch piłki (nie wazne czy grają kobiety czy mężczyzni) potrzeba krotkiego czasu, najlepiej od 1/640 s, a priorytet przyslony tego nie zapewni... Nie bój sie trybu M(anual) on nie gryzie... Ja swoje fotki na hali robie ISO z przedzialu 800 - 2000 (zalezne od hali) f/2.8-4 zaleznie od obiektywu, AF ustawiony na pomiar skupiony.

Jak masz mozliwosc uzywaj przyslony 2,8, bo swiatla na hali nigdy za wiele...
    a jako uzytkownik 50D podpowiem Ci, ze akceptowalne ISO to 2500.
    http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
    Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Dopiero zaczyna Awatar AS-FOTO
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

wszystko fajnie pięknie tyle że nie wiem po co ludzie lubią utrudniać sobie życie trybem M = jestem profesjonalistą bo lecę na manualu.
    Wystarczy ustawić AV, zrobić pomiar i sprawdzić jak wyglądają czasy w różnych kątach hali w które będziesz pstrykał.
    Tryb M jest zdradziecki bo wystarczy że trafisz na ciemniejszą partie tła i masz ciemno jak w studni, bo masz zblokowany i czas i przysłonę, więc mało to do mnie przemawia.

A mam takie pytanko do "wodzu99" Jak ustawić AF na pomiar skupiony może wtedy miałbym lepsze wyniki i celność.
    Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
    worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Na Enea Cup - Puchar Polski w siatce kobiet?
    A można wiedzieć skąd masz już akredytacje skoro będą przyznane dopiero po 22.03?? ;->
    5D i 70-200 to za krótko na siatkę. Ja się nastawiam głównie(jeżeli dostanę akredyt) na 40D i 70-200 lub 70-200 + tc x1.4
    A ustawienia i tak będą zależne od tego jak hala będzie oświetlona więc nikt Ci recepty na talerzu nie poda...
    A od tego jak zrobić żeby było dobrze to jest tu wiele wątków, ale polecam kupić sobie dobrą książkę z podstaw fotografii... (o tym jaką też jest wątek - tak BTW :-P)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Dzięki za porady i przede wszystkim za to, że paru z was przywróciło mi wiarę w to forum, zaczynałem już myśleć, że jest tu towarzystwo na wzór korporacji np. prawniczej - wąskie grono i wara obcym...
    Z tego co czytam proponujecie tryb AV lub M(anual), czy to oznacza, że preselekcje migawki TV z góry skreślacie?

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nie skreślamy ( jeśli mogę mówić w imieniu ogółu ) lecz jest mniej wydajny, jak dla mnie podstawą jest mała głębia (przeważnie), żeby wyizolować obiekt porządania
    Przy preselekcji czasu może zdarzyć się sytuacja że braknie ci przysłony bądź automatyka przymknie przysłonę do powiedzmy f16 i będzie to mało atrakcyjnie wyglądało jak będziesz miał głębie od szatni aż po siatkę więc lepiej jest kontrolować głębie niż czas w takim wypadku.

Jak już moi przedmówcy polecam gorliwą lekturę jakiejś literatury.

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AS-FOTO Zobacz posta
    A mam takie pytanko do "wodzu99" Jak ustawić AF na pomiar skupiony może wtedy miałbym lepsze wyniki i celność.
    Polecam lekture instrukcji obslugi Twoich puszek
    Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

wszystko fajnie pięknie tyle że nie wiem po co ludzie lubią utrudniać sobie życie trybem M = jestem profesjonalistą bo lecę na manualu....
    Po to, żeby mieć pełną kontrolę nad obrazem. To nie kwestia profesjonalizmu tylko zdrowego rozsądku. Sam z reguły korzystam z Av ... ale nie przy siatkówce na hali - po co mam się uzależniać od tła jeśli światło padające na boisko jest w miarę stabilne i stałe...

...Wystarczy ustawić AV, zrobić pomiar i sprawdzić jak wyglądają czasy w różnych kątach hali w które będziesz pstrykał.
    Tryb M jest zdradziecki bo wystarczy że trafisz na ciemniejszą partie tła i masz ciemno jak w studni, bo masz zblokowany i czas i przysłonę, więc mało to do mnie przemawia.
    ....
    Mam nieodparte wrażenie, że pomyliłeś tryby (literki)... w halach zazwyczaj jest tak, że to boisko jest oświetlone bardziej a tło mniej. I to światłem ciągłym (o w miarę jednostajnym natężeniu w czasie).
    Dla mnie podstawą jest prawidłowa ekspozycja podmiotu zdjęcia (czyli np. zawodnika) a nie tła (oczywiście w granicach poprawności). I to gwarantuje tryb manualny. W Av nawet kolor koszulki zawodnika wpłynie Ci na ekspozycję (nie wspominając o wpływie tła)... a potem zdziwienie, że ci w granatowych koszulkach mają przepały na twarzach, a ci w białych wyglądają jak Endrju L. po solarium;-)
    5d MkII

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wodzu99 Zobacz posta
    Polecam lekture instrukcji obslugi Twoich puszek
    Czytałem nawet bardzo dokładnie i to kilka razy i nie znalazłem nic takiego co by było tym o czym pisałeś . Owszem jest skupiony pomiar ekspozycji, lecz nie znalazłem nic takiego o AF. Pojedynczy punkt to owszem ale nie skupiony AF.

Pozdrawiam i czytam po raz kolejny

Domyślnie

Czytałem nawet bardzo dokładnie i to kilka razy i nie znalazłem nic takiego co by było tym o czym pisałeś . Owszem jest skupiony pomiar ekspozycji, lecz nie znalazłem nic takiego o AF. Pojedynczy punkt to owszem ale nie skupiony AF.

Pozdrawiam i czytam po raz kolejny

I jak, znalazłeś?
    W instrukcji musisz mieć coś takiego jak WYBÓR TRYBU POMIARU:

Pomiar skupiony

Tryb pomiaru przydatny, gdy tło jest znacznie jaśniejsze niż fotografowany obiekt, np. przy fotografowaniu pod światło itp. Pomiar skupiony obejmuje około 8% środkowej części wizjera.

Jest jeszcze Tryb punktowy ten służy do pomiaru konkretnej części
    obiektu lub kadru. Pomiar jest wykonywany w środku kadru, na powierzchni stanowiącej około 3,5% obszaru wizjera.
    C 5D mkII + C 24-70/2.8L + C 70-200/2.8L + C 580EXII

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Podpowiem Ci, ze fotki na meczach siatkowki robie wlasnie tylko w trybie M ustawiając pomiar światla i AF na punkcie centralnym ustawiony jako pomiar skupiony.

Jak już doczytasz, to proponuje, abys na najblizszym meczu wyprobowal ustawienia. Jeden set zrob na pełnym manualu, kolejny na priorytecie czasu, nastepny na priorytecie przyslony. na kolejnym spotkaniu pobaw sie ustawieniami AF, a na pewno podpatruj fachowców, którzy utrzymują się z fotografii sportowej. Ja tak zrobilem i wydaje mi sie, ze doszedlem do niezlego poziomu

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów