Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Niedpuszczalna poswiata wokol okna w dosc ciemnym powieszczeniu

Mieszany widok

Domyślnie

Jak dla mnie to problem tkwi w obiektywie. Taka poświata powinna być niwelowana przez powłokę antyrefleksyjną. Zwróć uwagę, że delikatna poświata występuje także w głębi planu. Tworzy je światło dochodzące przez szczeliny w deskach. Jak dla mnie żaden HDR tutaj nie pomoże. Jeżeli masz możliwość zrób zdjęcie innym szkłem/filtrem i porównaj z oryginałem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Jak dla mnie to problem tkwi w obiektywie. Taka poświata powinna być niwelowana przez powłokę antyrefleksyjną. Zwróć uwagę, że delikatna poświata występuje także w głębi planu. Tworzy je światło dochodzące przez szczeliny w deskach. Jak dla mnie żaden HDR tutaj nie pomoże. Jeżeli masz możliwość zrób zdjęcie innym szkłem/filtrem i porównaj z oryginałem.
    ciagle mi to chodzi po glowie, ze poswiata jest efektem szkla...
    chociaz na tym zdjeciu byl zalozony polar. jesli wierzyc prawom fizyki/optyki powinien zniwelowac odbicia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art777 Zobacz posta
    chociaz na tym zdjeciu byl zalozony polar. jesli wierzyc prawom fizyki/optyki powinien zniwelowac odbicia.
    Szkło polaryzacyjne nie jest dobre w przypadku takiego kadru. Po pierwsze, źródło światło nie może być na wprost a tutaj z takim mamy do czynienia. Po drugie polar lepiej nadaje się do otwartych przestrzeni gdyż w pomieszczeniach mamy do czynienia z wielokierunkowym światłem odbitym, które trudno jest wyciąć.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dokładnie - szkła i to dość brudnego

odbicia "wpadające" z zewnątrz owszem, nieco zniweluje.
    ale jednocześnie w tak kontrastowych warunkach z tak silnym źródłem światła w kadrze sam trochę tych odbić dołoży, wszak też jest kawałkiem szkła.

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Szkło polaryzacyjne nie jest dobre w przypadku takiego kadru. (...)
    no właśnie.

generalnie tak:
    - wyczyścić szkło (obiektyw) na maksa tuż przed zdjęciem
    - żadnych filtrów
    - max. rozświetlić wnętrze (choćby blendami, jeżeli już nie masz lamp)
    - i walczyć z ekspozycją... może coś uda się zrobić.
    jak nie, to kadrować bez okna w kadrze.

zaklejanie okna raczej nie bardzo, bo rozumiem, że to okno jest tam praktycznie jedynym źródłem światła.

a tak w ogóle to uważam podobnie jak kolaj, do takich fotek trzeba się trochę przygotować (choćby lampy, blendy, pora dnia itd.).

i jedną lampą (błyskową albo zwykłą) też dałoby sie takie foto zrobić.
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów