Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Niedpuszczalna poswiata wokol okna w dosc ciemnym powieszczeniu

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Tak myślę czy filtr polaryzacyjny by nie wycioł trochę tego nieuporządkowanego światła. Ale generalnie to trzeba dobrego szkła z dobrymi powłokami.

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Chyba najprostszym sposobem będzie zrobienie zdjęcia techniką DRI. Poszukaj w goglach, jest mase tutoriali.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

najprościej to poczekać aż się trochę ciemniej zrobi żeby za oknem było też ciemno albo doświetlić lampą/lampami wnętrze i pomiar na okno
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art777 Zobacz posta
    ehhh...
    chodzi o to aby w okreslonych warunkach zrobic zdjecie takie jakie sie chce, a nie czekac na warunki, ktore BYC MOZE spelnia oczekiwania.
    ehhh...

Jak czytam Twoje wymagania, to Ty chyba oczekujesz rzeczy niemożliwych. Bez lampy, bez HDR, bez przychodzenia o właściwej porze, pewnie jeszcze bez statywu. Fotografia nie polega tylko na odpowiednim dobieraniu ustawień aparatu ale właśnie przede wszystkim na byciu w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie. Odpowiednim dla danego ujęcia. Ponadto, gdyby te wszystkie dodatkowe oświetlenia, HDR-y i inne techniki nie były potrzebne, to by ich po prostu nie było.

Możesz to odebrać jako filozofowanie, ale tak to właśnie wygląda w praktyce.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

ja bym założył filtr szary ND8, żeby wydłużyć czas maksymalnie, i przed obiektywem, w miejscu okna bym poruszał (żeby nie było widać go) drugim filtrem szarym ND8
    czasem przy nocnych fotach miasta tak robiłem, żeby zneutralizować mocniejsze źródła światła

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z takimi problemami mam do czynienia codziennie ( fotografuję wnętrza ) i w jasny, słoneczny dzień też trzeba sobie z tym radzić.
    Z taką rozpiętością tonalną nie poradzi sobie żadna matryca od jednego strzału.
    Jest kilka technik na ten problem i niekoniecznie jest to HDR, którego ja nie lubię i rzadko używam. Najczęściej jest to składanka z kilku zdjęć, maski, warstwy, itp.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Z takimi problemami mam do czynienia codziennie ( fotografuję wnętrza ) i w jasny, słoneczny dzień też trzeba sobie z tym radzić.
    Z taką rozpiętością tonalną nie poradzi sobie żadna matryca od jednego strzału.
    Jest kilka technik na ten problem i niekoniecznie jest to HDR, którego ja nie lubię i rzadko używam. Najczęściej jest to składanka z kilku zdjęć, maski, warstwy, itp.
    dzieki za info. czyli bez skladanek sie nie obedzie...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chyba w poprzednim zyciu bylem oslem... upor zostal...
    kilka lat temu zrobilem zdjecie wnetrza knajpy goralskiej -
    http://img10.imageshack.us/img10/9940/jaszowianka2.jpg
    statyw, JEDNO zdjecie i... panasonic fz18 - a wiec kompakt.
    zdjecie jest obrobione z jpg w ps - ZADNYCH kilkukrotnych ekspozycji itp

w centralnej czesci kadru sa drzwi do kuchni w ktorej swiatlo bylo zdecydowanie bardziej silniejsze niz na sali.
    jak widac kuchnia jest przeswietlona i prawie "biala", ALE - framugi drzwi sa OSTRE i poswiaty, smug swiatla nie ma na futrynie, scianach wokol niej, ani na podlodze.

zdjecie jest znacznie obrobione w stosunku do oryginalu, ale daje slowo, ze ten element - futryna, swiatlo wokol niej - nie jest poprawiany w sensie usuwania poswiaty. po prostu jej nie bylo.
    przynajmniej taki efekt mi wystarczy.

wiec jednak sie da jednym pstrykiem (glowy nie dam, ale jestem pewien na 99,9%). i to zwyklym kompaktem...
    niestety zdjecie jest na tyle stare ze nie mam jak sprawdzic exifa.
    Ostatnio edytowane przez art777 ; 13-03-2010 o 13:12 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art777 Zobacz posta
    moze inaczej.
    jak zrobic takie zdjecie?
    http://img222.imageshack.us/img222/4...4resize5dj.jpg
    To jest walnięte z lampionem
    crop i słoiki

Coś już napisał

Domyślnie

zdjecie jest znacznie obrobione w stosunku do oryginalu, ale daje slowo, ze ten element - futryna, swiatlo wokol niej - nie jest poprawiany w sensie usuwania poswiaty. po prostu jej nie bylo.
    przynajmniej taki efekt mi wystarczy.
    Ale slonce jest 1000x silniejsze od jakiejs jednej zarowki - wiec pewnie temu ta goralska chata ci sie udala

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
    To jest walnięte z lampionem
    z lampionem? lampe blyskowa masz na mysli? jesli tak to myslisz sie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dr_bonzo Zobacz posta
    Ale slonce jest 1000x silniejsze od jakiejs jednej zarowki - wiec pewnie temu ta goralska chata ci sie udala
    slonce jest silniejsze. ale CALKOWICIE zachurzone niebo, szare jak warstwa z 50% wypelnieniem w ps chyba nie
    Ostatnio edytowane przez art777 ; 13-03-2010 o 13:24 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów