Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Niedpuszczalna poswiata wokol okna w dosc ciemnym powieszczeniu

Domyślnie

Jak dla mnie to problem tkwi w obiektywie. Taka poświata powinna być niwelowana przez powłokę antyrefleksyjną. Zwróć uwagę, że delikatna poświata występuje także w głębi planu. Tworzy je światło dochodzące przez szczeliny w deskach. Jak dla mnie żaden HDR tutaj nie pomoże. Jeżeli masz możliwość zrób zdjęcie innym szkłem/filtrem i porównaj z oryginałem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Jak dla mnie to problem tkwi w obiektywie. Taka poświata powinna być niwelowana przez powłokę antyrefleksyjną. Zwróć uwagę, że delikatna poświata występuje także w głębi planu. Tworzy je światło dochodzące przez szczeliny w deskach. Jak dla mnie żaden HDR tutaj nie pomoże. Jeżeli masz możliwość zrób zdjęcie innym szkłem/filtrem i porównaj z oryginałem.
    ciagle mi to chodzi po glowie, ze poswiata jest efektem szkla...
    chociaz na tym zdjeciu byl zalozony polar. jesli wierzyc prawom fizyki/optyki powinien zniwelowac odbicia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art777 Zobacz posta
    chociaz na tym zdjeciu byl zalozony polar. jesli wierzyc prawom fizyki/optyki powinien zniwelowac odbicia.
    Szkło polaryzacyjne nie jest dobre w przypadku takiego kadru. Po pierwsze, źródło światło nie może być na wprost a tutaj z takim mamy do czynienia. Po drugie polar lepiej nadaje się do otwartych przestrzeni gdyż w pomieszczeniach mamy do czynienia z wielokierunkowym światłem odbitym, które trudno jest wyciąć.

Awatar Robur
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdjęcie pod światło można wykonać z lampą, ewentualnie próbować zmienić kąt. Można sfotografować ze statywu albo z czegoś stabilnego z samowyzwalacza, można o innej porze fotografować tak, aby światło dzienne nie było aż tak jasne- wtedy można próbować naświetlać dłużej tę ekspozycję. Można ustawić ostrość i pomiar światła na wybrany punkt ekspozycji, zmienić balans bieli, tryb mierzenia światła albo obiektyw. Można zmierzyć światło np. w przeciwną stronę i kombinować z AEB, można próbować w Photoshopie ściemnić światło dzienne. A czemu nie może być zdjęcie zrobione przy sztucznym świetle?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robur Zobacz posta
    Można zmierzyć światło np. w przeciwną stronę i kombinować z AEB
    moglbys rozwinac?

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robur Zobacz posta
    Zdjęcie pod światło można wykonać z lampą, ewentualnie próbować zmienić kąt. Można sfotografować ze statywu albo z czegoś stabilnego z samowyzwalacza, można o innej porze fotografować tak, aby światło dzienne nie było aż tak jasne- wtedy można próbować naświetlać dłużej tę ekspozycję. Można ustawić ostrość i pomiar światła na wybrany punkt ekspozycji, zmienić balans bieli, tryb mierzenia światła albo obiektyw. Można zmierzyć światło np. w przeciwną stronę i kombinować z AEB, można próbować w Photoshopie ściemnić światło dzienne. A czemu nie może być zdjęcie zrobione przy sztucznym świetle?
    I to jest jakiś konkret...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

lukaszb
    Guest

Domyślnie

Witam,
    myślę, że rozwiązanie to solidne oświetlenie wnętrza sztucznym światłem. Widziałem gdzieś zdjęcie starego młyna, który autor rozświetlił kilkoma kW. Taka sama poświata robi się na zdjęciach osób na białym tle, kiedy na tło damy za silne światło.

Tak więc rozwiązania pozostają dwa, zmniejszyć ilość światła za oknem (oklejając go od zewnątrz np. szarą folią lub innym materiałem który zmniejszy ilość światła), lub rozświetlić wnętrze. Chyba oklejenie okna będzie prostsze.
    Pozdrawiam i powodzenia.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dokładnie - szkła i to dość brudnego

odbicia "wpadające" z zewnątrz owszem, nieco zniweluje.
    ale jednocześnie w tak kontrastowych warunkach z tak silnym źródłem światła w kadrze sam trochę tych odbić dołoży, wszak też jest kawałkiem szkła.

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Szkło polaryzacyjne nie jest dobre w przypadku takiego kadru. (...)
    no właśnie.

generalnie tak:
    - wyczyścić szkło (obiektyw) na maksa tuż przed zdjęciem
    - żadnych filtrów
    - max. rozświetlić wnętrze (choćby blendami, jeżeli już nie masz lamp)
    - i walczyć z ekspozycją... może coś uda się zrobić.
    jak nie, to kadrować bez okna w kadrze.

zaklejanie okna raczej nie bardzo, bo rozumiem, że to okno jest tam praktycznie jedynym źródłem światła.

a tak w ogóle to uważam podobnie jak kolaj, do takich fotek trzeba się trochę przygotować (choćby lampy, blendy, pora dnia itd.).

i jedną lampą (błyskową albo zwykłą) też dałoby sie takie foto zrobić.
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

z lampionem? lampe blyskowa masz na mysli? jesli tak to myslisz sie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

slonce jest silniejsze. ale CALKOWICIE zachurzone niebo, szare jak warstwa z 50% wypelnieniem w ps chyba nie

CAŁKOWICIE ZACHMURZONE niebo jest w dalszym ciągu o wiele jaśniejsze od kilkudziesięciowatowej żarówki w barowej kuchni.
    30D + szpargały

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ba, zachmurzone niebo o wiele łatwiej wpada w 100% biel na zdjęciu, niż zwykłe, niebieskie niebo podczas słonecznego dnia.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów