Tak wlasciwie.. to wyjasnij, po co Ci ta informacja. Chcesz wiedziec, czy planujesz jakies zakupy ?
1. Profoto. Numer 1. Cena dosc wysoka, ale jakosc wykonania, szybkosc blysku, niezawodnosc - bajka. Palniki nie do zdarcia, zyja latami. To samo wlasciwie tyczy sie Broncolor i Hensel. Jesli nie masz 25000zl na podstawowy zestawik - zapomnij.
2. Bownes i Elinchrom. Bardzo mocni gracze, swietny sprzet, stosowany przez wiekszosc pol-profesjonalistow oraz bardzo wielu profesjonalistow. Dobre ceny, swietna jakosc, duza niezawodnosc. Osobiscie polecam Bowensa, nieco tansze sa do niego akcesoria oraz sa bardziej dostepne, a przede wszystkim bagnet S jest bardziej "chetny" do wspolpracy. Bagnet Elinchroma to dla mnie meczarnia, ale moze to tylko moje odczucia. Poza tym Eli wsadzil we wszystkie lampy cyfrowe kontrolki, czego nie trawie.
3. Quantuum, Fomei, Lencarta, i dziesiatki innych. Dostajesz to za co placisz. Fomei sa fajne, Quantuum jakosc w stusunku do ceny tez bardzo dobra. Zestaw Dual Power lampa+bateria za 1300zl jest swietna. Nie wiem, jak bedzie wygladac sprawa niezawodnosci tego sprzetu w perspektywie czasu.. ale jesli chcesz cos w bardzo przystepnej cenie, to Quantuuma polecam.