Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby przedstawić top5 albo top10 (?) producentów lamp studyjnych biorąc pod uwagę:
a) możliwości
b) możliwości/ceny
Coś jak w chip'ie power i econo. Z góry dzięki
Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby przedstawić top5 albo top10 (?) producentów lamp studyjnych biorąc pod uwagę:
a) możliwości
b) możliwości/ceny
Coś jak w chip'ie power i econo. Z góry dzięki
tak z głowy na szybko, prawie bez zastanowienia
Możliwości: Broncolor, Bowens, Elinchrom, Hensel, Elfo
Możliwości/Cena: Boling, F&V, Quantuum, Powerlux, Fomei i pewnie jeszcze stado innych (kolejnośc tych drugich od najtańszych i dość kiepskich)
A raczej :
1. broncolor, profoto, elinchom i dlugo dlugo nic i potem : bowens, hensel i reszta ...
2. mozliwosci z reguly odpowiadaja cenie :-) . nie ma zmiluj.
Canon Elinchrom
znicze najtaniej![]()
C A1 + C 40d +...
gdzies miedzy I a II grupa umiescilbym Fomei/Aurora naprawde solidne lampy
Jest jeszcze lampa chińskiej firmy JB - "Digital Pioneer DP-500 ", ktora jest w dystrybucji firmy Elfo. Jak słyszałem DP-500 jest "tańszą wersją" lampy Elfo, i maja bardzo podobnej jakości palniki. Zresztą skoro Elfo zajmuje się ich sprzedażą to dla mnie jest pewnym poświadczeniem gwarancji ich jakości. Osobiście decyduję się na zakup tej lampy, a nie np. Quantuum 300 + R.
też własnie poszukuje lamp o mocy minimum 500, wiekszosc ogladam 600 ws, widzialem ta JB na stronie elfo ale mam pytanko
opis ze strony
"Temperatura barwowa 5300 [K] (-200,+200)"
tzn ze moze sama z siebie miec rozbierznosci az o 400 kalwinow ?
drugi jej mankament to regulacja 1/16 , quantuum 100 ws mocniejszy i 30 pln drozszy ma juz regulacje 1/32 co do mnie bardziej przemawia.
Mam jeszcze pytanie czy wiesz na jaki okres jest gwarancja w tych JB?
Guantuum i powerlux maja na 24 m-ce i wolalbym nie zmieniac na roczna jesli juz .
TZN ze producent NIE GWARANTUJE stabilnosci temperaturowej. 16 stopni regulacji jest bardziej niz wystarczajace. Ja mam 40 stopni i jade co 5 ( z reguly ) czyli 8 st... .
600 Ws... mocna rzecz. U mnie najczesciej chodza 2-3 300 skrecone niemal na minimum, a bywa ze i filtry szare sa konieczne do redukcji swiatlaale ja "malizne" foce....
I na tym polega JAKOSC . Ja mam od lat 5250 K . Zawsze , 1y blysk 100 i 500. Tak samo . Za to sie placi. I za stabilnosc mocy. jak ustawie 300Ws to ma byc STALE 300. Zawsze. I nie mniej wazne : czy , gdzie i za ile za kilka lat dokupisz palnik, akcesoria ....
O ile wiem i Profoto i Elinchrom maja teraz promocje na "set-y" 500-600 Ws.
Na swietle nie warto oszczedzac.
Canon Elinchrom
Lampy firmy JB maja 1 rok gwarancji (w serwisie Elfo).
I mała uwaga przed kupnem lampy - lepiej od razu się zdecydować, w który system lamp wejść, czy z mocą 300, 600, 1200W itp, czy też 250, 500, 1000W itp. Lepiej mieć w studio lampy "jednego typu" - łatwiej wtedy przeliczać moc błysku i przesłony i lepiej się pracuje. Bo jak chcesz oświetlić równomiernie temat z 2 lamp i masz 500W i 600W - to jedna z nich zaświeci mocniej ;-) a jak się ma 2 x 500W to wtedy znacznie łatwiej.
fakt, dla tego też chce 600 żeby mocy nigdy nie brakło, w "studio" na chwile obecną mocy na pewno nie braknie, wrecz sie boje ze bedzie jej za duzo dla tego opcja 600 ws z regulacja 1/16 odpada, zastanawiam sie czy 1/32 wystarczy ale na nic lepszego nie starczy
segment wyzej to widze dopiero od 2 tys sie zaczyna tutaj przyklad
http://fripers.pl/product_info.php/i...-studyjna.html
jednak chce ten sapas zebym ogl w przyszlosci uzyc lamp na zewnatrz, w duzej hali itp.
na razie chce kupic jedna lampe, lecz w przyszlosci zapewne bede dokupowal druga taka sama .
W sumie to niektorzy daja rady zeby potem dokupic slabsze wiec tez nie wiem jak to jest z tym zestawem 2 identycznych lamp ?