Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Pytanie do użytkowników 5D II (o szkła)

Domyślnie Pytanie do użytkowników 5D II (o szkła)

Witam,
    zwracam się z prośbą do użytkowników Canon 5D II.
    Przymierzam się (już od dłuższego czasu) do zakupu Canona 5D II i mam dylemat co do szklarni jaką do niego dokupić.
    Jak większość użytkowników jakichkolwiek systemów mam ograniczenia finansowe i chciałbym uniknąć ładowania się w późniejszą stratną wyprzedaż i zmianę szkieł.

Aktualnie wszystko przemawia za zakupem 5D II z 24-70L, natomiast kusi mnie też taki zestaw:
    5D II + 28/1.8 + 50/1.4 + 85/1.8
    Ceny obu zestawów wychodzą identycznie, natomiast przy drugim zyskuje światło i ….
    no właśnie czy Waszym zdaniem (oprócz światła) tak wspomniane szkła dają duże lepszą jakość od 24-70L?
    W przypadku 24-70 naczytałem się wielu opinii mówiących o jakości stałki i jeżeli to prawda to w moim przypadku lepiej mieć jedno uniwersalne szkło.
    Z drugiej strony te stałki to raczej niższa klasa i jakość może być rzeczywiście porównywalna.

Kiedyś chodził mi jeszcze po głowie tańszy wariant oparty na 5D II + tamrony 28-75 i 70-200/2.8.
    W moim aktualnym systemie Tamron sprawdza się znakomicie (co prawda jeden z nich to 17-50) ale podejrzewam że przy tej klasie sprzętu to lepiej od razu wejść w szkiełka Canona i ewentualnie z biegiem czasu dokupić coś 70-200.

Jakie są Wasze opinie z punktu widzenia doświadczenia z 5D i wspomnianymi szkłami?

Pozdrawiam
    Przyszły użytkownik 5D II

Domyślnie

Chyba przydała by się informacja do jakich celów zamierzasz owe szkła wykorzystywać?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jak sluby, to bierz wymienione przez siebie stalki.
    jak cos uniwersalnego na spacer, na wakacje, tudziez studio, to 24-70 :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Na spacer i wakacje to akurat lepsze 24-105. Światło nie potrzebne, lepszy zakres i stabilizacja.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Co byś nie wziął z tych zestawów będzie oki, słoiki dobre pod względem handlowym, więc nie będzie problemów z zakupem i sprzedażą, ale to Ty decydujesz do czego po co i na co, przy stałkach będziesz mieszał słoikami, i trzeba mieć większą torbę-plecak.
    Canon FF i słoików kilka

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Niekoniecznie. Te stałki to są raczej małe obiektywy.

Domyślnie

mam wszystko z tego co wymieniasz (oprócz tamronów) więc jeżeli chcesz popróbować, a jesteś z Łodzi zapraszam
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Zablokowany

Domyślnie

W przypadku 24-70 naczytałem się wielu opinii mówiących o jakości stałki
    to prawda ale po przymknieciu przyslony do 5,6 -wowczas jakosc jest stalki ( podobnie zreszta jak i innych znacznie tanszych zoomow)
    na przyslonie 2,8 jakosc rysunku wyraznie spada , o ostatecznie kupuje sie taki obiektyw wlasnie dla jasnosci.
    a wiec czy warto kupowac drogi obiektyw dla dobrej jasnosci - skoro pracuje na niej raczej marnie ?

jest duzy i ciezki - cholernie utrudnia to manipulowanie nim.

chyba jednak rozsadniej jest kupic 24-105L.
    wprawdzie nieco ciemniejszy ale za to ma IS dzieki czemu w 99% wypadkach skompensujesz ten maly brak jasnosci , no i nieco tanszy a i zakres nieco lepszy. Bedzie bardziej uniwersalny.

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

ja ze względu na uniwersalność wybrałem 17-40L + 24-70L a do tego Tami 70-200 2.8
    sprawdza się znakomicie. Ze stałkami jest za dużo zabawy trzeba żonglować a jakości wynikającej ze stałek 99% klientów w ogóle nie zobaczy. Doradzam Ci wygodzę w postaci najwyższej klasy zoomów. SPRAWDAZONE ale pewnie wielu się ze mną nie zgodzi hehe
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam wszystkie stałki,które wymieniłeś oprócz 28 (mam 24) i mam zoomika 24-70.
    Może ja leniwy jestem,ale najczęściej założony jest 24-70.
    Do bardzo konkretnej roboty,która nie wymaga częstej zmiany obiektywu biorę jednak stałkę.
    Nie zrobisz dobrego ujęcia twarzy 28-ą, 85-a do pejzażu jest często za szeroka ,50-a moim zdaniem jest czasami za "bardzo standardowa".
    Pozostaje żonglerka szkłami-niezbyt to wygodne,no chyba ,że masz na to czas i właśnie coś Ci nie ucieka z kadru....

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów