Witam,
zwracam się z prośbą do użytkowników Canon 5D II.
Przymierzam się (już od dłuższego czasu) do zakupu Canona 5D II i mam dylemat co do szklarni jaką do niego dokupić.
Jak większość użytkowników jakichkolwiek systemów mam ograniczenia finansowe i chciałbym uniknąć ładowania się w późniejszą stratną wyprzedaż i zmianę szkieł.
Aktualnie wszystko przemawia za zakupem 5D II z 24-70L, natomiast kusi mnie też taki zestaw:
5D II + 28/1.8 + 50/1.4 + 85/1.8
Ceny obu zestawów wychodzą identycznie, natomiast przy drugim zyskuje światło i ….
no właśnie czy Waszym zdaniem (oprócz światła) tak wspomniane szkła dają duże lepszą jakość od 24-70L?
W przypadku 24-70 naczytałem się wielu opinii mówiących o jakości stałki i jeżeli to prawda to w moim przypadku lepiej mieć jedno uniwersalne szkło.
Z drugiej strony te stałki to raczej niższa klasa i jakość może być rzeczywiście porównywalna.
Kiedyś chodził mi jeszcze po głowie tańszy wariant oparty na 5D II + tamrony 28-75 i 70-200/2.8.
W moim aktualnym systemie Tamron sprawdza się znakomicie (co prawda jeden z nich to 17-50) ale podejrzewam że przy tej klasie sprzętu to lepiej od razu wejść w szkiełka Canona i ewentualnie z biegiem czasu dokupić coś 70-200.
Jakie są Wasze opinie z punktu widzenia doświadczenia z 5D i wspomnianymi szkłami?
Pozdrawiam
Przyszły użytkownik 5D II