To spoko, tylko że retro to nie jest. Nie jest też za ładne IMHO.
Jeżeli w całym secie podobne są kontrasty, kolor i BW wcale się nie kłócą.
Jak lubisz to rób, ja tylko piszę co myślę.
Spoko, ziom, dla Ciebie może być zajawka albo nawijka.
To spoko, tylko że retro to nie jest. Nie jest też za ładne IMHO.
Jeżeli w całym secie podobne są kontrasty, kolor i BW wcale się nie kłócą.
Jak lubisz to rób, ja tylko piszę co myślę.
Spoko, ziom, dla Ciebie może być zajawka albo nawijka.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
"Jeżeli w całym secie podobne są kontrasty, kolor i BW wcale się nie kłócą. "
no widzisz Pank, wystarczy trochę sprowokować i można się czegoś ciekawego dowiedzieć, bo jak napisałeś o kontrastach to troszkę rozumiem.
chociaż i tak raczej reportaż jako Święta Spójność powinien być albo BW albo KOLOR, no nie zaprzeczaj, błagam Cię. :-)
BW i KOLOR wymusza rynek fotografii ślubnej - bo jakoś nie widzę klienta który dostaje np. TYLKO BW...
wolałbym zamiast "opowieści" - "historię"
ps. dalej szukam presetów do ACR.........................................
Przecież pokazujesz rzeczywistość tak jak ją widzisz i po to Ciebie wynajęła para żebyś im to swoim okiem pokazał. Czym innym jest Podkręcanie kontrastów i kolorów, czym innym dodawanie czegoś czego nie było. No chyba że widzisz tekstury, ale z tym to do lekarza. Podsumowując, na rzeczywistość przetworzoną okiem i stylem fotografa jest miejsce, na tworzenie czegoś czego nie było już nie, bo wtedy zaczynasz kreować a nie odtwarzać.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
.........................................http://lmgtfy.com/?q=ACR+presets
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 14-05-2010 o 16:26 Powód: Automerged Doublepost
To jeszcze inaczej. ja staram się aby fotki z reportażu wyglądały tak jak mogli postrzegać je obecni na sali. Jak na skórze występowała poświata światła dziennego niech zostanie. Jak było światło żarowe niech fotki mają zabarwienie żółci. Chodzi o to aby zdjęcia były naturalne w odbiorze, a nie przekombinowane, mowa cały czas o reportażu
Ps. a tak w ogóle to mnie nie słuchaj bo ja mam wzrok pokićkany o czym świadczą okulary, więc moje postrzeganie świata jest diametralnie różne od takiego jakim widzi je reszta świata nie nosząca szkiełek przed oczyma![]()
Napiszcie proszę co sądzicie o obróbce....
Jesli to mial byc tzw. Orwig to troche spaprany. Byt ciemna ta sztuczna winieta. Takie przyciemnianie wszystkiego oprócz młodych, raczej daje wrazenie "brudu". Na tym zdjęciu bardzo duzo się dzieje, a mlodzi gubia się w tłumie. Taka obróbka chyba nie pomaga. Mi sie przynajmniej nie podoba.
Lepiej byloby, gdyby migawka klapnela małą chwile wcześniej, lub dużą chwile później, tak by ten wysoki jegomość znalazl sie poza linią strzału. Wtedy zdjecie byloby bardziej oczywiste i nie wymagaloby tego, co starałes sie zrobić.
---Moje zdjecia na FB---