Bo wtedy będę mógł zorganizować odpłatne korzystanie z tej klatki w imieniu mieszkańców![]()
Michał, bój się boga, mogłeś przynajmniej jakiś innych kadrów poszukać, nie mówię już o obróbce. Faktycznie trochę na skróty poszedłeś. Ja od siebie tylko dodam że jeżdżę na tą klatkę tylko na wyraźne życzenie młodych, ale na pewno ani w portfolio ani tu nie będę pokazywał tych zdjęć. Te schody atakują już zewsząd, co nie zmienia faktu że z marketingowego punktu widzenia w portfolio warto mieć.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
michal, moim zdaniem robisz przede wszystkim jeden blad: wystawiasz zdjecia na forum.
na cholere to robisz? myslisz ze komentujacy czegos cie naucza? - nie wydaje mi sie :>
przynajmniej przegladajac twoj watek nie zaowazylem niczego poza wytykaniem bledow.
zreszta.. skoro mowa o komentujacych, ostatnie komentarze (a w zasadzie nauki) co do twoich prac sa miedzy innymi autorstwa:
- polm (nic nie pokazal ze swoich fotek i sam sie przyznaje sie ze nie umie robic zdjec)
- sergiusz (ponizej jego zdjecie slubne)
- micles (zdjecia slubne miclesa nie zawieraja ani jednej fotogografii w b&w, przykladowy set repo slubnego by micles:
http://storage2.cba.pl/cb/sluby/15_0...lub/index.html
- mamiyka (fotograf o ktorym nic wie wiadomo, ani o jego zdjeciach, ani o sprzecie jakim pstryka)
faktycznie, bardzo kompetentne osoby w dziedzinie fotografii slubnej
ja nie bede sie rozdrabnial, tylko napisze ze widac szybki postep twojego fotograficznego skilla, co w polaczeniu z ogromnym zaangazowaniem w fotografie musi zostac uwienczone sukcesem (mysle, ze juz w kolejnym sezonie)
po prostu widac, ze szybko sie uczysz.
wystawiajac zdjecia do oceny na canon-board mozna popasc w jakas psychoze i pozniej to az strach wyjac aparat z torby bo komentujacy stwierdza, ze:
- kolory sa zbyt blade
- kolory sa zbyt intensywne
- zly balans bieli
- zbyt ukosne
- zbyt plaskie
- zly dobor miejsca na plener
- zle wybrany moment na zrobienie zdjecia jak pan mlody wnosi na rekach pania mloda
- za duzo fisha
- za duzo 85mm
- za malo 35mm
- zbyt zaszumione
- przeswietlone
- przekombinowane z presetami lr
mowie ci, dla swietego spokoju nie wystawiaj zdjec do oceny tylko ciesz sie samym foceniem podczas slubu/pleneru i pozniejsza obrobka
niestety osoby, ktore sa rekinami fotografii slubnej nie wypowiadaja sie na tym forum, ani nie udzielaja wskadzowek poczatkujacym..
.. ograniczaja sie jedynie do wystawienia swoich prac (ktore budza powszechne ochy i achy)
mysle, ze 100x wiecej nauczysz sie na warsztatach foto, jezeli koniecznie potrzebujesz czyis uwag, aby popchnac swoj skill.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Akurat dzięki wytykaniu błędów można się sporo nauczyć. Często nie widać w swoich zdjęciach tego co widzą inni. Kwestia tylko wyczucia i przejmowania się faktycznymi błędami a nie wydumanymi przez kogoś kto akurat ma inną koncepcję.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
ale fakt faktem, ze na tym forum sa w 99% przypadkow komentarze wytykajace bledy, 1% to zachwyty nad pracami tych najlepszych, a reszty zdjec wogole sie nie ocenia
(za to zobacz jak płodne sa thready w stylu "co kupic, 85/1.8 czy 135L" ..)
ze skrajnosci w skrajnosc.
troche to juz nuda wieje takie nauczanie poprzez wytykanie bledow ;]
i co - nauczyl ktos kogos czegos?
A tego to już nie wiem, trzeba by zainteresowanych zapytać. Ja np. niedawno poprawiłem ewidentnego babola którego wcześniej nie zauważyłem.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
No. Chyba że zrobię lepsze, to podmienię.
troche wykretna odpowiedz, bo niby jak mam ich spytac? :]
- za to jak patrze po zdjeciach osob, ktorych prace sa notorycznie skanowane w poszukiwaniu bledow to nie widze zbytnich postepow (za to krytyka jest baaardzo surowa) :>
wyjatkiem jest micles, ale micles jest wyjatkiem pod kazdym wzgledem (ani to dobre, ani zle - ot, wyjatek od reguly)