Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: eos 50e low battery problem

Mieszany widok

noggero
    Guest

Domyślnie eos 50e low battery problem

Witam. Po około miesiącu nie używania mój canon zaczął pokazywać niski stan baterii. Zrobił zdjęcie ale kliszy już nie przewinął. Kupiłem więc gripa i komplet akumulatorków, niestety aparat ciągle pokazuje niski stan baterii i nie robi zdjęć. Sprawdzałem gripa woltomierzem, na wyjściu jest 6v więc baterie są sprawne. Na razie nie chce kupować oryginalnej baterii (2cr5) bo jest droga. Ktoś może borykał się z takim problemem? Czy jeśli uszkodzony jest aparat, mam szansę naprawić go we własnym zakresie, jeśli posiadam podstawową wiedzę? Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc.

Dopiero zaczyna Awatar Nemoz
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam to jeśli chodzi o gripa do 50E to jest to standardowy problem - po prostu występuje jakieś przekłamanie w związku z... natężeniem(?) prądu. W każdym razie nie przejmuj się tym, mój też tak reaguje ale nie przeszkadza mu to w robieniu zdjęć

Nie pamiętam szczegółów, ale w sieci znajdziesz informacje o powodach takiego, a nie innego wskazania.

noggero
    Guest

Domyślnie

Ciężko się nie przejmować skoro zainwestowałem w gripa i baterie Szukałem na google i na zagranicznych forach, niestety trafiałem na taki problem tylko w cyfrówkach, tam radzili zmienić soft. Mam jeszcze pytanie, czy grip to tylko opakowanie na baterie, czy posiada też jakiś układ, stabilizator? Może to uszkodzony grip?

Dopiero zaczyna Awatar Nemoz
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Wiem, że problem był omawiany lata temu Mój grip zachowuje się tak samo i ja się tym nie przejmuję

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

A mój grip, który ma już pewnie z 8 lat nigdy niczego takiego nie zrobił. Proponuję - zainwestuj (15 zł) w 2cr5 i sprawdź, czy to wina gripa czy puszki.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mój grip - pewnie też 10-letni - też nigdy podobnego problemu nie zrobił.

pytanie jest innego rodzaju: z jakim obiektywem ten problem występuje?
    bo jeżeli z przejściówką M42 to tutaj masz winowajcę.
    pozdro.,
    m.

noggero
    Guest

Domyślnie

Rzeczywiście posiadam przejściówkę, nie mam obecnie obiektywu EF. A czy przypadkiem aparat nie powinien jednak robić zdjęć nawet jak nie ma żadnego obiektywu?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noggero Zobacz posta
    Rzeczywiście posiadam przejściówkę, nie mam obecnie obiektywu EF. A czy przypadkiem aparat nie powinien jednak robić zdjęć nawet jak nie ma żadnego obiektywu?
    powinien, oczywiście jeżeli tylko wyjmiesz też przejściówkę.
    przejściówki M42 potrafią sprawiać tego typu problemy w 50E.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Powinien, chyba, że jest jakieś ustawienie w CF, które blokuje zrobienie zdjęcia bez obiektywu.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Podepne sie z pytaniem. Mam Elan II (50 bez E) i baterie 2CR5 panasonica (byla nowa, termin 2019). Na LCD mialem ciagle stan baterii na full (czarna, pelna ikona) i nagle robiac jedno zdjecie aparat sie wylaczyl i pokazal totalnie wyczerpana baterie...

Stracilem sporo fajnych zdjec, bo widzac full stan baterii nie mialem drugiej, bo skoro pelna to 20 fotek zrobi bez zajakniecia... Zastanawia mnie czy "ten typ tak ma" i trzeba to brac pod uwage tylko.

Ilosci rolek nie pamietam, 5-6 moze.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 31-01-2012 o 10:16

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów