Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Mała GO a maksymalny czas synchronizacji ...

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie Mała GO a maksymalny czas synchronizacji ...

Jeśli był już taki wątek to ochrzańcie mnie ile wlezie ale to mój pierwszy post ... więc liczę na wyrozumiałość.
    Zastanawia mnie jedno. Robiąc zdjęcia (np.portretowe) w plenerze zależy mi na tym aby uzyskać małą GO a przy tym doświetlać lampą aby pozbyć się cieni. Mój Canon (450) jednak ma maksymalny czas synchronizacji na 1/125 co przy mocnym świetle słonecznym i ISO 100 i tak wymusza przesłonę ok 11, więc GO szlag bierze. Pytanie moje jako początkującego amatora jest następujące: Czy da się to jakoś obejść?
    Słyszałem że można doświetlać na szybszych czasach ale traci się zasięg lampy. To prawda?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jaka lampe masz na mysli? studyjna?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Neeeee ... 430 EX II
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zwyczajnie na sankach stercząca ...
    No i pozwólcie że się poprawię ... w 450 jest to czas 1/200
    Ostatnio edytowane przez patyn ; 11-03-2010 o 23:11 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patyn Zobacz posta
    Neeeee ... 430 EX II
    Zwyczajnie na sankach stercząca ...
    No i pozwólcie że się poprawię ... w 450 jest to czas 1/200
    To sobie włącz w lampie możliwośc korzystania z krótkich czasów. Jednak faktycznie dla krótkich czasów skuteczność lampy maleje.

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Jak bardzo maleje? Jeśli np będę trzaskał na f=135 (ISO 100, dziura 2.8 i przykładowo 1/500) z kilku metrów to doleci coś do fotografowanego?

Uzależniony

Domyślnie

Jak bardzo maleje? Jeśli np będę trzaskał na f=135 (ISO 100, dziura 2.8 i przykładowo 1/500) z kilku metrów to doleci coś do fotografowanego?
    Wydaje mi sie, że maleje proporcjonalnie do skrócenia czasu "natywnego". Z praktyki mogę powiedzieć, że "doleci" . Zdarza mi sie doświetlać z kilku metrów w b. silnym słońcu przy czasach rzędu 1/800.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Zmniejsz na maxa siłę błysku, jeśli nadal będzie zbyt mocno świeciło - zrób jakiś bloker, np z białego papieru or sth...
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Pojęcia nie mam co to jest "czas natywny" ale i tak tezmarek pocieszyłeś mnie. Wiedz że dzięki Tobie jeden koleś będzie dzisiaj spał spokojniej.

Uzależniony

Domyślnie

Pojęcia nie mam co to jest "czas natywny" ale i tak tezmarek pocieszyłeś mnie. Wiedz że dzięki Tobie jeden koleś będzie dzisiaj spał spokojniej.
    Minimalny czas synchronizacji, bez sztuczek z wielokrotnym błyskaniem w czasie działania migawki . Po prostu w twoim aparacie 1/200 s...

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Zmniejsz na maxa siłę błysku, jeśli nadal będzie zbyt mocno świeciło - zrób jakiś bloker, np z białego papieru or sth...
    Na ogół w plenerze lubię trzaskać na dużych wartościach ogniskowej (żeby wydobyć małą GO gdy obiektyw do najjaśniejszych nie należy) a wtedy raczej nie boję się że komuś przepalę mordę. Wręcz na odwrót. Boję się ze lampa na szybkich czasach osłabnie i nie "doleci" tam gdzie ja bym chciał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów