[QUOTE=sebcio80;785359]no to Ci napisze, co pewnie Cie zdziwi, ze jak masz obiektyw 70-300 4 - 5.6 to najmniejsza GO uzyskasz na 70mm :-)
W domyśle miałem stałoogniskową 135 ale dobrze o powyższej zasadzie wiem. Mam też 55-250 3.5-4.5 i na 55 wyciskam najciekawszą GO.![]()
Żeby niepotrzebnie nie przedłużać napiszę tylko że dzięki za pomoc. Będę próbował na czasach rzędu 1/500 czy 1/800 i mam nadzieję że światło nie tylko osiągnie magiczne 299792458 m/s ale i przy ISO 100 i małej dziurze doleci dalej niż na 5 metrów
Nie wiem tylko jak to się stało że pisząc tego posta zapomniałem o istnieniu filtrów szarych
Mam nadzieje że się nie wygłupiłem swoim pierwszym postem ... pozdrawiam!
cieni. Mój Canon (450) jednak ma maksymalny czas synchronizacji na 1/125 co przy mocnym świetle słonecznym i ISO 100 i tak wymusza przesłonę ok 11, więc GO szlag bierze. Pytanie moje jako początkującego amatora jest następujące: Czy da się to jakoś obejść?
jednym z mozliwych rozwiazan jest stosowanie lampy z funkcja / nazwa "speedlite" pozwalajace na synchronizacje blysku w calym zakresie czasow.
to co slyszales nie jest prawda.Słyszałem że można doświetlać na szybszych czasach ale traci się zasięg lampy. To prawda?
HSS czyli synchronizacja z krótkimi czasami znacznie ogranicza moc lampy i może się okazać że do doświetlania w plenerze mocy nie wystarczy, najprostszym rozwiązaniem jest szary filtr.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
To co napisałes nie jest prawdą. Wątkodawca ma lampę 430EX. Zajrzyj zatem do instrukcji lampy na stronę 16 i nie dezinformuj...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze w ramach uzupełnienia link do instrukcji: http://vitez.ceron.pl/PL430EX.pdf (strona 16).
Możemy rozważać w jakim stopniu maleje zasięg dla krótkich czasów, ale nie czy wogóle maleje...
Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 12-03-2010 o 10:35 Powód: Automerged Doublepost
Mój brak doinformowania wynika po prostu z braku instrukcji. Już ściągnięta i studiuję uważnie. Dzięki bardzo!