Mój pogląd na ostrość opieram na portretach, które wywołuję w formacie A4~A3 przy f/1.4, a nie jakichś badziewnych testach (np. takich, na jaki dałem się namówić :-D), na które z reguły staram się nie patrzeć przy wyborze szkła. Po prostu róbmy zdjęcia.
Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
wszystkie pomiary jakie znam a i sam dokonalem ich sporo
(...)
wystepuje takze spory sapdek trozdzilczosci na brzegach i to niesymetryczny . bywa tak zew jednym z rogow rozdzilczosc jest wyraznie nizsza niz w pozostalych.
(...)
Poniewaz na FF krazek rozproszenie jest 2 razy wiekszy niz na aps-c to skutki tejze nieostrosci na FF sa przez obserwatora postrzegane jako 2 razy mniejsze niz na formacie aps-c.
(...)
I wlascie po to sie kupuje ten obiektyw , zeby miec swietnie rysujacy obiektyw od 2,8.
Wszystko pięknie, ładnie... Pomiary może i prawdziwe, i może faktycznie tak jest. Ale mój umysł jest wolny od takich rozważań na temat sprzętu. Już dawno odkryłem, że zagłębianie się w takie czysto techniczne szczegóły nie powoduje, że robię lepsze zdjęcia, czy mam z tego większą frajdę.
Jeśli już się zagłębiamy w te sprawy, to mogę tylko powiedzieć, że jak na swoją cenę jest to bardzo dobry obiektyw. Gorzej już jest z powtarzalnością tego szkła, więc warto poszukać dobrego egzemplarza. Ale jeśli już chcemy porównywać, to nadal uważam, że 50/1.4 i 50/1.8 nie można porównywać na pełnym otworze, choć ten drugi to też dobre szkło jak na swoją cenę. Faktycznie wszystkie szkła nabierają "wow-factor" na FF (tu nie mam na myśli ostrości obrazu), ale miałem obydwa te szkła również na cropie i trzeba było je przymknąć co najwyżej o 1/3-2/3EV więcej w porównaniu do FF, żeby uzyskać podobną ostrość obrazu. Więc ostrość też w jakimś stopniu zależy od puchy. Jednak sam fakt używania tego szkła na FF, wcale nie jest argumentem za tym, że mam ostry egzemplarz tylko z tego powodu.
Jeśli kupujesz szkło f/1.4, żeby przymykać do f/2.8 to się dziwie... Ja nawet nie wiem jaki obraz daje przy f/2.8, bo kupiłem właśnie dla f/1.4-1.8. I po to się stałki kupuje...
Wszystko jednak zależy od tego, kto ma to w rękach i na jaki egzemplarz się trafi... Miałem przeciętną wersję 1.8 i mam jak widać świetną 1.4, z której jestem bardzo zadowolony, ale być może ją sprzedam tylko z jednego powodu... ogniskowa mi zbytnio nie podchodzi.