Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 50mm/1.8 vs 50mm/1.4 - jaki zysk na czasie naświetlania zdjęcia?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    u mnie 1/2 ev róznicy, ale to zależy od ustawień w body
    Tutaj body raczej nie ma nic do rzeczy....
    Wartości przysłony w skali EV wyrażone są kolejnymi potęgami pierwiastka kwadratowego z 2. Czyli 0 EV to jest sqrt(2)^0, 1 EV to jest sqrt(2)^1, 2 EV to jest sqrt(2)^2... itd. Wynika z tego, że wartość przysłony ~1.8 jest bliżej sqrt(2)^5/3 (1,781797436) niż sqrt(2)^3/2 (1,681792831) czyli od 1.4 do 1.8 jest bardziej ~2/3EV niż 1/2EV

Zablokowany

Domyślnie

Tutaj body raczej nie ma nic do rzeczy....
    Wartości przysłony w skali EV wyrażone są kolejnymi potęgami pierwiastka kwadratowego z 2. Czyli 0 EV to jest sqrt(2)^0, 1 EV to jest sqrt(2)^1, 2 EV to jest sqrt(2)^2... itd. Wynika z tego, że wartość przysłony ~1.8 jest bliżej sqrt(2)^5/3 (1,781797436) niż sqrt(2)^3/2 (1,681792831) czyli od 1.4 do 1.8 jest bardziej ~2/3EV niż 1/2EV
    ma i nie ma .
    rzeczywiscie jest tak jak piszesz ale w body mozna nastawic rozdzielczosc skali czasow migawki - 1/2 lub 1/3 ev.

prawdopodobnie przy nastawie rozdzielczosci 1/2 ev automatyka skroci czas o 1/2 zas przy nastawie rozdzielczosci 1/3 ev - pewnie skroci czas o 2/3.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    ma i nie ma .
    rzeczywiscie jest tak jak piszesz ale w body mozna nastawic rozdzielczosc skali czasow migawki - 1/2 lub 1/3 ev.

prawdopodobnie przy nastawie rozdzielczosci 1/2 ev automatyka skroci czas o 1/2 zas przy nastawie rozdzielczosci 1/3 ev - pewnie skroci czas o 2/3.
    aha, bo w ustawienie co 1/2 nie ma czasów innych niż 1/30, 1/45, 1/60, 1/90 itd
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    aha, bo w ustawienie co 1/2 nie ma czasów innych niż 1/30, 1/45, 1/60, 1/90 itd
    nie zapominaj o tym , ze czas rzeczywisty sterowany elektronicznie moze roznic sie od czasu nominalnie wyswietlonego.
    Na displayu mozesz widziec np 1/60 sek w rzeczywistosci moze to byc np 1 /48 sek - bedzie to czas zblizony .

Wlasciwie to sam siebie teraz pytam czy przechodzac na rozdzielczosc 1/2 ev rzczywisty czas tez ulega zmianie w stosunku do tego jaki bylby wybrany prz rozdz 1/3 ev. czy tez jest to niezalezne od wybranej rozdzilczosci ? Nie wiem teraz dokladnie tego szczerze mowiac.

W trybie M sprawa wydaje sie oczywista , ale w pol - lub automatycznych nie mam teraz calkowitej pewnosci.
    Moze ktos wie ?

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

W trybie M sprawa wydaje sie oczywista , ale w pol - lub automatycznych nie mam teraz calkowitej pewnosci.
    Moze ktos wie ?
    Również tego nie wiem, ale jeśli w trybach auto czas ustawiałby się dokładniej, to zdjęcie wykonane z identycznymi ustawieniami na M mogłoby się minimalnie różnić naświetleniem od tych ustawianych automatem, co chyba nie powinno mieć miejsca. Choć być może różnice są pomijalne?

Reasumując, ja lepiej czuję podziałkę co 1/3 EV i taką się posługuję...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

ma i nie ma .

To, że można sobie ustawić skok 1/2 lub 1/3 EV w body to jest jasne,
    ale w rzeczywistości, różnica w ilości światła jaka przejdzie przez obiektyw z jasnością 1.4 i 1.8 wyrażona w EV jest bliższa 2/3 niż 1/2.

W związku z tym, przy ustawieniu skoku na 1/2 EV i ustawieniu obiektywu na pełną dziurę w przypadku wersji 1.8 zdjęcia mogą być minimalnie niedoświetlone - o ile oczywiście automat nie ustawia czasu dokładniej, a wyświetla tylko czas przybliżony do 1/50 , czy 1/60...
    Dokładnych testów nie robiłem, ale może kiedyś sprawdzę...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    To, że można sobie ustawić skok 1/2 lub 1/3 EV w body to jest jasne,
    ale w rzeczywistości, różnica w ilości światła jaka przejdzie przez obiektyw z jasnością 1.4 i 1.8 wyrażona w EV jest bliższa 2/3 niż 1/2.

W związku z tym, przy ustawieniu skoku na 1/2 EV i ustawieniu obiektywu na pełną dziurę w przypadku wersji 1.8 zdjęcia mogą być minimalnie niedoświetlone - o ile oczywiście automat nie ustawia czasu dokładniej, a wyświetla tylko czas przybliżony do 1/50 , czy 1/60...
    Dokładnych testów nie robiłem, ale może kiedyś sprawdzę...
    tak jest .
    dlatego wlasciwie uwaga , ze to nalezy od nastaw w body wprawdzie nie ma nic wspolnego z ciagiem wartosci przyslon , ale nie jest calkiem pozbawiona sensu.
    Ze odstep pomiedzy 1,4 a 1,8 jest blizszy 2/3 niz 1/2 ev nie zamierzam podwazac ( nie sprawdzalem , i nie liczylem i nie przyszedlem na swiat z ta informacja :-D ) , ale jesli juz tak precyzyjnie sie zastanawiamy to moze i warto sie zastanowic , czy w obu przypadkach nastawionych roznych rozdzielczosci skali wyboru czysow rzeczywisty czas naswietlen bylby ten sam , czy moze zalezy on od tej nastawy ?
    Trywialny drobiazg , ale pewnosci nie mam .

Na pytanie autora watku nalezaloby odpowiedziec - automatyka skroci tyle razy czas naswietlania ile razy swiatlo przy przyslonie 1,8 jest mniejsze niz przy przyslonie 1.4 -powinno to byc ok 2/3 ev

Uprawnienia umieszczania postów