Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Lampa czy jasny obiektyw? (do zdjęć wieczorem w mieszkaniu)

Domyślnie

Ja polecam jasną stałkę zamiast lampy. Wybieram ISO3200 by tylko lampy nie uzywać.
    Dawniej miałem Sigme 30/1.4 do 40D a teraz 50/1.8. Przy ISO3200 nawet z obiektywem 24-105 jasność 4 w domu daje radę za biegającym dzieckiem. Jak kto lubi, ale ja unikam sztucznego światła. Bardziej akceptuje zacienione twarze przy zdjęciach pod okno niż błyskanie. Zdjęcia robię dla siebie więc nie mam ciśnienia.
    5D, 24-105L, 50/1.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam 400D (więc z ISO powyżej 400 nie szaleje) z ob. 28-105 f/od3,5 i lampę sunpaka. Mam małe dziecko i sprawdza się super. Przez pewien czas miałem możliwość użytkowania 85/1,2, światło super ale jednak na lampę bym nie wymienił (nie chodzi oczywiście o cenę). Wniosek po użytkowaniu jednego i drugiego - najpierw lampa potem obiektyw, przy małym dziecku sprawdza się idealnie (właśnie dokupuję 50/1,4).
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    50/1.4 i 50/1.8 w ciemnym pokoju nie dogoni 2-latka, tak więc lampa.
    dokładnie!

fotografowanie dzieci to jedna z najtrudniejszych dziedzin fotografii :wink:
    więcej info i przykładów masz tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16535

ja mając swego czasu taki problem wybrałem używaną lampę 420EX plus obowiązkowo dyfuzor stofen (lub zamiennik) i bardzo sobie to chwaliłem i polecam. lampa mocą wystarczała w domu aż nadto

lampą zawsze możesz doświetlać, korygować jej siłę (na minus) i dzieki temu kontrolować kadr, do tego wspomaganie AF wieczorem w mieszkaniu to bardzo przydatna sprawa, a na jasne obiektywy... przychodzi pora potem.

poza tym jasny obiektyw, nawet f/1.0, i nawet jak AF trafi, to i tak nie zawsze pozwoli ci zrobić (nieporuszone) zdjęcie przy skaczących dzieciach. przy nich nawet shutter lag jest istotny!!!

więc imho tylko lampa + dyfuzor.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Ale z kolei przy jasnym obiektywie, zwlaszcza o dluzszej ogniskowej dochodzi mala glebia ostrosci, wiec nie zawsze ta jasnosc da sie z dobrymi skutkami po ciemku spozytkowac. Bo jasno bedzie, ale nie bedzie ostrosci. Osobiscie w pomieszczeniach niemal zawsze lampe mam zalozona na aparat, najczesciej do rozswietlania cieni pod oczami, szyi itp - ale z umiarem i nie na wprost. Jesli sytuacja srednio pozwala na uzywanie lampy, albo byloby to zbyt natarczywe, to zawsze mozna wylaczyc palnik i uzywac wspomnianej wczesniej funkcji wspomagania AF wyswietlana siatka. Ponadto lampa jest tez bardzo przydatna w srodku jasnego dnia - wlasnie celem unikania brzydkich cieni. No i zastosowania off-shoe...

Sober zgoda, oczywistym jest ze nie wszystko da sie strzelaniem w RAWach naprawic/ustawic, ale niewatpliwe jest to znacznie latwiejsze, zwlaszcza w zastosowaniach domowych, kiedy temperatura barwowa nie musi byc ustawiona na tip top. We wspomnianym przez Ciebie przypadku uzywania lampy wbudowanej [ rozumiem ze bez modyfikacji typu przezroczysta rolka po filmie ] swiecenia na wprost, jest to juz dosc trudne niezaleznie od formatu zapisu i bez filtra raczej ciezko sie zblizyc do pozadanego rezultatu.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów