Cześć, sam miałem ten problem całkiem niedawno. Wybrałem lampę (w pierwszej kolejności). A to dlaczego, że według mnie użyteczność lampy jest większa, mogę ją stosować nie tylko fotografując biegającego dwulatka w mieszkaniu, ale także doświetlać w plenerze ... (zastosowań jest wiele). Sałka (ja rozważałem akurat 28 1.8) jest jasna, ale czasami przy fotografowaniu pod światło jednak nie zawsze chcę uzyskać zdjęcie o wysokich kontrastach, a doświetlanie lampą wbudowaną niestety spłaszczało zdjęcie. Padł tu argument że idzie wiosna i będzie więcej światła i lampa nie będzie tak potrzebna, ale i światłosiła stałki również (nie mówię o uzyskaniu małej GO). Moja Żoneczka, gdy zobaczyła portrecik dziecka przy użyciu lampy dedykowanej (pożyczyłem od kolegi), obrazu stwierdziła, że choćby na raty to trzeba ją mieć (w szoku byłem bo ona zawsze przelicza ile ciuszków można by mieć za taki sprzęt foto, albo gdzie by za to dało się pojechać). Podany poradnik na foto-jasiu na pewno Ci się przyda. Ale wiem że wybór ciężki, choć muszę przyznać że szwagier mając identyczny problem co my, poszedł tym samym tropem lecz wybrał metza. No zostaje jeszcze wybór używana lampa + używana stałka. Powodzenia w wyborach i dobrej zabawy przy foceniu.