Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Lampa czy jasny obiektyw? (do zdjęć wieczorem w mieszkaniu)

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Lampa czy jasny obiektyw? (do zdjęć wieczorem w mieszkaniu)

Posiadam dwa kitowe obiektywy (18-55 i 55-250). Mam dzieci, którym często robię zdjęcia w mieszkaniu, wieczorem. Niestety, obiektywy są ciemne, więc jestem zmuszony do korzystania z wbudowanej lampy, która z kolei słabo się sprawdza, bo wiadomo, pojawiają się cienie za postaciami, czarne tło albo rozświetlone twarze.

I tutaj mam dylemat. Odłożyłem trochę pieniędzy i chciałbym coś dokupić, żeby ulepszyć robienie zdjęć dzieciom przy sztucznym świetle.

Do wyboru mam dwie rzeczy: albo kupić lampę 430exII, albo jasną stałkę 50mm/1.4 (tu od razu mówię, że nie ma u mnie problemu z tym że będzie "za wąsko", ogniskowa 50mm sprawdzi się do moich celów idealnie).

Na czym polega mój dylemat? Nie wiem co wybrać: lampę czy obiektyw. :-) Ale już tłumaczę o co chodzi.

Jeśli kupię jasną stałkę, będę uzyskiwał czasy pewnie 1/50, wiele zdjęć się uda, ale wiele też nie wyjdzie. Problemem będą zażółcone zdjęcia, to mogę usunąć w Lightroomie, ale zdjęcia będą też niedoświetlone (cienie na twarzach itp.), miałem pożyczoną 50mm/1.8 więc wiem że jest pewien problem z brakiem sterowania światłem.

Jeśli kupię lampę, będę uzyskiwał czasy 1/250s, wszystkie zdjęcia mi wyjdą okej (w sensie: ostre), ale z kolei odbijając błysk od sufitu też będą problemy z cienami na twarzy, zdjęcia z lampą będą nieco spłaszczone,a kolory też będą nienaturalne.

Z kolei ostatnio znalazłem gdzieś na angielskiej stronie pokazane zdjęcia zrobione raz bez lampy, raz z lampą, a potem na komputerze przy obu skorygowano balans bieli i... uzyskano praktycznie identyczny efekt. Z tym że przy zdjęciu z lampą fotografowany obiekt był bardziej równomiernie doświetlony. To mi pokazało, że lampa jest lepszym zakupem i już miałem kupić, gdy przypomniało mi się, że 50mm/1.4 to przecież świetny bokeh, świetna ostrość i przydatny obiektyw także za dnia na dworze. Z kolei lampa da mi pewnie świetne zdjęcia w interesujących mnie warunkach, ale jeśli ją wybiorę, to zostanę na długi czas przy kitowych obiektywach.

No i bądź tu człowieku mądry. :-)

Jeśli ktoś z was miał podobny dylemat, proszę o wskazówkę.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Kiedyż miałem ten dylemat, wybrałem lampę. Dzisiaj zrobiłbym to samo.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Do wiosny już bardzo blisko i może warto kupić jednak szkło i pofocić przy naturalnym oświetleniU?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robaczek Zobacz posta
    Do wiosny już bardzo blisko i może warto kupić jednak szkło i pofocić przy naturalnym oświetleniU?
    A do jesieni uzbierać na lampę. Dobry plan!

Domyślnie

kup uzywana lampe i 50 1,8.
    jesli mialbym wybierac, to bym kupil lampe, z nia zrobisz zdjecie w kazdych warunkach, z jasnym szklem nawet 1,4 nie zawsze.

Domyślnie

Ja osobiście odkąd używam obiektywów ze światłem poniżej 2.0 przestałem w praktyce używać lampy (poza ekstremalnymi przypadkami typu fotka w klubie). W konsekwencji lampę jako nieużywaną sprzedałem.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Rozwiązaniem jest oczywiście zakup jednego i drugiego. Co polecam.
    Jednak ja bym wybrał lampę i jeśli faktycznie brakuje kasy dodał sobie plastik 50/1.8

Lampą nie tylko odbijesz od sufitu. można spokojnie od ścian.
    A dzieci jak to dzieci, pewnie nie będą chciały zatrzymać się nawet na 1/30s więc jeśli Ty nie poruszysz aparatu to cel (dziecko) może to zrobić ze zdjęciem...
    Dodatkowo do lampy dokupujesz filtr(y) korekcyjny i wraz z oświetleniem pokoju możesz uzyskiwać fajne naturalne lub inne ciekawe efekty.
    Dodatkowo kabelek E-ttl i nie będziesz miał prawie ograniczeń w tworzeniu.
    Krótko mówiąc z lampą będzie efektowniej.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    ale z kolei odbijając błysk od sufitu też będą problemy z cienami na twarzy, zdjęcia z lampą będą nieco spłaszczone,a kolory też będą nienaturalne.
    Pierwsze słyszę.
    Polecam robienie zdjęć w RAW'ach. Można łatwiej dokonać korekcji kolorów... i wiele, wiele innych zalet o których możesz poczytać tu i tam.
    Zajrzyj jeszcze tu: http://foto.jasiu.pl/
    Jeśli uznałeś, że potrzebna Ci i stałka, i lampa to kup to i to. Stałka to faktycznie fajna sprawa, moim zdaniem warto. Jeśli chodzi o lampę, to już nie wiem. Ja na przykład za często nie potrzebuje (przydała by mi się dosłownie 2-5 razy w roku, więc pożyczam w razie czego ) i dlatego ciągle żal mi pieniędzy na lampę.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja wiedziałem że tak będzie. Przyszło dwóch i powiedziało: kup lampę. Potem przyszło dwóch kolejnych i powiedziało: kup obiektyw. Jest dwa do dwóch. ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Jeszcze nie wiesz ale zaraz pojawi się ten trzeci, który powie: zmień body na to z większym użytecznym iso!!! :-D

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów