Miałem podobny problem.
Wybrałem lapme, dzisiaj też bym ją wybrał.
Stałka w drugiej kolejności ...
Miałem podobny problem.
Wybrałem lapme, dzisiaj też bym ją wybrał.
Stałka w drugiej kolejności ...
Fly
5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1
to juz jak kto uwaza...
zalezy co jest Tobie potrzebne ...
plastyka stalki itd
czy uniwersalnosc lampy....
pamietaj tylko ze blyzkac lampa ez trzeba umiec...
pozdrawiam
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.com
Wzialbym lampe + w dluzszej perspektywie 50/1.8 lub 1.4.
Swiatlo lampy mozna spokojnie sobie od czegos odbic, typu sciana, firanka, zaslona, mozna sobie na tasiemce zamontowac biala kartke zeby czesc swiatla poszla do przodu i oswietlila twarze.
Na zażółcenie - strzelac w RAWach, jesli sie nie chce/nie lubi - filtry korygujace na lampe![]()
Cześć, sam miałem ten problem całkiem niedawno. Wybrałem lampę (w pierwszej kolejności). A to dlaczego, że według mnie użyteczność lampy jest większa, mogę ją stosować nie tylko fotografując biegającego dwulatka w mieszkaniu, ale także doświetlać w plenerze ... (zastosowań jest wiele). Sałka (ja rozważałem akurat 28 1.8) jest jasna, ale czasami przy fotografowaniu pod światło jednak nie zawsze chcę uzyskać zdjęcie o wysokich kontrastach, a doświetlanie lampą wbudowaną niestety spłaszczało zdjęcie. Padł tu argument że idzie wiosna i będzie więcej światła i lampa nie będzie tak potrzebna, ale i światłosiła stałki również (nie mówię o uzyskaniu małej GO). Moja Żoneczka, gdy zobaczyła portrecik dziecka przy użyciu lampy dedykowanej (pożyczyłem od kolegi), obrazu stwierdziła, że choćby na raty to trzeba ją mieć (w szoku byłem bo ona zawsze przelicza ile ciuszków można by mieć za taki sprzęt foto, albo gdzie by za to dało się pojechać). Podany poradnik na foto-jasiu na pewno Ci się przyda. Ale wiem że wybór ciężki, choć muszę przyznać że szwagier mając identyczny problem co my, poszedł tym samym tropem lecz wybrał metza. No zostaje jeszcze wybór używana lampa + używana stałka. Powodzenia w wyborach i dobrej zabawy przy foceniu.
Pozdrawiam Rysiek
Strzelanie w rawach nie zastąpi filtrów bo zwykle tło jest ze światła żarowego a pierwszy plan z lampy. Tego nie da się skorygować!
Ja w takich sytuacjach używam stałki + ISO800 i w razie potrzeby doświetlam lampą wbudowaną (korekcja na -2) aby wydobyć twarz z cieni lub w ekstremalnych warunkach zamrozić pierwszy plan. Dodam że mam naklejony filtr korekcyjny CTO na wbudowaną lampę
Moim zdaniem daje to dużo bardziej naturalny efekt niż lampa jako główne źródło światła, zwłaszcza, że tej często nie ma od czego odbić (np drewniany czy kolorowy sufit). Pewnie, że ostrość jest gorsza, ale coś za coś![]()
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
50 1.4 to wydatek ok 1300zł na nową. Może więc rozważyć 430 EX II (~900zł) + do tego na początek 50 1.8 (~400zł). 1.8 to naprawdę niezły obiektyw, który da Ci i światło i fajny bokeh, a do tego będziesz miał lampę.
Zależność jest prosta trzeba zrobić rachunek sumienia na karteczce, rozważyć za i przeciw, ale najważniejsza sprawa to ekonomia portfela, bo jak się nie ma za co to trzeba np kombinować z wypożyczaniem obiektywów, tylko po co wypożyczać do fotografii w domu.
Canon FF i słoików kilka
50/1.4 i 50/1.8 w ciemnym pokoju nie dogoni 2-latka, tak więc lampa.
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
Też miałem dylemat czy kiedykolwiek kupować lampę, ale lampa to bardzo przydatna rzecz.
Do tego jakiś fajny dyfuzor (bo czasem od ściany odbić się nie da)
50 1.8 też można tymczasowo zakupić. Jasne szkło + doświetlenie lampą daje bardzo dobre efekty
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Zdecydowanie lampę, rodzice troszeczkę inaczej pojmują zastane szumy (często oglądają 1:1 na LCD). Z drugiej strony mając 7D czy 550D i np. 85L masz praktycznie noktowizor, oddając rodzicom odbitki i powiedzmy pliki jpg ( z rawa) tak z 1200px po dłuższym zyskujesz na izolacji motywu od drugiego planu (szkła f/2.0 czy f/1.8 ) oraz izolację od wszystkiego (85-135-200L), ale te ostatnie to raczej na FF i w domu, nie do mieszkania
![]()