Posiadam dwa kitowe obiektywy (18-55 i 55-250). Mam dzieci, którym często robię zdjęcia w mieszkaniu, wieczorem. Niestety, obiektywy są ciemne, więc jestem zmuszony do korzystania z wbudowanej lampy, która z kolei słabo się sprawdza, bo wiadomo, pojawiają się cienie za postaciami, czarne tło albo rozświetlone twarze.

I tutaj mam dylemat. Odłożyłem trochę pieniędzy i chciałbym coś dokupić, żeby ulepszyć robienie zdjęć dzieciom przy sztucznym świetle.

Do wyboru mam dwie rzeczy: albo kupić lampę 430exII, albo jasną stałkę 50mm/1.4 (tu od razu mówię, że nie ma u mnie problemu z tym że będzie "za wąsko", ogniskowa 50mm sprawdzi się do moich celów idealnie).

Na czym polega mój dylemat? Nie wiem co wybrać: lampę czy obiektyw. :-) Ale już tłumaczę o co chodzi.

Jeśli kupię jasną stałkę, będę uzyskiwał czasy pewnie 1/50, wiele zdjęć się uda, ale wiele też nie wyjdzie. Problemem będą zażółcone zdjęcia, to mogę usunąć w Lightroomie, ale zdjęcia będą też niedoświetlone (cienie na twarzach itp.), miałem pożyczoną 50mm/1.8 więc wiem że jest pewien problem z brakiem sterowania światłem.

Jeśli kupię lampę, będę uzyskiwał czasy 1/250s, wszystkie zdjęcia mi wyjdą okej (w sensie: ostre), ale z kolei odbijając błysk od sufitu też będą problemy z cienami na twarzy, zdjęcia z lampą będą nieco spłaszczone,a kolory też będą nienaturalne.

Z kolei ostatnio znalazłem gdzieś na angielskiej stronie pokazane zdjęcia zrobione raz bez lampy, raz z lampą, a potem na komputerze przy obu skorygowano balans bieli i... uzyskano praktycznie identyczny efekt. Z tym że przy zdjęciu z lampą fotografowany obiekt był bardziej równomiernie doświetlony. To mi pokazało, że lampa jest lepszym zakupem i już miałem kupić, gdy przypomniało mi się, że 50mm/1.4 to przecież świetny bokeh, świetna ostrość i przydatny obiektyw także za dnia na dworze. Z kolei lampa da mi pewnie świetne zdjęcia w interesujących mnie warunkach, ale jeśli ją wybiorę, to zostanę na długi czas przy kitowych obiektywach.

No i bądź tu człowieku mądry. :-)

Jeśli ktoś z was miał podobny dylemat, proszę o wskazówkę.