Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Canon EF 14 mm f/2.8L USM II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja to przede wszystkim widzę, że jeśli jest jakiś problem z tym szkłem to kontrola jakości, bo z opisów i opinii wynika, że jest ona marna - szczególnie w kontekście jego ceny. No a ta ostatnia jest kosmiczna ale pewnie tak skalkulowali, że lud przy braku alternatywy i tak kupi więc się nie wysilali na projektowanie nowej konstrukcji tylko modernizowali starą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ja najbardziej wole testy na slr gear.
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1115/cat/10

Tam badane są szkła na całej powierzchni. Możesz zobaczyć wszystkie cztery rogi. Na optycznych nie wiadomo który - może akurat ten przekoszony.

16-35 ma gorsze ekstremalne rogi
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1082/cat/11
    Niby optyczni najgorsza ocena w reckach, ale sample sa samplami i nie trzeba wtedy za duzo pisac:

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Zaleznie od przyslony roznie to wyglada.

To ciekawie wyglada....
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Chyba roznice recek to tez roznice egzemplarzy.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 17-11-2011 o 22:12

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    We wszystkich parametrach optyki z wyjątkiem dystorsji jest nie tyle porównywalny, co po prostu lepszy.
    ROTFL....
    porównywałeś je może ze sobą że tak jednoznacznie się wypowiadasz..?

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Uporządkujmy dyskusję, jeśli chodzi o testy są dostępne na optycznych i zagranicznych portalach. Ogólnie najgorzej wypadł w testach optycznych. Z tabelek i wykresów oraz zdjęć w rogach (głównie) wychodzi, że Samyang jest porównywalny /lepszy we wszystkich oprócz dystorsi. Nie ma oczywiści AF no i obudowa gorsza, ale jak wiemy ma to dużo dużo mniejsze znaczenie w robieniu zdjęć bo to nie jest obiektyw reporterski czy "bojowy"
    Kolory i ostrość w samjangu to naprawdę porażka.. oprócz tego teoria mówi że ręcznie da się bez problemu na hiperfokalną wyostrzyć przy tej ogniskowej polecam sprawdzić tą teorię z praktyką, zwłaszcza w samjangu.. miałem ten obiektyw przez chwilę ale zupełnie mi nie odpowiadał.. pod względem kolorów jakie dawał, cała reszta też była powiedzmy - dyskusyjna.. w bezpośrednim porównaniu przegrywał z 16-35 w mojej opinii - piszę o całokształcie a nie o konkretnych parametrach..

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    A jakiego punktu z cech wymaganych dla obiektywów klasy L nie spełnia?
    Konkretnie?
    Mam 14LMk II używam. Spełnia moje oczekiwania.Dla FF jest najszerszym i najlepszym szkłem Canona.
    Drogi? Drogie obiektywy Canona to były gdy miałem dziewięć dolarów miesięcznej pensji :smile:
    no tak, ale Marku - większość już tego nie pamięta - moje córki na stwierdzenie że kiedyś nie było nic w sklepach to pytają czemu nie można było pojechać do Tesco
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    A jakiego punktu z cech wymaganych dla obiektywów klasy L nie spełnia?Konkretnie?
    Standaryzacji czytaj powtarzalności (złożenia) konstrukcji.
    /eot
    the silence is deafening

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

arturs, poprawiłem się potem ;-) Co do kolorów, to być może masz rację, ale do tej pory nie spotkałem się z opiniami o nieostrości w tym samyangu, a wręcz przeciwnie, pod tym względem zbierał pochwały, a ganiony był głównie za dziwną falistą dystorsję.
    5DMKII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No tak, na optycznych testy są jakie są i nie warto o tym dyskutować. Chodziło mi raczej o opinie realnych użytkowników, bo to jak się sprawdza szklo w praktyce jest najważniejsze. Mam jeszcze do forumowiczów takie pytanie : czy miał ktoś w łapkach Sigmę 14mm/2,8 ? Mam okazje nabyć takie szklo, niewiele używane i jeszcze na gwarancji.
    Nigdzie nie mogę znaleźć opinii dot. w/w a mogłaby to być rozsądna alternatywa.
    Stąd moje pytanie czy warto i ew. za jaką cenę ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    No tak, na optycznych testy są jakie są i nie warto o tym dyskutować. Chodziło mi raczej o opinie realnych użytkowników, bo to jak się sprawdza szklo w praktyce jest najważniejsze. Mam jeszcze do forumowiczów takie pytanie : czy miał ktoś w łapkach Sigmę 14mm/2,8 ? Mam okazje nabyć takie szklo, niewiele używane i jeszcze na gwarancji.
    Nigdzie nie mogę znaleźć opinii dot. w/w a mogłaby to być rozsądna alternatywa.
    Stąd moje pytanie czy warto i ew. za jaką cenę ?
    Pytaj panka. Z tego co pamiętam to miał albo może nawet nadal ma.
    Co do samyanga to moge powiedzieć, że ostrość, praca pod światło nawet na pełnej dziurze są super. Brzegi też nie najgorsze ale reprodukcja kolorów słabiutka, do moich eLek i 85/1.8 - prawie L nie ma startu.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Najłatwiej porównać ten obiektyw do jakości 16mm w 16-35/2.8IIL. Wychodzi prawie to samo ale zapłacić trzeba 2 razy tyle.
    dlatego zmieniłem Saymanga na 16-35
    zaczęła się dyskusja nad Samyangiem, to ja się powtórzę: to szkło byłoby bardzo fajne, gdyby nie musztardowe kolory
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    dlatego zmieniłem Saymanga na 16-35
    zaczęła się dyskusja nad Samyangiem, to ja się powtórzę: to szkło byłoby bardzo fajne, gdyby nie musztardowe kolory
    Dokladnie takie same są moje odczycia. Miałem samyyanga przez chwilę i wcale mi nie przypadł do gustu właśnie ze względu na kolorystyke obrazka. W tym temacie co komu po ostrości jjeżeli zafarb nijaki
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Dokladnie takie same są moje odczycia. Miałem samyyanga przez chwilę i wcale mi nie przypadł do gustu właśnie ze względu na kolorystyke obrazka. W tym temacie co komu po ostrości jjeżeli zafarb nijaki
    z zafarbem da radę dojść do ładu tylko trochę trzeba pogrzebać w dziwnych zakładkach Ale jest to wkurzające.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów