Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 70-200/4 pomoc w ocenie egzemplarza

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 70-200/4 pomoc w ocenie egzemplarza

Witam!

Jestem na kupnie obiektywu Canon 70-200/4. Zrobiłem nim kilka zdjęć testowych. I mam pytanie dotyczące poniższego zdjęcia, czy Waszym zdaniem taka abberacja jak na gałęziach z lewej strony jest normalna dla tego obiektywu? Czy egzemplarz jest walnięty Bo jest spora, ale czy "za duża"?

[/IMG]

Z góry dziękuję za pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jeszcze powiększenie.

[/IMG]
    Ostatnio edytowane przez Hom_er ; 11-03-2010 o 19:19 Powód: Automerged Doublepost
    Fiu fiu

Początki nałogu

Domyślnie

Myślę, że przy tym oświetleniu musiały powstać. Patrząc na pierwsze egzemplarz wydaje się dobry. Mam ten obiektyw jest znakomity.

swnw

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki "swnw", też wiele dobrego o tym obiektywie czytałem dlatego dziwi mnie ta abberacja.
    Ten obiektyw ma też małe FF ale skorygowane (+9) w body jest OK, jedynie te kolorowe gałązki, hmm.
    Fiu fiu

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Imho przy takim kontraście zawsze powstanie. Mój 24-105 aberuje dużo mocniej. tutaj masz wyniki lepszej wersji (z ISem) i choć znikoma, aberacja też występuje.
    30D + szpargały

konradzalewski
    Guest

Domyślnie

rozrzut jakości w szkłach canona chyba najczęściej dotyczy problemów typu front/back focus, czasem się zdarza że jakiś egzemplarz ostrzy lepiej lub wyraźnie gorzej od innych, ale chyba racej nie ma większych różnic jeśli chodzi o aberację. może za mało widziałem ale pracując w sklepie foto nie spotkałem się akurat z takim problemem. a na jakiej przysłonie było robione to zdjęcie?

Domyślnie

Miałem to szkło i w takim oświetleniu tak się dzieje zresztą chyba z każdym tak będzie.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

F/5,6
    1/800 s
    ogniskowa 70
    ISO 400

Nadal dzięki za pomoc
    Fiu fiu

Uprawnienia umieszczania postów