Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
Dlaczego "musi"? Wcale nie musi :-) Ktoś tu już pisał (w tym wątku) jak wygląda workflow dla pliku w RAW - wystarczy mały fragment na jakimkolwiek zdjęciu.

Racja ale nie zawsze się zapisuje w RAWach

Nie jest tak tragicznie. Bardzo rzadko widmo różni się znacznie na małej przestrzeni w pomieszczeniach. Częściej na zdjęciach "nocnych" z ulic miasta mamy 2-3 rodzaje swiatła. Sodowe, rtęciowe, żarowe i co tam jeszcze bozia dała. Potem 90% zdjęc ma totalnie skopany WB a wszyscy się zachwycają jaka ładna "tonacja" ;-) wystarczy pooglądać na plfoto :-)
Ja w tym roku trafiłem na dwie takie sale (wesela) kolorowe lampki, żyrandole i halogeny na przemian i do tego lustra, jak dla mnie prawdzia makabra bo potem trzeba kilkaset zdjęć dokładnie obrabiać.

W jakich pomiarach? do WB kąt nie ma specjalnego znaczenia do pomiaru światla i owszem. Kąt padania równa się kątowi odbicia - podobno, tak przynajmniej mówia fizycy - i są tego oczywiste konsekwencje. Najlepiej to widać na przykładzie lusterka - odbicie rzędu 99.9%. W sumie do pomiaru światła w "trudnych" ujęciach to jednak najlepiej wychodzi pomiar światłomierzem zewnętrznym na najciemniejszy i najjasniejszy fragment obrazu i metoda IRE.
Janusz
Z tym światłomierzem się w pełni zgodzę :grin: