Kurde a ja wlasnie przed chwila zamowilem sobie szara karte kodaka. Nie stac mnie na WhiBal, pobawie sie wiec chociaz jego namiastka.![]()
Kurde a ja wlasnie przed chwila zamowilem sobie szara karte kodaka. Nie stac mnie na WhiBal, pobawie sie wiec chociaz jego namiastka.![]()
Wydaje mi się, że do WB służy jednak "biała karta".Zamieszczone przez pazurek
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Na zdjeciu "biala" karta i tak bedzie mniej lub bardziej szaraAlgorytm liczacy WB powinien sobie dac rade z szara karta, glownie chodzi o obliczenie odchylenia od wzorcowej bieli/szarosci w strone jakiegos koloru.
Skoro wiesz lepiej od Michael Tapes'a...Zamieszczone przez Robson01
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-10-2005 o 11:38
the silence is deafening
Racja.Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Wtedy oficjalny (AWB) jest do ****! Choć w porównaniu do jedynego słusznego aparatu konkurencyjnego systemu to i tak jest idealnie.Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Jeśli jest czas zrobić kilka zdjęć z WhiBall pod różnym kątem, w kilku miejscach i wybrać najlepsze.Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Jeśli czasu nie ma -> AWB i tunning w konwerterze.
Z mojej strony eot.
the silence is deafening
Zgodnie z tym co powiedzałem kilka RAW'ów do samodzielnej zabawy (ok 39MB - szybkie łącze wskazane):
http://rapidshare.de/files/6445400/outside.rar.html
Fotki robione dzisiaj zatem pogoda taka sobie. Dla niewtajemniczonych pierwsza fotka to wzorzec i z niego a konkretnie ze środkowej płytki ustawiamy WB.
Jeśli ktoś używa szopa to można wczytać wszystkie fotki na 1 ustawić WB i zapisać ustawienia RAW - naciskając pod histogramem trójkącik i wybierając opcję "Save Settinggs Subset" (wybieramy WB i zapisujemy) - pozwoli to potem łatwo jak ktoś chce sobie potestować na przełączanie się AWB (z aparatu "As shot" ) na zapisany (z dropdown pod histogramem).
Oczywiście posiadanie wzorca docenia się jak zrobimy parę setek zdjęć i w ciągu dnia jeśli zmieniało się światło i mamy fotki z wzornikiem to nałożenie właściwego WB zajmie tylko chwilę...
Dajcie znać czy wrzucić zestaw ze sztucznym oświetleniem - (tam AWB najbardziej głupieje)
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
A ja mam takie pytanie, ustawiajac balans bieli wg szarej karty powodujemy ze na wynikowym zdjeciu jest ona prawdziwie szara (bez przebarwien). Jesli tak, to co w przypadku gdy zdjecie bylo robione w warunkach w ktorych oswietlenie bylo specjalnie "kolorowe"? Jak ustawic prawidlowy balans bieli np. w sytuacji gdy robimy zdjecie na jakims koncercie czy dyskotece i sala jest oswietlona np. zoltym czy niebieskim czy innym wyraznie kolorowym swiatlem?
Właśnie zrobiłem następujący test:
Sfotografowałem ze statywu przykładową scenę przy sztycznym świetle - żarówki 6x60W.
1. Pierwsze zdjęcie z AWB (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/awb.jpg )
2. Drugie zdjęcie przy identycznej ekspozycji ale po uprzednim skalibrowaniu szarą kartą Kodaka (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/kodak.jpg )
3. Za pomocą C1 Pro mini zrobiłem postprocesing, czyli w zdjeciu pierwszym ustawiłem balans bieli taki jak w zdjęciu drugim (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/awb_to_kodak.jpg )
Wyniki:
1. Oczywiste potwierdzenie znikomej przydatności AWB do światła żarowego
2. Na histogramie pierwszym (awb) widać obcięcia na kanałach niebieskim i czerwonym. Postprocesingu nie da się niestety odtworzyć tych danych - po prostu nie zarejestrowały się na matrycy.
2. Zdjęcie z punktu 3 jednak różni się od tego z punktu 2. Owszem różnice nie są wielkie ale widać je jako przebarwienia w najjaśniejszych partiach.
Problem z AWB i kalibracią porusza Tomasz Kulak w Chip Foto-Video nr 1/2005: "Canon EOS 300D w fotografii studyjnej".
Uff![]()
przerwal mi sie download a teraz mi kaza placic jak chce jescze sciagnac moze ktos mi to wrzucic na maila? tylko prosze o inf na PM to podam na jakiego....
thx
jak to bede mial to moge to wystawic na 'normalnym' ftp'ie
Cierpliwości...ten serwer jest trochę wkurzający. Jak Ci się nie uda za 1 razem to za 1h masz następne podejscie (i tak delej aż do skutku...). Sorki te 1h przerwy to cena za free download, dlatego opłaca się ściągać/ładować pliki jak masz pewne łacze.Zamieszczone przez Jac
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex