Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 182

Wątek: Szara karta

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kurde a ja wlasnie przed chwila zamowilem sobie szara karte kodaka. Nie stac mnie na WhiBal, pobawie sie wiec chociaz jego namiastka.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Szara karta sluzy do jednego i drugiego.
    Wydaje mi się, że do WB służy jednak "biała karta".
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na zdjeciu "biala" karta i tak bedzie mniej lub bardziej szara Algorytm liczacy WB powinien sobie dac rade z szara karta, glownie chodzi o obliczenie odchylenia od wzorcowej bieli/szarosci w strone jakiegos koloru.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Wydaje mi się, że do WB służy jednak "biała karta".
    Skoro wiesz lepiej od Michael Tapes'a...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-10-2005 o 11:38
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Jak zwykle prawda lezy po srodku. Do niektotych typow zdjec taki zestaw jest swietny, ale do niektorych zupelnie nieprzydatny.
    Racja.
    Zastanawiam sie czy naprawde niektorzy wierza w jedyny oficjalny balans bieli przy mieszaniu sie kilku roznych zrodel swiatla.
    Wtedy oficjalny (AWB) jest do ****! Choć w porównaniu do jedynego słusznego aparatu konkurencyjnego systemu to i tak jest idealnie.
    Nie ma wtedy czegos takiego, bo co zrobic kiedy jest kilka osob w kadrze i kazda jest oswietlona mieszanina swiatla o roznej temperaturze barwowej.
    Jeśli jest czas zrobić kilka zdjęć z WhiBall pod różnym kątem, w kilku miejscach i wybrać najlepsze.
    Jeśli czasu nie ma -> AWB i tunning w konwerterze.

Z mojej strony eot.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Zgodnie z tym co powiedzałem kilka RAW'ów do samodzielnej zabawy (ok 39MB - szybkie łącze wskazane):

http://rapidshare.de/files/6445400/outside.rar.html

Fotki robione dzisiaj zatem pogoda taka sobie. Dla niewtajemniczonych pierwsza fotka to wzorzec i z niego a konkretnie ze środkowej płytki ustawiamy WB.
    Jeśli ktoś używa szopa to można wczytać wszystkie fotki na 1 ustawić WB i zapisać ustawienia RAW - naciskając pod histogramem trójkącik i wybierając opcję "Save Settinggs Subset" (wybieramy WB i zapisujemy) - pozwoli to potem łatwo jak ktoś chce sobie potestować na przełączanie się AWB (z aparatu "As shot" ) na zapisany (z dropdown pod histogramem).
    Oczywiście posiadanie wzorca docenia się jak zrobimy parę setek zdjęć i w ciągu dnia jeśli zmieniało się światło i mamy fotki z wzornikiem to nałożenie właściwego WB zajmie tylko chwilę...

Dajcie znać czy wrzucić zestaw ze sztucznym oświetleniem - (tam AWB najbardziej głupieje)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja mam takie pytanie, ustawiajac balans bieli wg szarej karty powodujemy ze na wynikowym zdjeciu jest ona prawdziwie szara (bez przebarwien). Jesli tak, to co w przypadku gdy zdjecie bylo robione w warunkach w ktorych oswietlenie bylo specjalnie "kolorowe"? Jak ustawic prawidlowy balans bieli np. w sytuacji gdy robimy zdjecie na jakims koncercie czy dyskotece i sala jest oswietlona np. zoltym czy niebieskim czy innym wyraznie kolorowym swiatlem?

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Właśnie zrobiłem następujący test:

Sfotografowałem ze statywu przykładową scenę przy sztycznym świetle - żarówki 6x60W.
    1. Pierwsze zdjęcie z AWB (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/awb.jpg )
    2. Drugie zdjęcie przy identycznej ekspozycji ale po uprzednim skalibrowaniu szarą kartą Kodaka (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/kodak.jpg )
    3. Za pomocą C1 Pro mini zrobiłem postprocesing, czyli w zdjeciu pierwszym ustawiłem balans bieli taki jak w zdjęciu drugim (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/awb_to_kodak.jpg )

Wyniki:
    1. Oczywiste potwierdzenie znikomej przydatności AWB do światła żarowego
    2. Na histogramie pierwszym (awb) widać obcięcia na kanałach niebieskim i czerwonym. Postprocesingu nie da się niestety odtworzyć tych danych - po prostu nie zarejestrowały się na matrycy.
    2. Zdjęcie z punktu 3 jednak różni się od tego z punktu 2. Owszem różnice nie są wielkie ale widać je jako przebarwienia w najjaśniejszych partiach.

Problem z AWB i kalibracią porusza Tomasz Kulak w Chip Foto-Video nr 1/2005: "Canon EOS 300D w fotografii studyjnej".

Uff

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

przerwal mi sie download a teraz mi kaza placic jak chce jescze sciagnac moze ktos mi to wrzucic na maila? tylko prosze o inf na PM to podam na jakiego....

thx

jak to bede mial to moge to wystawic na 'normalnym' ftp'ie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    przerwal mi sie download a teraz mi kaza placic jak chce jescze sciagnac moze ktos mi to wrzucic na maila? tylko prosze o inf na PM to podam na jakiego....

thx

jak to bede mial to moge to wystawic na 'normalnym' ftp'ie
    Cierpliwości...ten serwer jest trochę wkurzający. Jak Ci się nie uda za 1 razem to za 1h masz następne podejscie (i tak delej aż do skutku...). Sorki te 1h przerwy to cena za free download, dlatego opłaca się ściągać/ładować pliki jak masz pewne łacze.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów