Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 182

Wątek: Szara karta

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Jakbyś nie zauważył, to poświęciłem trochę czasu i napisałem Ci conieco wyjaśnień próbując conieco wyprostować Twoje spojrzenie na AWB i RAWy. Ty się ograniczasz TYLKO do uszczypliwości pod moim adresem.
    Ja opisalem tylko swoj i wielu uzytkownikow problem. A ty ze to moja wina itd.
    Nie watpie, iz posiadasz wieksza wiedze ode mnie, ale nie zawsze teoria = praktyka.
    Chcialem poprostu poruszyc temat szczegolnie wlasnie porownujac moja sytuacje z 10D gdyz zdziwilem sie, ze aparat z innej epoki potrafil na AWB zrobic znacznie lepsze fotki.
    Sam probuje sie uczyc robienia jak najlepszych fotek i obslugi PS'a rowniez, gdyz jak wiadomo bez niego ciezko uzyskac zamierzone efekty.
    Oki jak nie masz nic przeciwko - to chetnie zapytalbym i wyjasnil kilka spraw w tym temacie na PW Coby ogolnego nie zasmiecac
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 17-01-2006 o 14:30
    5D + L

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    No nie moge, 170 pln za taki breloczek? :-o

Swego czasu myslalem o szarek karcie, ale pod uwage bralem raczej cos w stylu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68039703.

Ja cos takiego kupilem na allegro i jest really OK!!!

Kawałek karteczki a tyle pozytku ... w skrajnych sytuacji ... RAW
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Robiac foty na sniegu bierze sie ze sniegu i jest oki.
    Witam..

Tu muszę sie nie zgodzić.. robiłem w ubiegły weekend dużo zdjęć na śniegu w słońcu na AWB i automatycznie jak i z balansu ustawianego w C1 na "biały" kolor śniegu wszystkie zdjęcia maiły niebieski zafarb...
    Na kolejny wypad wziąłem sobie testowo szarą kartę (nie jakąś profesjonalną ale wyciętą z książki NG - podobno nie jest taka najgorsza) i pierwszą fotkę cyknąłem dziecku na sankach z kartą w dłoni (a'propos - cienki slim od kompaktów sprawdza się znakomicie jako "stojak") i potem wszystkie z automatu wg tego - i kolory wyszły OK.

Pozdrawiam
    Artur Starz

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Witam..

Tu muszę sie nie zgodzić.. robiłem w ubiegły weekend dużo zdjęć na śniegu w słońcu na AWB i automatycznie jak i z balansu ustawianego w C1 na "biały" kolor śniegu wszystkie zdjęcia maiły niebieski zafarb...
    Na kolejny wypad wziąłem sobie testowo szarą kartę (nie jakąś profesjonalną ale wyciętą z książki NG - podobno nie jest taka najgorsza) i pierwszą fotkę cyknąłem dziecku na sankach z kartą w dłoni (a'propos - cienki slim od kompaktów sprawdza się znakomicie jako "stojak") i potem wszystkie z automatu wg tego - i kolory wyszły OK.

Pozdrawiam
    Artur Starz
    Jeżeli chodzi o snieg to karta jest zbędna, wystarczy korekta na + . W zależności od ilości śniegu w kadrze od 1-2.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Jeżeli chodzi o snieg to karta jest zbędna, wystarczy korekta na + . W zależności od ilości śniegu w kadrze od 1-2.
    Wystarczy, ale jak jednocześnie jeżdże na sankach z dziećmi i do tego robie zdjęcia w rękawicach to nie chce mi się kombinować - po co mam coś za bardzo prześwietlić.. tak to 2 sekundy w C1 i po sprawie ;-)

Pozdrawiam
    Artur Starz

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Wystarczy, ale jak jednocześnie jeżdże na sankach z dziećmi i do tego robie zdjęcia w rękawicach to nie chce mi się kombinować - po co mam coś za bardzo prześwietlić.. tak to 2 sekundy w C1 i po sprawie ;-)

Pozdrawiam
    Artur Starz
    Co kto woli. Korekta to tylko jeden ruch kółkiem nastaw i już.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Co kto woli. Korekta to tylko jeden ruch kółkiem nastaw i już.

Do ekspozycji masz racje ale do WB śnieg nadaje się średnio :-) W 90% bedzie dawał niebieski zafarb na zdjęciu i chyba o to chodziło artusowi.

Janusz

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Tak ode mnie:
    Ja mam swojego WhiBalka. Cudeńko. Szczególnie wtedy, gdy zaczyna się ciasno z miejscem robić na karcie i trzeba z RAWa zejść na JPEG aby się pomieścić.

Nie wyobrażam sobie teraz robienia JPEGów bez ustawienia Custom WB za pomocą WB

Zakup wyszedł mnie 156 pln. Ale pewnie dlatego, że kupowaliśmy we 3 i wysyłka poszła na 3 kieszenie. Warte kasy. Tak samo jak statywy Manfrotto, bryki od Toyoty czy filmy od Tarantino Po prostu dobra inwestycja.

A czy komuś potrzebna i czy kogoś stać - inna sprawa. Ja nazbierałem.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Do ekspozycji masz racje ale do WB śnieg nadaje się średnio :-) W 90% bedzie dawał niebieski zafarb na zdjęciu i chyba o to chodziło artusowi.
    Dokładnie o to mi chodziło.. nie pisałem że mam niedoświetlone, tylko o regulacji WB..

Pozdrawiam
    Artur Starz

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Przeczytałem uważnie wszystko -czasem aż szkoda nerwów na wyjaśnianie - taka jest teraz fotografia: nie fotografuje się by oddać rzeczywistość tylko by mieć ładne zdjęcia! A do tego celu - nic nie jest potrzebne.....wystarczy trochę ".....obslugi PS'a rowniez, gdyz jak wiadomo bez niego ciezko uzyskac zamierzone efekty."

Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów