Pokaż wyniki od 1 do 10 z 182

Wątek: Szara karta

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter
    dzięki za uściślenie.
    To jak ustawić szary kolor w pliku graficznym żeby wyszedł mi jasnoszary i ciemnszary? mam dojście do dobrego lasera ktory nie drukuje pasow na jednolitym kolorze stąd pytanie.
    macie jakieś propozycje?
    Jasnoszary, czy ciemnoszary własciwie nie ma znaczenia :-) Wszystko zależy do czego to potrzebujesz. Jeśli do pomiaru swiatła to chyba jednak karta Kodaka. Jesli do WB to... znowu pytanie jakiej jakosci wzorca potrzebujesz. Jesli wysokiej to zostaje WhiBal ale całkiem dobry efekt da Ci zwykła czysta biała kartka papieru (wystarczy nieco niedoświetlić w czasie robienia zdjęcia "wzorca"), albo "szara karta" z PSa - Nowy Plik w grayscale, FillBucket - ustaw background na white, kolor narzedzia na czarny i opacity na 82 i... fill. Potem trzeba druknąć. Biała kartka jest zwykle wystarczająco dobra - ważne, żeby nie była przeswietlona tj w żadnym z kanalów RGB nie powinno byc powyżej 230-240.

Ważny jest papier na jakim to jest wydrukowane. Nie może mieć zafarbu, podżółknięc itp. Zresztą zwykły papier co jakiś czas trzeba wymienić bo żółknie. Mroczek pisze też o wypiaskowanym kawałku plastiku - nie probowałem ale to calkiem dobry pomysł na WB.

Gdziś na stronie http://www.fotohobby.net.pl/ było na ten temat więcej.

Janusz

EDIT: Szara karta Kodaka kosztuje ok 50 PLN.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-12-2005 o 17:18

Uprawnienia umieszczania postów