Cytat Zamieszczone przez pazurek
A ja mam takie pytanie, ustawiajac balans bieli wg szarej karty powodujemy ze na wynikowym zdjeciu jest ona prawdziwie szara (bez przebarwien). Jesli tak, to co w przypadku gdy zdjecie bylo robione w warunkach w ktorych oswietlenie bylo specjalnie "kolorowe"? Jak ustawic prawidlowy balans bieli np. w sytuacji gdy robimy zdjecie na jakims koncercie czy dyskotece i sala jest oswietlona np. zoltym czy niebieskim czy innym wyraznie kolorowym swiatlem?
Cały dowcip polega na tym że wzornik musi być umieszczony w tym świetle w którym są fotografowane przedmioty.
Soft na Adobe PS na podstawie analizy punktów wie jakie było światło i na podstawie tego dokonuje korekty kolorów. RAW sam w sobie ma tylko info co zostało użyte w aparacie i można to potraktować jako punkt wyjścia...jak się nie chce bawić w manualny WB.
Przykład który podałeś jest doskonałym przykładem na to że czasem trzeba samemu pokombinować. Jeśli focisz obiekty które są w tym świetle razem z tobą to sprawa jest prosta. Jeśli jesteś np. w cieniu na sali a scena oświetlona jest jakimś sztucznym światłem to niestety zostaje tylko kombinowanie ręcznie z WB...