Pokaż wyniki od 1 do 10 z 182

Wątek: Szara karta

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Macie tutaj w świetle zastanym przed i po korekcie.
    W sytuacji gdybym focił w takich warunkach np ludzi, różne przedmioty to zabawa w poprawny WB byłaby prawie na każdym zdjęciu...a tu ustawiam raz a dobrze.

BTW niewielkie różnice z WB wynikają z rozkładu szumów na matrycy przy wyższym iso i samym algorytmie w np. w szopie. Karta jest pomierzona labolatoryjnie i ma constans parametry na całej powierzchni.
    Jakbyście drukli te zdjęcia na skalibrowanej drukarce zamiast oglądać na podejrzewam nieskalibrowanych monitorach to różnice byłyby bardziej ewidentene no korzyść metody z kartą niż na oko.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

i w końcu światło sztuczne:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Pozwolę sobie na małe posumowanie i wnioski z tego wątku.
    Jeśli komuś jest szkoda wydać 170zł (przy cenie body DSLR ~2500, nie licząc szkieł) to jego sprawa nie zamierzam z tym polemizować.
    Ja kupiłem i nie żałuję a to dlatego że:

1. Mam pewność co do odwzorowania kolorów, ważne dla mnie bo mam skalibrowaną drukarkę i praktycznie po ustawieniu WB nie robię żadnych korekt kolorów w szopie
    2. "Breloczek" jest trwały (mechanicznie i optycznie), poręczny i ma oprócz szarych kart wzornik bieli i czerni co się czasem przydaje.
    i po 3 bardzo oszczędza czas jeśli ktoś robi od czasu do czasu parę fotek to rzeczywiście można się zastanowić nad sensem zakupu (IMHO również DSLR)
    natomiast jeśli ja z wakacji/wycieczek/imprez itp przynoszę po kilkaset zdjęć i musiałbym się bawić w WB bo jak już wspomniałem AWB daleko do ideału to dla mnie zakup tego breloczka to strzał w 10.
    BTW robię tylko w RAW...

Uprawnienia umieszczania postów