Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 182

Wątek: Szara karta

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    A ja mam takie pytanie, ustawiajac balans bieli wg szarej karty powodujemy ze na wynikowym zdjeciu jest ona prawdziwie szara (bez przebarwien). Jesli tak, to co w przypadku gdy zdjecie bylo robione w warunkach w ktorych oswietlenie bylo specjalnie "kolorowe"? Jak ustawic prawidlowy balans bieli np. w sytuacji gdy robimy zdjecie na jakims koncercie czy dyskotece i sala jest oswietlona np. zoltym czy niebieskim czy innym wyraznie kolorowym swiatlem?
    Cały dowcip polega na tym że wzornik musi być umieszczony w tym świetle w którym są fotografowane przedmioty.
    Soft na Adobe PS na podstawie analizy punktów wie jakie było światło i na podstawie tego dokonuje korekty kolorów. RAW sam w sobie ma tylko info co zostało użyte w aparacie i można to potraktować jako punkt wyjścia...jak się nie chce bawić w manualny WB.
    Przykład który podałeś jest doskonałym przykładem na to że czasem trzeba samemu pokombinować. Jeśli focisz obiekty które są w tym świetle razem z tobą to sprawa jest prosta. Jeśli jesteś np. w cieniu na sali a scena oświetlona jest jakimś sztucznym światłem to niestety zostaje tylko kombinowanie ręcznie z WB...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Jeszcze jedno z wypowiedzi wynika że niektórzy nie bardzo więdzą czym się ten WB ustawia tzn. biała karta, szara karta (wzornik ma 2 ???)
    wydawało mi się że już to podałem cytując ze strony producenta WhiBal.
    Jeśli nie to jeszcze raz:

"Whibals provides 2 shades of Gray so that even if the exposure is off, either the White or one of the two the Gray Cards can be used for proper White Balancing"

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no raczej 1÷2 Mbit/s mozna nazwac stabilnym łaczem :-) ... no ale niewazne juz mam.. jak bede mial dzis chwile w pracy to sobie zobacze... ile jest warta ta kart moze zmienie zdanie....chociaz watpie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    no raczej 1÷2 Mbit/s mozna nazwac stabilnym łaczem :-) ... no ale niewazne juz mam.. jak bede mial dzis chwile w pracy to sobie zobacze... ile jest warta ta kart moze zmienie zdanie....chociaz watpie
    To jest trochę złe podejście do tematu. Te parę fotek nie oddaje tak naprawdę tego jakie to jest przydatne. Musiałbyś mieć kilkaset fotek robionych w różnych porach dnia i np. w jakiś wnętrzach i wtedy mając fotki ze wzorcami (każda zmiana światła - 1 fotka wzorca - pstryknąć wzorzec jak masz go na smyczy - żaden problem) to dopiero wtedy można docenić zalety posiadania takiego wzornika. Gdy masz jakiś zafarb np. od obiektywu to robisz korekte na wzorniku (White + Black) na levelach i zapisujesz te ustawienia i następnie zadajesz je na wszystkie zdjęcia oszczędzając mase czasu.
    Ja z doświadczenie wiem że jeśli miałem foty z jakiegoś dnia gdzie pogoda była taka sobie to gdy ustawiałem WB ręcznie na jakiejś fotce i wydawało się że jest ok to na innych wyglądało to gorzej i trzeba było poprawiać - dotyczy to zwłaszcza koloru skóry.
    Ja chcecie to wrzucę dziś coś ze sztucznym światłem tam różnice są b.duże...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

No i juz jestem po pracy... Pobawilem sie troche tymi zdjeciami i tak:

klikniecie w karte nie rowna sie poprawnemu ustawieniu WB... tzn w zaleznosi od miejsca na karcie WB uklada sie roznie i pomiedzy skrajnymi ustawieniami WB za pomoca karty jest roznica co prawda niewielka ale jest czyli pomiar WB z karty nie jest jednoznaczny

zrobilem sobie test na (moje) oko czyli. ustawilem (tak jak mi sie wydaje) dwa skrajne pomiary z karty i zapamietalem... pozniej w kolejnych zdjeciach sam recznie ustawialem WB i porownywalem zdjecia pomiedzy tymi trzema ustawieniami WB... wynik porownan jest taki ze moj WB (na oko) roznil sie ale ciagle pozostawal w bliskosci jednego lub drugiego skrajnego ustawienia... naj gorzej to wyszlo na zdjeciu z kamieniem i jakas roslinka... tam roznica byla wyrazna... ale nie na tyle duza zeby powiedziec ze WB (chodzi o 'moje' zdjecie) jest walniete... poprostu wyszlo to troche inaczej niz uzywajac kartWB

Z racji tego ze jeszcze mi sie niezdazylo wywolywac 100 czy 200 zdjec naraz a robie to pojedynczo i nigdy nie ufam automatom to nie zdecydowal bym sie na zakup kart WB gdyz sa one dla mnie poprostu bezuzyteczne :-(....

Pomijam tez takie przypadki gdzie wystepuje rozne (pod wzgledm temp barwowej) oswietlenie fotografowanej 'sceny' gdzie taka karta rowniez jest bezuzyteczna...
    Poza tym uzywajac takiej karty trzeb pamietac kiedy sie robilo ostatnie zdjecie 'pomiarowe' i jakie byly wtedy swiatla... mi wystarczy ze musze pamietac o zmianie iso i innych rzeczach, taki custom WB to kolejne zmartwienie... chyba sie ze mna kazdy zgodzi (w swietle tego co pisze perlpa) ze znacznie gorsze w skutkach jest strzelenie fotki z zadanym zlym WB niz z AWB ... tak wiec mi to rozwiazanie zupelnie nie podchodzi.. co nie znaczy ze mirhon nie moze byc z niego zadowolony...

i to juz chyba konczy temat kartWB z mojej strony
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 19-10-2005 o 16:47

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja jestem chyba jakis felerny, bo w 90 proc. WB wychodzi mi na zdjeciach dobrze, a reszte udaje mi sie skorygowac softowo (RAW). Jednak sa to glownie zdjecia na zewnatrz.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@Jac: moim zdaniem szara karta najlepiej zdaje egzamin podczas fotografowania w pomieszczeniach (np. studio), przy sztucznym oswietleniu nad ktorym mamy jakas kontrole.

ps. wyjatkowo duzo EOT-ow w tym watku widze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Macie tutaj w świetle zastanym przed i po korekcie.
    W sytuacji gdybym focił w takich warunkach np ludzi, różne przedmioty to zabawa w poprawny WB byłaby prawie na każdym zdjęciu...a tu ustawiam raz a dobrze.

BTW niewielkie różnice z WB wynikają z rozkładu szumów na matrycy przy wyższym iso i samym algorytmie w np. w szopie. Karta jest pomierzona labolatoryjnie i ma constans parametry na całej powierzchni.
    Jakbyście drukli te zdjęcia na skalibrowanej drukarce zamiast oglądać na podejrzewam nieskalibrowanych monitorach to różnice byłyby bardziej ewidentene no korzyść metody z kartą niż na oko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

i w końcu światło sztuczne:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Pozwolę sobie na małe posumowanie i wnioski z tego wątku.
    Jeśli komuś jest szkoda wydać 170zł (przy cenie body DSLR ~2500, nie licząc szkieł) to jego sprawa nie zamierzam z tym polemizować.
    Ja kupiłem i nie żałuję a to dlatego że:

1. Mam pewność co do odwzorowania kolorów, ważne dla mnie bo mam skalibrowaną drukarkę i praktycznie po ustawieniu WB nie robię żadnych korekt kolorów w szopie
    2. "Breloczek" jest trwały (mechanicznie i optycznie), poręczny i ma oprócz szarych kart wzornik bieli i czerni co się czasem przydaje.
    i po 3 bardzo oszczędza czas jeśli ktoś robi od czasu do czasu parę fotek to rzeczywiście można się zastanowić nad sensem zakupu (IMHO również DSLR)
    natomiast jeśli ja z wakacji/wycieczek/imprez itp przynoszę po kilkaset zdjęć i musiałbym się bawić w WB bo jak już wspomniałem AWB daleko do ideału to dla mnie zakup tego breloczka to strzał w 10.
    BTW robię tylko w RAW...

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów