Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 182

Wątek: Szara karta

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ten wzornik jest wykorzystywany podczas obróbki RAW w kompie a nie do ustawiania wzorca w aparacie. Robisz fotke z wzornikiem i tą jaśniejszą szarą wykorzystujesz w konwerterze jako wzorzec (w szopie). W Capture One zalecają tą ciemniejszą szarą. Czarna i biała może się przydać do dokładniejszej korekty jeśli masz jakiś zafarb.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na http://pictureflow.fileburst.com/_Tu...Bal/index.html jest cały tutorial. Właściwie wystarczy obejrzeć ten RAW & JPEG workflow.

Janusz

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

a gdzie u nas takie wzorniki można zakupic ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Broncobilly
    a gdzie u nas takie wzorniki można zakupic ?
    Nigdzie :-(
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Nigdzie :-(
    Tak ale z USA to idzie pocztą ok. 5 dni więc w sumie jest szybsze od niektórych naszych sklepów foto :-) Tapes jest na tyle solidny, że jak wysyłka się opóźniła o 2 dni to dostałem maila z przeprosinami i jakiś gadżet w paczce za "straty moralne"

Janusz
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-12-2005 o 13:30

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

przejrzałem cały topic i linki jednak nie znalazlem jednej rzeczy.
    Karta kodaka ma jak dobrze pamiętam 18% czerni.
    jak ten wzornik ma sie z szarością tzn ile procent czerni jest na jasnoszarym i ciemnoszarym na tym wzorniku?

dzięki wielkie
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

lekki OT: jesliby ktos zbiorowo lub indywidualnie wzial sie za zrobienie forumowego kalendarza na rok 2007 to do kalendarza moznaby podczepic wzorzec szarej karty, bielej i jakiej tam jeszcze potrzeba + tablice testowa dla jej amatorow.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter
    przejrzałem cały topic i linki jednak nie znalazlem jednej rzeczy.
    Karta kodaka ma jak dobrze pamiętam 18% czerni.
    jak ten wzornik ma sie z szarością tzn ile procent czerni jest na jasnoszarym i ciemnoszarym na tym wzorniku?
    No tu jest pies pogrzebany. Szara karta ODBIJA 18% padającego na nią światła. (To nie to samo co 18% czerni :-) ). I nic poza tym . To NIE jest wzornik "szarości". Wg. producenta czyli Kodaka za wzorzec do WB może sluzyc tylko biała strona karty Kodaka ODBIJAJĄCA 90% swiatła.

Szara karta może byc używana jedynie jako wzorzec dla światłomierza. Jej "szarość" nie jest wystarcjąco dobra. Chociaż do celów amatorskich można sobie "wzorzec" wydrukować na drukarce (nie kolorowej). Przybliżenie bedzie niezłe. Ewentualnie pozostaje WhiBal.

Wesołych

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

dzięki za uściślenie.
    To jak ustawić szary kolor w pliku graficznym żeby wyszedł mi jasnoszary i ciemnszary? mam dojście do dobrego lasera ktory nie drukuje pasow na jednolitym kolorze stąd pytanie.
    macie jakieś propozycje?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter
    dzięki za uściślenie.
    To jak ustawić szary kolor w pliku graficznym żeby wyszedł mi jasnoszary i ciemnszary? mam dojście do dobrego lasera ktory nie drukuje pasow na jednolitym kolorze stąd pytanie.
    macie jakieś propozycje?
    Jasnoszary, czy ciemnoszary własciwie nie ma znaczenia :-) Wszystko zależy do czego to potrzebujesz. Jeśli do pomiaru swiatła to chyba jednak karta Kodaka. Jesli do WB to... znowu pytanie jakiej jakosci wzorca potrzebujesz. Jesli wysokiej to zostaje WhiBal ale całkiem dobry efekt da Ci zwykła czysta biała kartka papieru (wystarczy nieco niedoświetlić w czasie robienia zdjęcia "wzorca"), albo "szara karta" z PSa - Nowy Plik w grayscale, FillBucket - ustaw background na white, kolor narzedzia na czarny i opacity na 82 i... fill. Potem trzeba druknąć. Biała kartka jest zwykle wystarczająco dobra - ważne, żeby nie była przeswietlona tj w żadnym z kanalów RGB nie powinno byc powyżej 230-240.

Ważny jest papier na jakim to jest wydrukowane. Nie może mieć zafarbu, podżółknięc itp. Zresztą zwykły papier co jakiś czas trzeba wymienić bo żółknie. Mroczek pisze też o wypiaskowanym kawałku plastiku - nie probowałem ale to calkiem dobry pomysł na WB.

Gdziś na stronie http://www.fotohobby.net.pl/ było na ten temat więcej.

Janusz

EDIT: Szara karta Kodaka kosztuje ok 50 PLN.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-12-2005 o 17:18

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów