czy ten sticker czerni nie powinien przypadkiem byc zupelnie czarny..
a swoja droga WhiBal jest świetny; sam posiadam i służy mi bardzo dobrze (o ile nie zapomnę go cyknąć)
czy ten sticker czerni nie powinien przypadkiem byc zupelnie czarny..
a swoja droga WhiBal jest świetny; sam posiadam i służy mi bardzo dobrze (o ile nie zapomnę go cyknąć)
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Tak sticker powinien być czarny ale jest "odblaskowy" i ta odblaskowość jest "planowana" przez Tapesa. Wg producenta lepiej oddaje "czerń" jesli o to powalczyć - nie walczyłem :-) Zdjęcie było robione z lampą i nie udało mi sie uniknąć odblasku - nie o zdjecie WhiBala chodziło pytającemu a raczej o kontrast szarego Whibala i szarej karty Kodaka i jak ciemna jest karta kodaka - dlatego zostawiłem tak jak jest. Zdjecie jest "kolorowe" tj nie było zamieniane na grayscale.Zamieszczone przez dentharg
Janusz
WB ustawiac mozna i na biale i na ciemny szary... Przy ustawianiu WB nie ma znaczenia czy szare jest mniej lub bardziej czarne... Tutaj chodzi tylko i wylacznie o rowne proporcje RGB, czyli odbijanie przez wzorzec wszystkich kolorow jednakowo...
Aktualnie moim zdaniem lepiej ustawiac WB na szara jak na biala... Po pierwsze biale kartki sa zwykle takie sobie, po drugie latwo wyslac jeden z kanalow "w buraki" (poza histogram)...
...
Ogólnie to wzorzec powinien być maksymalnie jasny, ale nie przesterowany. Maksymalna jasność zwiększa precyzję pomiaru. Tylko pytanie, co się dzieje z nieliniowościa reakcji sensora?
Chyba właśnie dlatego Kodak zaleca białą stronę "szarej karty" do WB, Canon też. Żeby było "nieprzesterowane" wystarczy troche niedoświetlić. Zwykle poziom sampla powinien być około 240 (na 256 stopniowej skali) dla każdego z kanałów.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nieliniowość sensora...??? who knows... ;-)
Janusz
W "fotografii cyfrowej" Scotta Kelby'ego jest zalaczona karta z białym(highlight) czarnym (shadow) szarym (Camera Raw White Balance i z ciemno szarym (midtone) bawilem sie tym i przy ustawieniu na bialy i pozniej na szary widac nieznacza roznice.Zamieszczone przez mirhon
Co do wogole AWB moze to w 350'tce tak jest ze kaszani na maxa szegolnie indor.Na zewnatrz jest oki w wiekszosci przypadkow.
Musi byc cos z 350tkami gdyz cykajac tak dla siebie na weselu gdzie rowniez focil Fotograf ( miał 10D )to przy tych samych warunkach jego AWB bylo o niebo lepsze niz moje w 350d(tez AWB).
Zreszta on sam mowil, iz ma 350D i tez z tym walczy koretka na WB Shift.
Nastepna sprawa to troche dziwne jest dla mnie iz pokazuje sie aparatowi "szare" ktore ma byc na focie biale.
Robilem test na "bialym" podkoszulku ustawiajac go jako wzorzec i bylo duuuuuzo lepij niz na AWB mowa o fotkach w pomieszczeniu - szczegolnie bez lapmy.
No bo oczywistym bedzie jak odpalimy puszke na P
i zaczniemy smarzyc Flashem to wielkiego zafarbu nie bedzie.
Moim skromnym zdaniem mozna sobie poradzic bez breloczka ale nie moge powiedziec ze jest on zbednym gadgetem - bo nie jest.(czaem mozna nie miec nic pod reka z czego by mozna wzor zrobic)
5D + L
Piszac tryb M masz na mysli M na body czy MF??Zamieszczone przez JanuszBody
5D + L
Teoria spisku? Coś źle z 350D? Nie. Z pełnym szacunkiem ale przeczytaj cały wątek. Poprawne i dobre ustawienie WB to akutrat jeden z większych problemów w fotografii wogóle a w cyfrowej w szczególności.Zamieszczone przez borkomar
Karteczki z książki są do d... - pisałem dlaczego - zafarb mają i do kompensacji WB się nie nadają.
Białe to szczególny przypadek szarego. Czarne zresztą też.
Jak jest M to M nie MF :-)Zamieszczone przez borkomar
Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też :-)Zamieszczone przez borkomar
Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki :-PZamieszczone przez borkomar
Janusz
EDIT: Do poczytania też tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=7900
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-01-2006 o 10:21
Problem jest w tym że aparat NIE MA bladego pojęcia w jakim świetle robi zdjęcia, a rejestruje je bez kompensacji bieli. Twoje oczy (mózg) robią to automatycznie. To fotograf jest odpowiedzialny za WB. Kwestionujesz użycie "breloczka", dziwi Cię automatyka WB w aparacie...Zamieszczone przez borkomar
Bez urazy ale polecam jakąś lekturę dla początkujących....
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Spokojnie - jaka teoria spisku.Wiem, ze to lezy w mojej gestii aby WB byl OK - fachowcem nie jestm, niedawno zaczalem ale nie jestem tez zielony.Zamieszczone przez Janusz Body
Dlaczego akurat M a nie AV np??Jak jest M to M nie MF
Przeciez piszac to nie kwestionowalem breloczka - poprostu skoro kolor do pomiaru WB nie musi byc idealny to mozna wziac go z jakiejs kartki.Robiac foty na sniegu bierze sie ze sniegu i jest oki.Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też
Pewnie tak - ale wytlumacz mi dlaczego 10D o epoke starszy sprzet od 350D ma znacznie mniejsze klopoty z AWB - wiem bo widzialem roznice.Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki
5D + L