Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 182

Wątek: Szara karta

Mieszany widok

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Adobe Camera RAW nie ma możliwości ustalenia jak wielki ma być obszar pomiarowy gdy kroplomierzem wskazujecie...chyba że o czymś nie wiem,
    pomyliło wam się z normalnym szopem do edycji...
    To mnie troche zaskoczyles. Ale spotkales sie gdzies z tym stwierdzeniem w dokumentacji? Przegladam teraz opisy narzedzi i w sumie nigdzie nie jest zaznaczone ze parametry kroplomierza NIE OBOWIAZUJA gdy jest on uzywany z poziomu ACR. Moim zdaniem takie ograniczenie bylo by bezsensowne i w sumie wpadka Adobe.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    To mnie troche zaskoczyles. Ale spotkales sie gdzies z tym stwierdzeniem w dokumentacji? Przegladam teraz opisy narzedzi i w sumie nigdzie nie jest zaznaczone ze parametry kroplomierza NIE OBOWIAZUJA gdy jest on uzywany z poziomu ACR. Moim zdaniem takie ograniczenie bylo by bezsensowne i w sumie wpadka Adobe.
    Chyba jednak w ACRAW jest punktowo. W C1 też. Tyle, że nie ma to specjalnie znaczenia i nie ma wpływu na efekt końcowy dla RAW-u. Troche inaczej jest z jpeg. Jpeg nie przenosi scisle piksela z matrycy na piksel na obrazie wiec uśrednianie ma jakis sens bo sam jpeg jest w jakis sposób "usredniony". RAW przenosi scisle piksel z matrycy na piksel obrazu - no prawie scisle.

Praktycznie ma to niewielkie znaczenia jesli używa się szarej karty. Wyniki pomiarów (poziomy w kanałach RGB) dla obszaru karty są właściwie identyczne a ACR i C1 to wyswietlają. Powiedziałbym 99/100 powtarzalności a róznice temperatury barwowej na poziomie 50 K są właściwie niezauważalne. Sprwdziłem to na kilku swoich zjęciach robionych w różnych warunkach oświetleniowych - bardzo różnych. Tak szczerze to coś takiego jak "dokładne odwzorowanie kolorów" to wogóle nie istnieje a jak dodać profile, monitory (najczęściej nieskalibrowane), drukarki i laby to wychodzi, że białego koloru to wogóle nie ma a zielony może być bardziej czerwony albo bardziej niebieski - jak kto lubi :-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aaa to sorry, nie wiedzialem, nie uzywam PS.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hehe kolejny EOT w tym watku. To jakis rekord chyba.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

EOT
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Dopiero zaczyna Awatar dan_sto

Domyślnie Jak to dokladnie uzyc...

Czy mozecie krok po kroku wytlumaczyc jak to uzyc...

normalnie robie balans bieli wykonujac zdjecie bialej kartki i wskasujac ja jako wzornik... a w przypadku tych kart rozumiemm ze robimy to samo??

W instrukcji aparatu napisane jest ze pole bialosci powinno pokrywac cale pole.. wiec jak zrobie zdjecie tych kartek mam jeszcze tlo .. (i tak ma byc wybieramy to zdjecie jako wzronik z calym tlem)??

pozd..
    1d Mark II | Canon 24-70 f.2.8 | CAnon 70-200 f.2.8 IS | CaNon 50mm f.1.4 | TCx2 | Lampka 580 EX | StOfen |LowePro Nature Trekker II | Lowepro Magnum AW i brak umiejetNosci..

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kruczek: to przystaw aparat blizutko.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Dopiero zaczyna Awatar dan_sto

Domyślnie Blisko aparat:)

Ale w polu maja byc te trzy kartki czy jak ??
    1d Mark II | Canon 24-70 f.2.8 | CAnon 70-200 f.2.8 IS | CaNon 50mm f.1.4 | TCx2 | Lampka 580 EX | StOfen |LowePro Nature Trekker II | Lowepro Magnum AW i brak umiejetNosci..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ten wzornik jest wykorzystywany podczas obróbki RAW w kompie a nie do ustawiania wzorca w aparacie. Robisz fotke z wzornikiem i tą jaśniejszą szarą wykorzystujesz w konwerterze jako wzorzec (w szopie). W Capture One zalecają tą ciemniejszą szarą. Czarna i biała może się przydać do dokładniejszej korekty jeśli masz jakiś zafarb.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na http://pictureflow.fileburst.com/_Tu...Bal/index.html jest cały tutorial. Właściwie wystarczy obejrzeć ten RAW & JPEG workflow.

Janusz

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów