Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Warsztaty studyjne Hensel.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    planujecie cos poza warszawa? bo warsztaty wygladaja rozadnie
    a coś bliżej odnośnie warsztatów (od której i ile trwają) - bo faktycznie fajnie to wygląda - ja się za czymś bo plenerowego błyskania zaczynam się rozglądać i nie ukrywam że chętnie bym się wybrał ale np. do Krakowa czy Łodzi mi bliżej z Kielc niż do Warszawy
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Warsztaty odbywaja sie w kazda sobote w godz. 11-15. Zwykle dobrze sie bawimy i nie patrzymy na zegarki no wiec spotkania nieco sie przedluzaja. Dzialamy tylko w Warszawie - jak dotad.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    Grupy dobieramy w ten sposob, aby kazdy z uczestnikow dysponowal podobnym sprzetem.
    A mi sie wydaje że powinni dysponować raczej podobnymi umiejętnościami...

Tak samo dzielimy na uzytkownikow canona, nikona i innych. Bo jak wiadomo kolory canona i nikona nieco sie roznia. Nawet jesli ustawimy taki sam balans bieli i wszyscy fotografujemy w zblizonych warunkach, to zdjecia z aparatow roznych marek bede sie roznily kolorystycznie. A tego wlasnie chcemy uniknac.
    Jak wiadomo doświadczony fotograf robi w formacie RAW, balans bieli na auto, nie ocenia kolorystyki na ekraniku a potem, w procesie obróbki dostosowuje sobie kolorystykę do oczekiwanego efektu końcowego, tak więc tym bardziej nie rozumiem takiego argumentu.
    Widać masz dość dziwny workflow i próbujesz go narzucić innym poprzez sztuczną segregację. Szkoda, bo mogłyby być ciekawe warsztaty ale ja absolutnie nie widzę powodu takiej właśnie segregacji. Pewnie się nie znam .

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A mi sie wydaje że powinni dysponować raczej podobnymi umiejętnościami...
    Dokładnie, bardziej doświadczeni będą się nudzić, gdy będziesz wykładał podstawy. Znam to z autopsji.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

Po co mowicie komus jak ma prowadzic wlasne warsztaty, zwlaszcza ze sie na nie nie wybieracie? I pomimo, ze wyzej bylo napisane, ze swietnie sie bawia.
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Domyślnie

Po co mowicie komus jak ma prowadzic wlasne warsztaty, zwlaszcza ze sie na nie nie wybieracie?
    Jak to po co? Jeszcze ktos by sie czegos tam nauczyl i co wtedy???
    To takie polskie niestety.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Vitez, nie doczytales: wczesniej napisalem: "Na najblizsza sobote zwolnily sie 2 miejsca w grupie dla zaawansowanych uzytkownikow canona. (Kurs sprofilowany pod uzytkownikow modeli pelnoklatkowych)." W poscie ktory cytujesz wyjasnilem skad rozroznienie na cropa i pelna klatke. Czepiasz sie mnie. A doswiadczony fotograf uzywa kolorymetru, mierzy temp. barwowa swiatla, potem ustawia temp. barwowa w aparacie w kelvinach. To tak, dla scislosci, jesli juz chcemy byc "bardziej swietymi od Papieza".

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po co mowicie komus jak ma prowadzic wlasne warsztaty, zwlaszcza ze sie na nie nie wybieracie?
    Podpowiadamy na jakie warsztaty byśmy się wybrali. Opinia od potencjalnych uczestników jest raczej ważna, by wiedzieć jak i kogo można zachęcić - takie tam podstawy badania rynku.

Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
    A doswiadczony fotograf uzywa kolorymetru, mierzy temp. barwowa swiatla, potem ustawia temp. barwowa w aparacie w kelvinach. To tak, dla scislosci, jesli juz chcemy byc "bardziej swietymi od Papieza".
    No tak myślałem że masz nieco inne pojęcie o workflow. Z koniem kopać się nie będę bo się na tym nie znam .
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 30-03-2010 o 15:58 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Po co sie kopac? Niech kazdy robi swoje, byle dobrze.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jak wiadomo doświadczony fotograf robi w formacie RAW, balans bieli na auto, nie ocenia kolorystyki na ekraniku a potem, w procesie obróbki dostosowuje sobie kolorystykę do oczekiwanego efektu końcowego, tak więc tym bardziej nie rozumiem takiego argumentu.
    Doświadczony fotograf wie, że histogram na LCD puchy (a także Highlight warning, który wg mnie powinien wyświetlać się już przy przepałach w jednym z kanałów) zależy od ustawionego w aparacie WB i jeżeli bardzo mu zależy na poprawnej ekspozycji/braku przepałów (najczęściej kanału czerwonego), to sobie ustawi na oko WB w puszce i zrobi w RAWie, a w domu go poprawi i wypieści.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów