5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Warsztaty odbywaja sie w kazda sobote w godz. 11-15. Zwykle dobrze sie bawimy i nie patrzymy na zegarki no wiec spotkania nieco sie przedluzaja. Dzialamy tylko w Warszawie - jak dotad.
A mi sie wydaje że powinni dysponować raczej podobnymi umiejętnościami...
Jak wiadomo doświadczony fotograf robi w formacie RAW, balans bieli na auto, nie ocenia kolorystyki na ekraniku a potem, w procesie obróbki dostosowuje sobie kolorystykę do oczekiwanego efektu końcowego, tak więc tym bardziej nie rozumiem takiego argumentu.Tak samo dzielimy na uzytkownikow canona, nikona i innych. Bo jak wiadomo kolory canona i nikona nieco sie roznia. Nawet jesli ustawimy taki sam balans bieli i wszyscy fotografujemy w zblizonych warunkach, to zdjecia z aparatow roznych marek bede sie roznily kolorystycznie. A tego wlasnie chcemy uniknac.
Widać masz dość dziwny workflow i próbujesz go narzucić innym poprzez sztuczną segregację. Szkoda, bo mogłyby być ciekawe warsztaty ale ja absolutnie nie widzę powodu takiej właśnie segregacji. Pewnie się nie znam.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Po co mowicie komus jak ma prowadzic wlasne warsztaty, zwlaszcza ze sie na nie nie wybieracie? I pomimo, ze wyzej bylo napisane, ze swietnie sie bawia.
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Vitez, nie doczytales: wczesniej napisalem: "Na najblizsza sobote zwolnily sie 2 miejsca w grupie dla zaawansowanych uzytkownikow canona. (Kurs sprofilowany pod uzytkownikow modeli pelnoklatkowych)." W poscie ktory cytujesz wyjasnilem skad rozroznienie na cropa i pelna klatke. Czepiasz sie mnie. A doswiadczony fotograf uzywa kolorymetru, mierzy temp. barwowa swiatla, potem ustawia temp. barwowa w aparacie w kelvinach. To tak, dla scislosci, jesli juz chcemy byc "bardziej swietymi od Papieza".
Podpowiadamy na jakie warsztaty byśmy się wybrali. Opinia od potencjalnych uczestników jest raczej ważna, by wiedzieć jak i kogo można zachęcić - takie tam podstawy badania rynku.
No tak myślałem że masz nieco inne pojęcie o workflow. Z koniem kopać się nie będę bo się na tym nie znam.
Ostatnio edytowane przez Vitez ; 30-03-2010 o 15:58 Powód: Automerged Doublepost
Po co sie kopac? Niech kazdy robi swoje, byle dobrze.
Doświadczony fotograf wie, że histogram na LCD puchy (a także Highlight warning, który wg mnie powinien wyświetlać się już przy przepałach w jednym z kanałów) zależy od ustawionego w aparacie WB i jeżeli bardzo mu zależy na poprawnej ekspozycji/braku przepałów (najczęściej kanału czerwonego), to sobie ustawi na oko WB w puszce i zrobi w RAWie, a w domu go poprawi i wypieści.