Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Błąd - styki, luz bagnetu?

  1. #1
    Początki nałogu
    Dołączył
    Jan 2005
    Posty
    364

    Domyślnie Błąd - styki, luz bagnetu?

    Witam, mó problem polega na tym, że kupiłem obiektyw tamron 17-50 (używany, już po gwarancji) i niestety, ale czasem wyskakuje błąd err01, żeby przeczyscić styki aparatu. Aparat 450D.Poprzedni właściciel nie miał takiego kłopotu.Mam też inne obiektywy, ale błąd pojawia się tylko w tamronie. Czyściłem na razie styki spirytusem, ale nie pomogło. Co ciekawe - błąd czasem pojawi się raz na 100 zdjęć, czasem kilka razy na kilkanaście. Pojawia sie nie podczas zmiany przesłony, ale przy zmianie ogniskowej, więc raczej wykluczam błąd przesłony. Być może powodem jest jakiś luz na bagnecie, ale raczej wszystko siedzi ciasno.Po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparat sięodblokowuje i działa ok., nie trzeba zdejmować obiektywu, czy wyjmować akumulatora. Nie wiem czy można potraktować styki obiektywu "bardziej radykalnie" niż tylko spirytusem, czyli lekko zeskrobać jakimś metalowym przedmiotem jak się robi np. przy zaśniedziałych bateriach? A może macie jakieś inne sposoby, może ktos miał podobny problem i wie jaka jest przyczyna? W najgorszym przypadku obiektyw mogę zwrócić sprzedawcy, ale nie chce tego robic, bo fajna i ostra sztuka (po selekcji od Cichego).
    Od razu napiszę, że czytałem wątki na CB dotyczące błędu 01, ale tam usterki związane były głównie z uszkodzona przesłoną, czy stabilizacją. Sam miałem kiedyś problem z err 01 w innym obiektywie, ale to było uszkodzenie przysłony obiektywu i błąd 01 wyskakiwał po przymknięciu przysłony do tego stopnia, że aparat się zupełnie blokował.

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Dołączył
    Feb 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 283

    Domyślnie

    Nie skrobac stykow! Sa pokryte przewodzaca warstwa ochronna zeby nie rdzewialy/sniedzialy itp! Co do bledu - pojecia nie mam.

  3. #3
    Uzależniony Awatar Chris_11
    Dołączył
    Aug 2006
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    34
    Posty
    572

    Domyślnie

    Jesteś pewien, że nie masz luzu?
    Objawy, które podajesz pasują do luzu. Spróbuj poruszać obiektywem (nie pierścieniem ogniskowej, ale chwyć trochę bliżej korpusu). Nawet milimetrowy luz może powodować wyskakiwanie err, więc czasami wystarczy, że zbyt energicznie będziesz próbował zmienić ogniskową.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

    Foto-Blog

  4. #4
    Początki nałogu
    Dołączył
    Jan 2005
    Posty
    364

    Domyślnie

    Dzięki za ostrzeżenie o nieskrobaniu styków.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie, luzów żadnych nie mam, sprawdzalem, obiektyw siedzi ciasno.
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 11-03-2010 o 13:54 Powód: Automerged Doublepost

  5. #5
    Bywalec Awatar ds74
    Dołączył
    Feb 2009
    Miasto
    Suchedniów
    Posty
    241

    Domyślnie

    Obiektywy oprócz styków do komunikacji z body posiadają ich jeszcze trochę wewnątrz. Ja bym się przyjrzał tym umieszczonym na obwodzie korpusu, które są odpowiedzialne za informację o pozycji zooma - szczególnie że problem występuje przy zmianie ogniskowej.

  6. #6

    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Łódź
    Posty
    5

    Domyślnie

    Jestem po rozwiązaniu podobnego problemu. Sprawa dotyczyła Canon 17-85 IS USM. Przy maksymalnie otwartej przesłonie aparat działał bez zarzutu, natomiast domknięcie przesłony powodowało "err01". Widac bylo, że przesłona nie zamyka się. Powodem okazała się taśma (flex - to chyba fachowa nazwa) która podczas zoomowania wygina się (w tym obiektywie bardzo ciasno i wcale nie dziwię się, że się złamała) i z czasem po prostu przerywa się ścieżka. Może w niektórym ułożeniu po prostu prąd nie ma przejścia i wyskakuje "err01" a w innych ustawieniach zooma wszystko jest OK.
    U mnie pomogła wymiana taśmy (50zł koszt części). Co do kosztów robocizny się nie wypowiadam, bo dostałem ją "w gratisie". No i obiektyw śmiga.
    Pewnie nie jest to jedyna przyczyna tego błędu, ale jak się okazało taka również może być - niestety.

  7. #7

    Domyślnie Odp: Błąd - styki, luz bagnetu?

    Mam podobny problem co wpis wyżej. U mnie po samodzielnej wymianie przesłony z taśmą,błąd err01 nadal wyskakuje,ale na niskich ogniskowych i jak przesłona musi ustawić się w innej pozycji niż 5,6.
    czasem przy tym widać ściemnianie w wizjerze i jakby przesłona działała jak na zwolnionym tempie i słychać jej działanie.
    Zakładam, że przesłona i taśma jest sprawna.
    Czy coś jeszcze może powodować złą prace przesłony ?

  8. #8
    Uzależniony Awatar adawro
    Dołączył
    Jul 2011
    Miasto
    Ursynów
    Wiek
    44
    Posty
    882

    Domyślnie Odp: Błąd - styki, luz bagnetu?

    Części zamienne też bywają felerne.
    1DX + 50L

  9. #9
    Uzależniony
    Dołączył
    Nov 2013
    Posty
    573

    Domyślnie Odp: Błąd - styki, luz bagnetu?

    No niespecjalnie - raczej jakis blad przy montazu - jest tam mimo wszystko co zepsuc...

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •