Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: 550D vs. NX10 vs. EPL-1 vs. GF1

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Canon nic nie wspomina o żadnym micro, nie wiem skąd masz takie informacje. Wątpię czy mając wysokodochodowy biznes związany z produkcją lustrzanek cyfrowych i obiektywów jest sens tracić zasoby na produkcję niszowych aparatów i kolejnej linii obiektywów.
    na razie tylko powtarzające się cora częsciej plotki:

"Bezlusterkowiec od Canona
    W japońskich mediach pojawiły się doniesienia na temat prac Canona nad swoim pierwszym bezlusterkowcem. Produkt konkurencyjny do Samsunga NX10 oraz aparatów systemu Mikro Cztery Trzecie Olympusa i Panasonica ma pojawić się w przyszłym roku. "

http://optyczne.pl/2813-nowość-O_tym..._tygodnia.html

Nie ma cudów. To się zrobi na tyle lukartywny kawałek tortu fortograficznego, że każdy w końcu coś wypuści. Nikon pewnie przed Canonem. Pewnie i Nikon i Canon główkują, jak to zrobić by nie obciąć lub obciąć najmniej sprzedaż swoich luster, ale prędzej czy później to zrobią. Rewolucji się nie zatrzyma. Na 2011 może być tak, że tylko Canon nie będzie miał swojego EVIL-a. Na razie jest Panas, Olek, Samsung i pewnie do końca 2010 będzie na rynku gotowy model Sony. W tym momencie następcy Canonów G11 w obecnej formule raczej tracą rację bytu, gdy w podobnej cenie mamy aparaty podobnych rozmiarów (lub mniejsze) z blisko 6-krotnie większa powierzchnią matrycy. Albo Canon coś wypuści, albo nie będzie miał przychodów z coraz bardziej rozrastającego się kawałka rynku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze:

http://www.canonrumors.com/2010/03/canon-evil/

przecież nie można w kółko chować głowy w piasek...
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 29-03-2010 o 10:06 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    EVF do kieszonkowych Olków (EP2 i EPL1) jest świetny. Przypinany na stopkę. Tylko ma jedną wadę - trzeba za niego zapłacić dodatkowo. TO co daje Panas do GF1 to żenada, choć dziwię się, bo G1 ma fajny WBUDOWANY EVF.
    Po pierwsze - ma dwie wady - jak zalozysz wizjer do E-P1, E-P2 - nie podepniesz lampy.
    A w ogole wg mnie rozmowa o wizjerze do GF1 to troche boczny tor... Jak ktos chce dobry wizjer - kupuje G1\GH1\G2. Kropka.
    Z nalesnikiem nadal nie jest za duzy. A GF1 nadal nie jest tak maly, ze wejdzie do kieszeni.

Lampa wbudowana - nie oszukujmy się, ta moc i światło wprost - bardzo ograniczone zastosowanie. U Olka ma większy sens, bo umożliwia sterowanie zdalne zewnętrznymi lampami. Przypiananie takiej na stopkę nie ma sensu - lampa jest większa od aparatu. Ale taka FL-36R duża nie jest, do kieszeni się zmieści, a można ją odpalić takim EPL1 gdy stoi z dala od aparatu.
    Lampa wbudowana w GH1, czy GF1 sprawdza sie bardzo dobrze w wiekszosci sytuacji, kiedy ktos wie, jak sie tym pracuje. Ona slyzy do doswietlenia, nie do oswietlenia sceny. Malo tego, mozna ja spokojnie odbic od sufitu, nie trzeba zewnetrznej. Oczywiscie mowimy o czasach dluzszych od 1/160. Na dworzu tylko zewn. lampa z HSS.
    U Olka to na razie wyszedl jedynie kompakt E-PL1 z obsluga bezprzewodowa. Kierowany do uzytkownikow chcacych zastapic kompakt, aparat nie dedykowany do kontrolowania go inaczej, jak suwakami. Nic w tym zlego, ale nie mowmy na razie, ze sterowania zdalne to norma w swiecie u43 Olka. Pewnie niedlugo tak. Dzis - jedynie zalazek.
    Przypinanie na stopke nie ma sensu? Uzywalem i FL-36 (GF1) i FL-50 (GH1) i nie narzekam. Ma duzy sens, daje duzo wiecej swobody, idealnie pozwalalo oswietlic wiejska chate z uzyciem szkla 7-14mm. W chacie byly dwa pomieszczenia, lampa na body nie stanowila zadnego problemu.

EPL1 miałem w rękach i przyzwoite wrażenie robi, a DUŻO tańszy od Panasa (ale z kitem).
    Tak, ale jak zamienisz kit na lepsze szklo - cena dochodzisz powoli do GF1... To dobra, bardzo dobra oferta, dla chcacych zamienic kompakt na u43.
    Do tego czasu Panas wypuści pewnie trzecią generację (jeśli G2 liczyć za pierwszy model drugiej generacji), a i Olek może w końcu podgoni AF
    Jak zaplaci Panasowi za matryce z odczytem 60 fps i dostosuje do tego swoje obiektywy u43. Sorki, ale NIC sie na nie zanosi.
    Ma to raczej w d... Wychodzi z zalozenia - jeszcze - ze jak komus zalezy na AF to kupi 43.

* * *
    PS: Tez jestem ciekaw co pokaze Sony. Jest tylko obawa, czy nie zanizy swiadomie jakosci wzgledem ich luster, zeby im sprzedaz nie siadla. Bo szkla do ich bezlustrowcow ma robic Zeiss!
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tam lampy w takim aparacie używałbym sporadycznie. Lampę (dużą) to ja mam do 5D, bo to ma sens. Planuje też następne (z PocketWizardem), ale to jeszcze zwiększa gabaryty i masę zestawu. Micro chcę do kieszeni, a lampę wbudowaną traktuję raczej jako miły, ale umiarkowanie potrzebny dodatek. Rozważając kwestię przypiąć EVF czy otworzyć lampkę, zwykle wybiorę EVF (bo ten Olkowy jest świetny). A jeśli już do danego zdjęcia potrzebuję lampki (bo jest ostre światło i głębokie cienie), to do jednego odepnę EVF, a potem przypnę z powrotem. Noszenie takiego aparatu z otworzoną lampką, to z uwagi na jej konstrukcję proszenie się o urwanie tego dodatku. Odbijanie od sufitu światła z tego maleństwa jest raczej mało wydajne. Do odbijania to mam lampę o liczbie przewodniej 58 a nie coś koło 10. Po przypięciu FL-50 do G1 to trzymamy chyba zestaw za lampę a nie za aparat. Wyważenie tego jest żadne, a przy zdjęciach pionowych moment skręcający wykręca nadgarstek. Chyba że na dodatkowym kabelku, albo optymalnie - bezprzewodowo.

Nie jestem fanem kadrowania w "pozycji zombi" a la kompakt, i bardzo, bardzo potrzebuję wizjera. A do GF1 jeszcze bardziej niż do EPL1 bo nie ma Panas stabilizacji.

Rozważałem EPL1, ale chciałbym go z naleśnikiem. Miałem możliwość "obmacania" go i z naleśnikiem i kitem. Z naleśnikiem zmieści się od biedy do kieszeni spodni garnituru, a z kitem już nie. Ale EPL1 nie występuje w sprzedaży z naleśnikiem, a zakup kitu z zoomem + 17/2.8 to cenowo zbliża się do GF1 + 20/1.7. To ja już wolę wtedy GF1 - lepiej wykonany, lepsza stałka, lepszy AF, kółko sterujące - nie ma co prawda stabilizacji i sterowania lampami, a także dobrego EVF, ale rozmiary podobne. A i może EVF będzie, bo chodzą plotki że Panas odpuści sobie obecny żenujący EVF i zrobi coś sensownego. Szkoda że ten olkowy nie działa z GF1...

Na razie nic innego oprócz m43 nie ma. Pewnie wolałbym takiego Canona z gorącą stopką i opcją podłączenia kompatybilnego PocketWizarda, ale taki Canon pewnie nie pojawi się przez najbliższe 2 lata.
    Na Sony nie liczę, bo na PMA mieli tylko makiety, więc działający model w sklepach może być za rok, a może i dłużej...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Panowie, o nowym systemie micro cztery trzecie dyskutujemy w innym wątku.
    W tym dyskutujemy o wyborze przed jakim (na szczęście jeszcze) stoję.

Na dzień dzisiejszy szlag mnie trafia, że Sony tak ******* idealny kompakt czytaj WX-1.
    Do szczęścia brakuje mi tylko trybu wyostrzanie wyłączone, ale to tylko moje marzenia.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak samo jak chyba w Sony HX5. Do niego podobny jest jeszcze Lumix TZ10 (ma RAW'y, mozna wylaczyc wyostrzanie).

A tak w ogole to brakuje nastepcy LX3...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Panowie, o nowym systemie micro cztery trzecie dyskutujemy w innym wątku.
    W tym dyskutujemy o wyborze przed jakim (na szczęście jeszcze) stoję.
    Ooops. pardon No to brać 550d, nie wydziwiać

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Ooops. pardon No to brać 550d, nie wydziwiać
    Na dniach muszę zdecydować

A tymczasem na Alle Samsung ostro zaatakował. Na wejściu swój zum kit zrównał cenowo z GF1 w kicie, ale albo cena (E-PL1) albo jakość (Rebel).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W najnowszym DVF (w kioskach) jest recenzja EPL1.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

czy ten kit do E-PL1 jest jakiś sensowny jakościowo?
    nx100

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    [...]NX10 - czy jest w stanie ktoś mnie przekonać .jpg samplami z iso 800 3200 6400 begin_of_the_skype_highlighting**************3200 6400******end_of_the_skype_highlighting (cropy), przedstawiającymi ludzi, że w tym przypadku aps-c da mi więcej (detalu) niż E-PL1?
    Jak zapewne wiesz, porównania już się pojawiły i szumi b. podobnie.

Ale z innej strony: a jakiż cudów jakości detalu oczekujesz na tak marketingowych iso?

Nie lepiej poświecić i dostać detal na niskim iso? I wcale nie mówię o wbudowanym built-in-flash (gn-11) tylko np. o systemówkach na chińskim radiu.

Szukanie sprzętu w tej klasie z myślą o detalu na iso 3200 6400 to póki co nieporozumienie i zapewne dłuuugo poczekasz. Niby najlepszy teraz w kwestii szumów jest sony nex5, ale podobnie jak u nikosia, skala iso zaczyna się od 200, a póżniej jest i tak odszumianie.

Ja tam nie kupiłem samiego do takich akrobacji, tylko do fotografowania za dnia, w kieszeń. Ale jakbym faktycznie musiał zrobić coś w ciemnicy wybrałbym zewnętrzną lampę(lampy) na radiu. Z phottixem mi to śmiga, sprawdzałem z 580exII z ciekawości.
    C-F-K - forever

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów