Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 550D vs. NX10 vs. EPL-1 vs. GF1

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie 550D vs. NX10 vs. EPL-1 vs. GF1

Mam kupić aparat, kolejny

550D - aparat nie może być wiesz taki profesjonalny, z teleskopem więc zestaw od serca tj. 550D z 18-200IS na starcie odpada

NX10 plus zoom kit.

Pytania:
    - czy znajdują się gdzieś bezpośrednie porównania w trudnych warunkach (generalnie ogólnie pojęte indoors, 2700-3500K) NX10 vs. E-PL1
    Chodzi mi o ilość detalu, którą jeszcze zostawia Samsung. Nie przewiduję używać ISO mniejszego niż 800, za to bardzo często w automacie i tu następne pytanie: jaką strategię ma światłomierz: czy wydłuża czas do powiedzmy 1/10 i dopiero po tym czasie włącza h-ISO czy też, jak stary kompakt Panasa, zatrzyma się na 1/30 i wali iso 500 i wyżej.
    - czy AF NX10 jest zauważalnie szybszy od E-PL1 (nie interesują mnie E-P1/2)?; pytanie do osób z tych miast, w których są markety z obydwoma modelami

E-PL1 plus zoom kit

Pytania:
    - czy jeśli włączę face detection to szybciej zrobię fotkę niż bez tej funkcji?

Aparat ma dosłownie zastępować kompakt, czyli czas złapania AF nie może być dłuższy. Ma się jakościowo wyrabiać (+ dla Olka za mega wypasione jotpegi plus ultra przyjemne ziarno). Mniej ważna cena, video nie potrzebne. Bardzo mile widziany inteligenty tryb auto.
    Nieistotny ekran (MF nie brany pod uwagę)

Panas GF1 plus kit zoom ze względu na tragiczne kolory skóry w jpg (w porównaniu do Oly) oraz cenę (też w porównaniu do Oly) na tą chwilę odpada.

NX10 - czy jest w stanie ktoś mnie przekonać .jpg samplami z iso 800-3200-6400 (cropy), przedstawiającymi ludzi, że w tym przypadku aps-c da mi więcej (detalu) niż E-PL1?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a skąd my mamy wiedzieć, czego Ty potrzebujesz?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    matko, czy wy jeszcze nie wiecie że Canon wypuścił na rynek kryształową kulę do wróżenia 300mm f/1.0(jasnowidząca) ze stabilizacją wizji L?!

Coś już napisał

Domyślnie

instrukcja nx10
    EPl-1 vs GF1
    Większość odpowiedzi jest w instrukcjach.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Są trzy typy takich pytań:

1) Masz pytającego utwierdzić w jego wyborze. Rozpoznasz po stwierdzeniu w stylu "mam na oku taki a taki aparat, ale chciałbym go porównac do ... "

2) Masz za pytającego zdecydować o wyborze sprzętu Canona. Rozpoznasz to po pytaniu w stylu "Canon, Nikon czy Olympus" zadanym na forum Canona

3) Masz dokonać wyboru zapytającego, bez wnikania co mu potrzebne. Rozpoznasz po stwierdzeniu w stylu "mam tyle a tyle pieniędzy a nie wiem co kupić"

W przypadku tego wątku stawiałbym na opcję nr 2) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Są trzy typy takich pytań:

Są trzy typy moderatorów:

1) muflon
    2) czacha
    3) nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobić nikomu

Rozpoznasz po stwierdzeniu w stylu "mam na oku taki a taki aparat, ale chciałbym go porównac do ... "
    Aż dziw bierze, że to nie oczywiste. Jest na forum Daniel19777 i kilka innych osób, które deklarowały chęć zakupu NX10, jest Jerry_R - przerobił chyba wszystkie kombinacje m/43.

W przypadku tego wątku stawiałbym na opcję nr 2) ...
    W przypadku tego wątku, gdyby ode mnie zależało kupiłbym Rebela a że nie zależy muszę kombinować i nie wiem czy AF w E-PL1 jest wystarczający, o porównaniu do GF1 nie marzę.
    Żeby było śmieszniej miałem go kupić ze dwa tygodnie temu... i tu jest główny mój problem. U mnie w mieście nikt nie ma E-PL1 czy NX10 do przestrzelenia stąd "pytanko do metropolii"...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Cytat Zamieszczone przez mrjq Zobacz posta
    instrukcja nx10
    EPl-1 vs GF1
    Większość odpowiedzi jest w instrukcjach.
    Mrjq - dzięki! Test h-iso (crop z czarnym obiektywem) jasno mówi, co Samsung robi powyżej 800.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12-03-2010 o 08:47 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Żeby było śmieszniej miałem go kupić ze dwa tygodnie temu... i tu jest główny mój problem. U mnie w mieście nikt nie ma E-PL1 czy NX10 do przestrzelenia stąd "pytanko do metropolii"...
    'Metropolia' odpowiedziała pytaniem na pytanie:
    A Ty zamiast się ustosunkować wolisz robić wojenki podjazdowe do jednego moderatora. Rozsądne toto? Na pewno?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W przypadku tego wątku, gdyby ode mnie zależało kupiłbym Rebela a że nie zależy muszę kombinować i nie wiem czy AF w E-PL1 jest wystarczający, o porównaniu do GF1 nie marzę.
    Nie prościej byłoby zapytać na forum Olkowym lub (jeśli takie jest) u4/3?
    Szanse na uzyskanie odpowiedzi miałbyś zdecydowanie większe.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie prościej byłoby zapytać na forum Olkowym lub (jeśli takie jest) u4/3?
    Szanse na uzyskanie odpowiedzi miałbyś zdecydowanie większe.
    Ale tam nie znam prawie nikogo i obawiam się "bojowników o równouprawnienie czterech trzecich".
    Zostanie chyba Samsung, ze względu na EVF i 2x mocniejszą lampę. Najwyżej nie będę używał 3200.

OK, można prosić kogoś z Krak lub WAW o namiary marketów, gdzie są dostępne oba aparaty, tj. E-PL1 i NX10?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    'Metropolia' odpowiedziała pytaniem na pytanie:
    Przemilczałem tamtą odpowiedź/pytanie, bo nie uzyskałem odpowiedzi na najważniejsze dla mnie pytanie: czy jak włączę wykrywanie twarzy w E-PL1, da się zrobić szybciej fotkę?
    Nie interesują mnie przepychanki z kimkolwiek, aparat będzie wykorzystywany przez kilka osób stąd "ban na teleskop".
    Dylematy są dwa: jeśli kupię 550D, wiem, że się obroni obrazkiem, ale tylko i wyłącznie wtedy kiedy inni użytkownicy w ogóle go wezmą do ręki/torby! Z E-PL1 tego problemu nie będzie, może być problem: idź mi w cholerę z tym badziewiem zanim złapie ostrość to już "jest po ptokach". Z GF1 tego problemu nie będzie, ale jotpegi (zapomnamy o raw, zdjęcia zawsze na wczoraj) z niego są brzydkie, po prostu, w porównaniu do Oly i chyba nawet do Sam (po desaturacji).

A Ty zamiast się ustosunkować wolisz robić wojenki podjazdowe do jednego moderatora. Rozsądne toto? Na pewno?
    Mam zawsze parę gratów po testach w USA, dlatego nigdy nie piszę do Ciebie to co naprawdę myślę. Jak każdy inny user, stoję na przegranej pozycji - nawet nie można wrzucić cię na ignore list
    Jeśli taki wątek kłóci się z twoją filozofią funkcjonowania tego (Canon) forum zamknij go a ja jutro pojadę do Krak lub Wawy i przestrzelę sobie nowego PEN'a.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12-03-2010 o 09:23 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Są trzy typy moderatorów:

1) muflon
    2) czacha
    3) nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobić nikomu
    10/10! A gdzie T.Goliński?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny