Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
EVF do kieszonkowych Olków (EP2 i EPL1) jest świetny. Przypinany na stopkę. Tylko ma jedną wadę - trzeba za niego zapłacić dodatkowo. TO co daje Panas do GF1 to żenada, choć dziwię się, bo G1 ma fajny WBUDOWANY EVF.
Po pierwsze - ma dwie wady - jak zalozysz wizjer do E-P1, E-P2 - nie podepniesz lampy.
A w ogole wg mnie rozmowa o wizjerze do GF1 to troche boczny tor... Jak ktos chce dobry wizjer - kupuje G1\GH1\G2. Kropka.
Z nalesnikiem nadal nie jest za duzy. A GF1 nadal nie jest tak maly, ze wejdzie do kieszeni.

Lampa wbudowana - nie oszukujmy się, ta moc i światło wprost - bardzo ograniczone zastosowanie. U Olka ma większy sens, bo umożliwia sterowanie zdalne zewnętrznymi lampami. Przypiananie takiej na stopkę nie ma sensu - lampa jest większa od aparatu. Ale taka FL-36R duża nie jest, do kieszeni się zmieści, a można ją odpalić takim EPL1 gdy stoi z dala od aparatu.
Lampa wbudowana w GH1, czy GF1 sprawdza sie bardzo dobrze w wiekszosci sytuacji, kiedy ktos wie, jak sie tym pracuje. Ona slyzy do doswietlenia, nie do oswietlenia sceny. Malo tego, mozna ja spokojnie odbic od sufitu, nie trzeba zewnetrznej. Oczywiscie mowimy o czasach dluzszych od 1/160. Na dworzu tylko zewn. lampa z HSS.
U Olka to na razie wyszedl jedynie kompakt E-PL1 z obsluga bezprzewodowa. Kierowany do uzytkownikow chcacych zastapic kompakt, aparat nie dedykowany do kontrolowania go inaczej, jak suwakami. Nic w tym zlego, ale nie mowmy na razie, ze sterowania zdalne to norma w swiecie u43 Olka. Pewnie niedlugo tak. Dzis - jedynie zalazek.
Przypinanie na stopke nie ma sensu? Uzywalem i FL-36 (GF1) i FL-50 (GH1) i nie narzekam. Ma duzy sens, daje duzo wiecej swobody, idealnie pozwalalo oswietlic wiejska chate z uzyciem szkla 7-14mm. W chacie byly dwa pomieszczenia, lampa na body nie stanowila zadnego problemu.

EPL1 miałem w rękach i przyzwoite wrażenie robi, a DUŻO tańszy od Panasa (ale z kitem).
Tak, ale jak zamienisz kit na lepsze szklo - cena dochodzisz powoli do GF1... To dobra, bardzo dobra oferta, dla chcacych zamienic kompakt na u43.
Do tego czasu Panas wypuści pewnie trzecią generację (jeśli G2 liczyć za pierwszy model drugiej generacji), a i Olek może w końcu podgoni AF
Jak zaplaci Panasowi za matryce z odczytem 60 fps i dostosuje do tego swoje obiektywy u43. Sorki, ale NIC sie na nie zanosi.
Ma to raczej w d... Wychodzi z zalozenia - jeszcze - ze jak komus zalezy na AF to kupi 43.

* * *
PS: Tez jestem ciekaw co pokaze Sony. Jest tylko obawa, czy nie zanizy swiadomie jakosci wzgledem ich luster, zeby im sprzedaz nie siadla. Bo szkla do ich bezlustrowcow ma robic Zeiss!