Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Obiektyw "spacerówka"

Domyślnie Obiektyw "spacerówka"

Witam
    Mam canona 500D i mam dylemat jaki obiektyw "spacerowy" do niego kupić.
    zastanawiam się nad:
    EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
    EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
    Sigma 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM

1. Czy 18-200 zastąpi (da lepsze lub porównywalne rezultaty) jak kit 18-55 IS na niskich ogniskowych (krajobrazy itp)? Mam jeszcze 50/f1.8
    2. Jak działa napęd USM w 28-135 - czy jest dużo cichszy od napędu w kicie 18-55 (czytałem że podobno stabilizacja bardzo szumi)?
    3. Czy sigma 18-250 ma prawdziwy napęd usm (typu ring - cichy, szybki, precyzyjny)?

No właśnie taki dylemat który wybrać. Chciałbym, aby obiektyw zastąpił kita i był na tyle cichy, żeby napęd AF nie przeszkadzał w robieniu filmów (wbudowany mikrofon ).
    Może jakiś inny, wszystkie sugestie mile widziane.

Pełne uzależnienie

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogon Zobacz posta
    1. Czy 18-200 zastąpi (da lepsze lub porównywalne rezultaty) jak kit 18-55 IS na niskich ogniskowych (krajobrazy itp)? Mam jeszcze 50/f1.8
    Ad.1 Tak. Zdjęcia z C18-200 wywołuje się DPP lub DxO z włączonymi korekcjami, osiągasz wtedy na 18mm jakość kita, na 55mm jakość od kita lepszą przy nieco lepszym świetle. Absolutnie nie zgadzam się z szerzonymi poglądami, że 200mm w tym obiektywie jest nieużywalne. Jest, i to od pełnej dziury. Dobra stabilizacja. Nie ulega jednak wątpliwości że dopłacasz circa 300 zł (w cenach nowych) do bardzo dobrego zestawu 18-55IS + 55-250IS za wygodę jednego obiektywu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodatkowa zaleta przy krajobrazach - nie kręcący się ryjek w kontekście używania polara.

(off-topic: edycja postu już nie wróci? )
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-03-2010 o 19:54 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Poczytałem, ale dalej nic nie wiem o głośności napędów AF w poszczególnych obiektywach. Cecha ta jest dla mnie dosyć istotna ze względu na wbudowany w 500D mikrofon.
    Niemniej jednak co raz bardziej skłaniam się ku 18-200 canona - co prawda bez USB ale ponoć AF stosunkowo cicho pracuje i rzadko się myli.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    errata USB = USM
    Ostatnio edytowane przez Ogon ; 10-03-2010 o 20:15 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Ad.2. W 28-135 IS napęd USM działa dużo ciszej niż w kicie IS i jest bardzo sprawny. Stabilizacja nie jest tak wydajna, jak w nowszych obiektywach, ale wcale nie jest głośna-b.delikatne trzaski czy bzyczenia, porównywalna z innymi obiektywami canona z IS(przynajmniej w moim egzemplarzu). Obiektyw daje obrazy bardzo przyzwoitej jakości,jedyną jego poważną wadą jako spacerzooma jest wg.mnie brak szerokiego kąta.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydawało mi się, że lepsze efekty uzyskiwało się filmując i ustawiając ostrość ręcznie.
    Linka podałem, bo można było ewentualnie zadać to pytanie w istniejącym temacie.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Polecać Canon 18-200 IS. AF to nie jest ultra szybki canonowski silniczek USM ale działa bardzo przyzwoicie. Zdjęcia są celne, mój egzemplarz albo nie łapie ostrości i jeździ szukając jej, albo 'ciach' i gotowe. Rzadko się myli. Stabilizacja jest ogólnie bardzo chwalona i ja też uważam, że to bardzo dobry wynalazek - spisuje się bez zastrzeżeń. Komfort jednego obiektywu uniwersalnego jest też nie do przecenienia zwłaszcza jak się dużo dzieje, szybko /turystycznie, wycieczki, etc/ no i jakość zdjęć z obiektywu jest na prawdę dobra. 200mm jak już ktoś napisał - w pełni używalne!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystko zależy od tego z kim na spacery chodzisz. Jeśli z fajną dziewczyną, to 85/1,8. Jeśli z dzieckiem, to 70-200/4. Jeśli sam, to coś z tych, które wymieniłeś.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogon Zobacz posta
    Poczytałem
    To poczytaj jeszcze Punkt 3. Regulaminu, ze szczególną uwaga na słowo "związane" .

Uprawnienia umieszczania postów