Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Mobilne oswietlenie w plenerze - reportaz industrialny

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Ale przeciez wiesz co sie czai w cieniach? Szuuuuuuum, tak, szum. I jak zbytnio z cieniem przesadzisz, to tam bedzie kaszana po "wyciaganiu". Tako rzecze Zaratustra. Czy jak mu tam bylo...
    Z cieniami nie wygrasz, trzeba to dopalic w pewnych warunkach i nie ma rady.
    Te same efekty co oświetlenie studyjne w plenerze, można uzyskać w photoshopie. Cienie i przepały można gigantycznie wyciągnąć przy obróbce, bez żadnego szumu czy innego halo. Ja nawet nie używam filtrów, bo to samo sobie robię w photoshopie (czasami poratuję się zrobieniem 2 fotki tego samego kadru z innym naświetleniem). Tylko są 2 małe szczegóły. Po pierwsze dużo szybciej i wygodniej jest, tak jak autor topicu, doświetlić sobie kadr. A po drugie, takiej obróbki się trzeba nauczyć (a tego tak jak fotografii nie da nauczyć się w 2 tygodnie).
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    tak tak drodzy forumowicze robicie najlepsze zdjecia, wasza fotografia jest jedyna. Macie tak pozamykane klapki na oczach ze sie odechciewa tutaj cokolwiek pisać.
    rorochch jesli mozna zapytać, garnek, którego uzywałeś jaką ma wydajnosc i z ilu mniej wiecej metrów oswietlałes ? (który porty?)
    Po co się tak irytować? Gdyby nie wątek o megalampach, to jestem bardzo ciekawy, jakie wtedy dopiero by były komentarze i opinie. Jednym uwagi pomagają a innych irytują i piszą że forum jest be.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dla mnie jest to czepianie sie dla samego czepialstwa.
    to co Twoim zdaniem nie jest czepialstwem? pochlebne opinie i rozplywanie sie nad boskoscia kiepskich zdjec? kolega dal bardzo kiepski przyklad jak zrobic reportaz i jak uzyc lamp w plenerze ... a moze o to chodzilo, aby pokazac jak ich nie uzywac?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Tylko są 2 małe szczegóły. Po pierwsze dużo szybciej i wygodniej jest, tak jak autor topicu, doświetlić sobie kadr. A po drugie, takiej obróbki się trzeba nauczyć (a tego tak jak fotografii nie da nauczyć się w 2 tygodnie).
    Co do szybkości nauki to każdy sobie inaczej radzi z nauką. Jeden PSa nauczy się w 2 tygodnie a drugi wcale i nigdy. To samo z fotografią.
    Ktoś sobie wymyśli, żeby doświetlać lampami za 8k zł a inny będzie się męczył w PS za 4k zł. Ot co.

I po co się spinać, że my byśmy nie zapłacili za takie foty? Przecież to nie mega temat "ile za zdjęcia?"
    Faktem jest tylko jeszcze, że klient pewnie by sobie takich fot nie zrobił sam, więc komuś zlecił. Otrzymał poprawne obrazki i może nawet sobie porównał zrobione przez własny kompakcik, który dał tylko 2 kolory: biały i czarny = białe przepalone niebo i czarne cienie.
    Kadry nie są artystyczne, ale wydaje mi się że przy takich zdjęciach nie są konieczne. Natomiast ekspozycja wydaje się być poprawna. Jasne że HDR wyglądałby efektowniej, ale jak to mówią nie wszystko złoto co się świeci.
    Tyle co chciałem dołożyć do wytworzonego wątku pobocznego.

A jeśli chodzi o prezentację to ewidentnie brakuje mi opisu setupu poszczególnych zdjęć, bo temat ma dotyczyć techniki. No i nie wszędzie są wykorzystane lampy więc po co robią zamieszanie?
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    to co Twoim zdaniem nie jest czepialstwem? pochlebne opinie i rozplywanie sie nad boskoscia kiepskich zdjec? kolega dal bardzo kiepski przyklad jak zrobic reportaz i jak uzyc lamp w plenerze ... a moze o to chodzilo, aby pokazac jak ich nie uzywac?
    i to są wlasnie te klapki o których napisałem :-D

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przepraszam ze moje pojecie estetyki wykracza poza Twoje ramy postrzegania swiata

Domyślnie

i tu jest roznica, widzicie tylko kiepskie zdjecie i interesuje was zjechanie go z góry na dół (bedą psychologiem doszukiwałbym sie źródeł takiego zachowania w jakichs kompleksach, ewentualnie nudą i szukaniem na siłe emocji chocby w internecie) a ja widze techniczny wątek i wole wyciągnąć od autora jak najwiecej informacji. To czy fota jest kiepska ani mnie ziębi ani mnie grzeje. Natomiast takimi wypowiedziami jak padły w watku nie dowiemy sie nic....

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

i tu jest roznica, widzicie tylko kiepskie zdjecie
    ale czyja to wina? bo moim zdaniem zdjec

interesuje was zjechanie go z góry na dół
    a ja bym powiedzial ze masz tendencje do nadinterpretacji i mierzenia innych swoja miara

ja widze techniczny wątek i wole wyciągnąć od autora jak najwiecej informacji.
    ale foty technicznie są do bani - dobrze jest aby autor mial tego swiadomosc i wyciagnal wnioski w przyszlosci

To czy fota jest kiepska ani mnie ziębi ani mnie grzeje.
    to o czym chcesz dyskutowac...?

Domyślnie

to o czym chcesz dyskutowac...?
    z tobą nie ma o czym, mój post podzieliłeś tak żeby ci było wygodnie interpretować go po swojemu oraz ominąłeś znowu moj głowny zarzut.

ja odpuszczam ??:

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Uzywalem najszerszego garnka hensel, potem jest juz tylko beauty dish, ale to byloby za plaskie i za malo wydajne. Doswietlalem z odlegosci nie mniejszej niz 6 metrow (bo mialbym lampe w kadrze) i nie wiekszej niz 15, ale to wowczas gdy slonko bylo nieco za chmura, bo nawet przy pelnej mocy porty (1200Ws) lampa juz nic by nie dala.

tak tak drodzy forumowicze robicie najlepsze zdjecia, wasza fotografia jest jedyna. Macie tak pozamykane klapki na oczach ze sie odechciewa tutaj cokolwiek pisać.

rorochch jesli mozna zapytać, garnek, którego uzywałeś jaką ma wydajnosc i z ilu mniej wiecej metrów oswietlałes ? (który porty?)

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów