Nie róbmy jaj, to są foty nieba czy tych elementów? Poza tym pokazałem nie przykład zdjęć idealnych a o same kadry chodzi. Ciężko się czepiać miniaturek na www.
Co do nieba - jeśli już musi być, to chyba prościej użyć trybu mieszania warstw w szopie, albo zwykłych filtrów gradientowych w LR niż szaleć z tymi armatami. Sorry, ale nie przekonuje mnie to. I dalej dla ładnego nieba nie zapłaciłbym za takie foty. Amen. :-)
Zmierzasz do tego, że tego typu sprzęt oświetleniowy nie jest praktyczny...? Zawsze można coś czymś zastąpić, sam znakomicie o tym wiem. Wystarczy trochę pokombinować. Ale skoro można ułatwić sobie życie to chyba warto, prawda? Puszką z dziurką też można zrobić zdjęcie, ale z jakiegoś powodu ludzie kupują kosztowny sprzęt. Więc przyznam szczerze, że nie rozumiem tego ciągłego malkontenctwa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A przykładowy wątek nie nosi tytułu "kadrowanie w industrialu" tylko dotyczy oświetlenia. IREM, podałeś link do zdjęć, które pod kątem światła są fatalne. Piszesz, że nie ma sensu szaleć z armatami bo można coś zrobić w szopie. Dobry grafik to 3/4 zdjęcia w szopie dorbi. Ale to są dopiero jaja, a nie fotografia.
Ostatnio edytowane przez artb ; 11-03-2010 o 21:26 Powód: Automerged Doublepost
Sebcio,
Ale przeciez wiesz co sie czai w cieniach? Szuuuuuuum, tak, szum. I jak zbytnio z cieniem przesadzisz, to tam bedzie kaszana po "wyciaganiu". Tako rzecze Zaratustra. Czy jak mu tam bylo...
Z cieniami nie wygrasz, trzeba to dopalic w pewnych warunkach i nie ma rady.
tak tak drodzy forumowicze robicie najlepsze zdjecia, wasza fotografia jest jedyna. Macie tak pozamykane klapki na oczach ze sie odechciewa tutaj cokolwiek pisać.
rorochch jesli mozna zapytać, garnek, którego uzywałeś jaką ma wydajnosc i z ilu mniej wiecej metrów oswietlałes ? (który porty?)
a tam darek. zdjecia nie sa najwyzszych lotow i niestety przez to nie sa w stanie obronic idei dopalania lampa. gdyby byly to dobre zdjecia, to nikt by nie dyskutowal.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
dla mnie jest to czepianie sie dla samego czepialstwa.
jestem wlasnie po lekturze wątku o justynie steczkowskiej - zaczynam coraz bardziej doceniać moderatorską postawę Viteza.
Średnie porównanie, w wątku o Steczkowskiej faktycznie sporo było leczenia kompleksików, natomiast tu jest raczej konkretnie.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący