Spokojnie, rozumiem. :-)
Spokojnie, rozumiem. :-)
Hm, jeśli mogę coś wtrącić - miejsce do fotografowania wydaje mi się bardzo ciekawe - mające duży potencjał do zabaw z kompozycją, powtórzeniami, geometryzacją przestrzeni - tu trochę niewykorzystany (jestem w stanie zrozumieć, że klient ma swoje "widzimisię" i trzeba to uwzględnić, bo to w końcu foty robione w konkretnym celu). Inna sprawa - jeśli ma to być gdzieś w folderze, reklamie itp. to po pierwsze wydaje mi się, że pojazd powinien być umyty przed fotami. Tak samo dźwig i kontenery podretuszowane nieco (usunięte plamy, rdza itp.), Usunięte kałuże z drogi... Po prostu wygląda to na pierwszy rzut oka niechlujnie. Taka fotografia to przede wszystkim sztuka panowania nad detalami, że o świetle nie wspomnę.
Gdyby to ode mnie zależało to puściłbym na scenę więcej światła i zrobił mniej cieni, dobrze to wyretuszował i nasycił kolory. Krzywe kadry... Cóż, chyba też mi nie przypadły do gustu. Może przy niektórych ujęciach ma to sens jak z tą ładowarką, ale już ten kontener z dźwigiem to tak średnio...
Teo,
Trafnie, bardzo trafnie, ale "zdjecia maja zyc", "pracuje sie", " to nie telenowela, ale ciezka robota", "a najlepiej zeby byla sniezyca, albo padalo" i takie tam, ale jednoczesnie "ma wygladac dobrze" i "ze sie dzieje". A na wszystko pare godzin. :-)
Hm, to on te foty do reklamy swojego biznesu chciał czy żeby jego zwierzchnik zobaczył, że "się pracuje"?
Szefowie często znają swój biznes na wylot, ale niekoniecznie mają pojęcie o tym jak działa reklama i język wizualny. Nie wspominając już o psychofizjologii widzenia - to już dla nich zupełny kosmos.
Czy chciałbyś swój towar powierzyć firmie, gdzie maszyny są brudne i zaniedbane, dookoła jest syf i do tego jeszcze psia pogoda - bo takie wrażenie można by odnieść patrząc na zdjęcia wg jego pomysłu - Czy może wolałbyś firmę, gdzie panuje porządek, maszyny są czyste, zadbane, a pracownicy uśmiechnięci?
Panowie, ale ococho?
Temat to chyba oświetlenie plenerowe, a nie "Rdza na terminalu kontenerowym, a jej wpływ na wydzielanie endorfin, w procesie postrzegania wizualnego".
Ciekaw jestem, jak ustawilibyscie światło, zeby na pokazanych zdjęciach osiagnąć łagodniejsze cienie. Rorochch opisal swój setup, a jak wygladałby Wasz w tym przypadku?
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Teo,
a widziales ostatnia ekranizacje Sherocka Holmesa? Jaki paskudny ten Londyn... Cos mi sie wydaje, ze moj klient widzial. :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No to zeby bylo "prosto", w miare prosto, "wypucowane", zeby nie bylo cienia, ladnie zeby bylo, sopelki zeby byly etc. :-)
A teraz "prosto" ale jednak "krzywo" i kurcze jeszcze te "brudne" kaluze... :-)
Ostatnio edytowane przez rorochch ; 11-03-2010 o 00:44 Powód: Automerged Doublepost
przede wszystkim uwazam ze jakiekolwiek swiatlo dodatkowe tu zupelnie nie bylo potrzebne, robienie na duzych przyslonach to chyba nie tylko wymuszenie synchronizacji z lampa ale tez przyzwyczajnie ze studia, brakuje mi tu kadrow z mała GO - bo tak te zdjecia wygladaja jak cykniete małpką,
az sie prosi o kadr podnośnika z dalszej ogległości miedzy kontererami z mała GO
wiem ze ostre słońce to trudne warunki, w tym wypadku skoro to płatne zlecenie aż się prosi o taki mini HDR, z jednego RAWa dwa roznie wywolane zdjecia
no i ogolnie obrobka jest bardzo słaba, zobacz ile ja wyciągnełem z malego JPGa:
dla porównania Twoje:
Faktycznie ta sesja nie należy do najlepszych z przyczyn podanych przez kolegów , ale...
zwrócić należy uwagę że wątek jest w dziale "technika robienia zdjęć" a nie w 'nasze galerie' i za dużo tataj mim zdaniem negatywnych emocji.
Ja na przykład jestem ciekaw jak te zdjecia wyglądały bez tych lamp studyjnych, fajnie jakby je zestawić i na ten temat porozmawiać. Moim zdaniem, ciekawsze efekty można by osiągnąć między godziną 7 a 8 rano kiedy barwa słońca jest cieplejsza i bardziej 'malownicza' , poza tym ja chyba bym nie używał lamp błyskowych bo to za wielkie przestrzenie i obiekty... po prostu nie wiem czy był sens w tym przyoadku
Przy okazji napisz coś wiecej o tym generatorze, duże to koszta ? i gdzie można go dostać bo w googlach poza pstrykiem (bez ceny) nie znalazłem
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Uważasz że przez to że są krzywe nie są nudne? Temat jest nudny i tyle. Ale krzywizny wyglądają na bardzo przypadkowe i nieprzemyślane kadry, dlatego ogólne wrażenie: autor skupił się na ustawianiu światełek i kompletnie olał kompozycje. Czyli wygląda niechlujnie. I nie ma tu grama złośliwości.