Mam takie pytanie ( myślę że w temacie ) .Robie zdjęcia na meczach jednej z drużyn polskiej ekstraklasy , posiadam akredytację wydaną przez klub i zdjęcia przekazuje nieodpłatnie trzem serwisom internetowym , ostatnio zauważyłem że jeden z serwisów za pomocą płatnych sms-ów udostępnia te zdjęcia jako tapety do telefonów kom. W związku z tym pytanie czy ma do tego prawo bez mojej zgody??
350 d
www.fotopik.republika.pl
wg mnie jeśli przekazujesz im dobrowolnie te zdjecia i nie zarzekłeś się ze jestes ich autorem i masz prawa autorskie to chyba mogą sprzedawać wiec na twoim miejscu albo niech ci płacą albo napisz pismo żeby ich nie sprzedawali
ale ja nie jeste prawnikiem i się nie znam ale z doświadczenia wiem ze kiedyś coś takiego podpisywałem i wtedy ja nie miałem praw sprzedawać swoich zdjeć za które oni mi płacili![]()
no i widzę specjalista się znalazł więc problem rozwiązany![]()
Ja musialem wykazac w jakich mediach i w jakich nakladach moje zdjecia sa publikowane. Potrzeba do tego najczesciej referencji od przedstawiciela tych mediow. nikt na twoje foto nie patrzy, tylko na to gdzie sie ukazuje.Hmm, a jak do tego przekonuje organizatorów imprezy? Pokazuje portfolio? Macha długimi białymi lufami? Czy po prostu musi mieć nazwisko tak znane, że organizatorzy nawet nie pytają o szczegóły? To nie ironia, naprawdę z ciekawości pytam.