Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Fotografia Sportowa

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, no kiedy fotografować tych sportowców nikt Ci nie broni. Myślę też (wydaje mi się), że umieszczenie ich zdjęć na własnej, prywatnej stronie, lub np. fan-klubu.. no generalnie niezarobkowe, jest zupełnie OK - i przypuszczam że nie skonczy się niczym (choć rzeczywiście, tak jak to napisał iczek, teoretycznie może). Natomiast co innego, gdy ktoś zrobi zdjęcia sportowcom i wrzuca je na koszulki, kartki pocztowe, czy chociażby stock photo.
    zarabienie na wizerunku kogos, koszulki, kartki raczej nie jest zgodne z prawem, ale sprzedawanie tych zdjec do gazet, czy nawet jako odbitki na papierze chyba jest?

chociaz sam nie wiem, trezba by bylo poczytac jakies ustawy i uchwaluy na ten tamat

dajmy na to fotografujesz most jakis w miescie to spokojnie mozesz go wrzucuc chyba na pocztowke, prawda?

pozatym wydaje mi sie ze sportowiec, ktory uczestniczy w imprezie masowej, otwartej dla publicznosci to co innego niz prywatna osoba i jej wizerunek w trakcie tej imprezy nie jest chroniony?

przeciez fotografowie sportowi strzelaja fotki sportowca, potem wrzucaja je na kalendarze, sprzedaja jakos zdjecia na straganach, sprzedaja w necie itd itd

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80
    zarabienie na wizerunku kogos, koszulki, kartki raczej nie jest zgodne z prawem, ale sprzedawanie tych zdjec do gazet, czy nawet jako odbitki na papierze chyba jest?
    No a czym się różni zarabianie na kartkach/koszulkach od zarabiania na zdjęciach do gazet? Pieniądze jakieś inne, bardziej szlachetne? ;-)

dajmy na to fotografujesz most jakis w miescie to spokojnie mozesz go wrzucuc chyba na pocztowke, prawda?
    Tak, o ile nie jest własnością prywatną, ogrodzoną itp ;-)

pozatym wydaje mi sie ze sportowiec, ktory uczestniczy w imprezie masowej, otwartej dla publicznosci to co innego niz prywatna osoba i jej wizerunek w trakcie tej imprezy nie jest chroniony?
    Oj, ochrona wizerunku to trochę bardziej skomplikowany temat... Poszukaj w archiwum prf(c), często się to pojawia.

przeciez fotografowie sportowi strzelaja fotki sportowca, potem wrzucaja je na kalendarze, sprzedaja jakos zdjecia na straganach, sprzedaja w necie itd itd
    Ano. I jeśli nie trafią na upierdliwca (99% przypadków) to wszyscy sa happy. Jednak jeśli ma się pecha (i druga strona ma dobrego prawnika), to nigdy nic nie wiadomo...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ano. I jeśli nie trafią na upierdliwca (99% przypadków) to wszyscy sa happy. Jednak jeśli ma się pecha (i druga strona ma dobrego prawnika), to nigdy nic nie wiadomo...
    No ale to się tyczy w zasadzie każdej takiej sytuacji, w której ktoś jest reprezentowany przez adwokata - nie dotyczy to jedynie fotografowania. Dzięki dzisiejszemu zagmatwanemu prawu wiele sytuacji róznych od fotografowania mogłoby się nadawać do procesu cywilnego.

Jak mówi pewne prawo "tam gdzie jeden prawnik umarłby z głodu, dwóch będzie żyło świetnie"

Uprawnienia umieszczania postów